Hopp til innhold

Utelukker ikke politianmeldelse av Dagens Næringsliv-journalist

Dagens Næringslivs journalist ble fanget av overvåkingskameraer da han leste taushetsbelagte dokumenter i Oslo tingrett. Advokatfirmaet utelukker ikke politianmeldelse.

Oslo tingrett sal 250 - tom

KIKKET I KORTENE: Journalisten fra Dagens Næringsliv skal ha sett gjennom en av partenes papirer etter at advokater og dommer hadde forlatt rettsalen i Oslo tinghus.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Amund Djuve

INN PÅ TEPPET: DNs sjefredaktør Amund Djuve måtte svare for sin reporters handlinger i tingretten.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Geir Engebretsen

FORNØYD: Sorenskriver Geir Engebretsen sier Oslo tingrett anser seg som ferdig med saken.

Foto: Martin Zondag / NRK

Fredag skrev VG at en journalist fra Dagens Næringsliv hadde lest gjennom dokumenter tilhørende en av partene i en sivil rettssak i Oslo tingrett.

Dokumentene var etterlatt av advokatene til selskapet Norse Forvaltning, og journalisten ble sittende igjen etter at advokatene hadde forlatt rettssalen.

Tingretten fornøyd med forklaring

Mandag stilte DNs sjefredaktør Amund Djuve til oppvaskmøte i tingretten, der også de berørte advokatene var til stede.

Det bekrefter sorenskriver Geir Engebretsen overfor NRK.

– Vi hadde møte med sjefredaktøren i DN og advokatene som var berørt. Vi hadde en bra meningsutveksling, og vi har fått en redegjørelse for hvordan DN har håndtert dette i etterkant, sier Engebretsen.

Engebretsen sier tingretten nå anser seg som ferdig med saken, og at de overlater til partene å bli enige videre.

– Vi opplever at DN tar dette alvorlig og har fulgt det opp på en god måte internt, og vi har sagt oss tilfreds med det. Vi har ikke planer om å forfølge dette videre nå, og hva de berørte partene gjør, må de selv finne ut av, sier Engebretsen.

Utelukker fortsatt ikke politianmeldelse

– Vi tar tilbakemeldingene vi har fått fra tingretten og forklaringen til DN til etterretning, og vil ta begge deler med oss videre i prosessen, sier advokat Thomas Talén i advokatfirmaet Bull & Co. til NRK.

Han utelukker ikke at det fortsatt kan være aktuelt å gå til anmeldelse.

– Vi registrerer at tingretten anser seg ferdig med saken. Det gjør ikke vi.

Hvordan vil dere gå frem videre?

– Vi må gå en runde med klienten i saken, og en runde med advokatforeningen om det prinsipielle rundt taushetsplikt og taushetsbelagte dokumenter. Så vil vi være lydhøre overfor hvordan DN håndterer saken – det vil også være et moment i vår vurdering, sier Talén.

Han sier advokatkontoret nå avventer hva Dagens Næringsliv gjør videre, og at det kan få noe å si for om de går til anmeldelse eller ikke.

Det har så langt ikke lyktes NRK å få tak i Dagens Næringslivs sjefredaktør Amund Djuve. I en kortfattet kommentar til VG i ettermiddag sier han følgende:

– Jeg oppfattet det som et konstruktivt møte.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober