Normal

Vuggeviser til trøst

”Restar av lukke, Bitar av tru” er tittelen på årets tingingskonsert på Vossajazz. For Tord Gustavsen startet det med en enkel vuggesang.

Tord Gustavsen, Vossajazz 2008
Foto: Anikken Sunde

Det er mange store norske jazzmusikere som har hatt denne oppgaven tidligere, Terje Rypdal, Arild Andersen, Trygve Seim, Nils Petter Molvær, Eldbjørg Raknes – bare for å ha nevnt noen. Tord Gustavsen mener det er en ære å få et sånt oppdrag.

-Det gjelder å ikke tenke for mye på det, men bare lage god musikk her og nå, og gå for den typen enkelhet og avklarthet som virker riktig. Jeg prøver å ikke la meg stresse til å forsøke noe annet. Egentlig skulle det være låter som skulle presenteres på konsert, og ikke et stort verk. I år kalles det tingingskonsert og ikke tingingsverk i programmet. Men det viste seg allikevel at det ble en ganske tydelig helhet i det allikevel, og jeg mener storformen kom godt frem.

Tord Gustavsen og Tore Brunborg
Foto: Anikken Sunde

-Mitt utgangspunkt er nesten alltid å tenke fra små celler og utover, og ikke motsatt. Jeg var hele tiden tydelig på at jeg ville skrive en konsert og ikke et symfonisk verk. Man bør ikke late som man har symfoniske ambisjoner mer enn det man faktisk har som jazzkomponist. Og jeg er jo mye mer en songwriter enn en komponist. Men når jeg først begynte, så viste det seg jo at det gikk an å bygge det sammen og lage og lage sånne sekvenser og lage en helhet uten klapping mellom hver låt. Det føltes veldig riktig.

Vossajazz 2008, tingingsverk
Foto: Anikken Sunde

-Når jeg fikk oppdraget satt jeg på bryggekanten i Suldal, og omtrent med det samme kom et av de første temaene i konserten. Utgangspunktet er en enkel vuggesang, og jeg hørte disse snodige og samtidig trøstende vuggesangene. Det ble starten og det som bærer hele konserten, mens klanglandskapet og harmonikken rundt forandrer seg. Tekstene til Lars Amund Vaage hadde jeg lest og jobbet litt med tidligere, så jeg var veldig glad for å kunne bruke dem her. Så kom jeg over tekstene til William H. Auden i en bokhandel i Oxford, og det passet veldig godt med tanken om å lage en dialog mellom de instrumentale partiene og vokallåtene. Jeg hørte tidlig for meg Kristin Asbjørnsen som vokalist, hennes stemme var akkurat det jeg var ute etter her.

Mads Eilertsen
Foto: Anikken Sunde

Musikerne som er med er Tore Brunborg på saksofon, Kristin Asbjørnsen på vokal, Mats Eilertsen på kontrabass, Jarle Vespestad på trommer og Cecilie Jørstad leser tekster av Lars Amund Vaage.

Jarle Vespestad
Foto: Anikken Sunde

Første del av tingingskonserten til Vossajazz 2008 hører du i Jazzklubben på NRK P2, 1. Påskedag klokka 22.05 eller onsdag 26.3 klokka 19:30. Programmene ligger også ute på nettradio i 3 uker fra sendedato.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix