NRK Meny
Normal

Vond tisselukt av asparges

Asparges er en delikat og apetittvekkende grønnsak på middagstallerkenen vår. Men den har en annen side som det lukter litt av...

Asparges til middag
Foto: NRK

Det lukter vondt av tisset ditt etter du har spist asparges. Hvorfor er det sånn?Etter sigende har dette store og viktige vitenskapelige spørsmålet opptatt forskere helt siden 1891, da en forsker som het M. Nencki fikk fire personer til å spise nesten to kilo asparges hver, og etterpå fant ut at tisset deres inneholdt en svovelforbindelse som ga vond lukt.

Moderne forskning har i stedet vist at det er en forbindelse som kalles S-Methyl som skilles ut i tisset ditt når du spiser asparges, og at det er denne som gjør at det lukter vondt!

"Hvorfor klarer jeg ikke å lukte det?"

Jørgen fra Oslo, som spurte oss om dette, klarte ikke selv å kjenne noen vond lukt etter at han hadde spist asparges. Det skal i følge forskerne være helt normalt.

Det er nemlig bare cirka halvparten av alle mennesker på jorda som har det genet som gir vond lukt på tisset. Og selv om du er så heldig å ha dette genet, er det ikke sikkert at nesen din klarer å lukte det.

Så fortvil ikke, spis asparges med glede hvis du liker det, og ta en prøvelukt etterpå!

Trengs ikke mye

I forsøket vårt viste det seg at det ikke skal så mange biter asparges til for å gi vond lukt, og lukten kan komme allerede etter en halvtimes tid.

Eksperiment med asparges eller gulrot til middag

Newtons eksperiment gikk ut på at et lag fikk spise bare gulrøtter, og ett lag bare asparges. Etterpå sjekket vi lukten på tisset til de to lagene.

Foto: NRK

Kilde: "Chemistry in the marketplace"/Hannah Holmes

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.