Von Trier med t-skjorte stunt mot Cannes i Berlin

Lars von Trier stilte ikke til pressekonferanse for sin seneste film Nymphomaniac, men stjal likevel pressens oppmerksomhet under filmfestivalen i Berlin.

GERMANY-ENTERTAINMENT-FILM-FESTIVAL-BERLINALE
Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Den danske regissøren Lars von Trier sjokkerte den internasjonale pressen i Cannes da han i 2011 uttalte at han var nazist og forstod Hitler.

Han ble deretter uønsket ved filmfestivalen i Cannes, og har nektet å uttale seg til pressen.

T-skjorte-stunt

Det var knyttet store forventninger til om Trier skulle stille til dagens pressekonferansen for Nymphomaniac under filmfestivalen i Berlin. Og hvis han stilte, om han kom til å lire av seg nye kontroversielle utsagn.

Køene til dagens pressekonferanse var derfor lange, men den danske regissøren dukket ikke opp til selve konferansen.

Lars von Trier klarte likevel å stjele pressens oppmerksomhet da han stilte til fotografering i forkant av pressekonferansen, i T-skjorte med Cannes-logoen, samt påskriften «persona non grata».

– Jeg tror det handler om at han fortsatt ar skuffet og såret over den behandlingen han fikk i Cannes. Og at han fortsatt ikke snakker til pressen, sikkert fordi produsentene heller ikke risikerer at han kommer med nye, lignende utsagn, sier kulturredaktør i Dagsavisen og leder av Norsk Filmkritikerlag, Mode Steinkjer på telefon fra Berlin til NRK.no.

Se traileren for Nymphomaniac under.

Tilbake til Cannes?

Steinkjer tror likevel at Trier med T-skjorte-stuntet viser at han egentlig ønsker å vende tilbake til den franske filmfestivalen.

– Det er et signal om at han vil tilbake til Cannes, sier Steinkjer.

Han mener det massive oppmøtet under dagens pressekonferanse også viser at interessen for Trier bare har økt etter utsagnene i Cannes.

– Jeg har aldri sett en så lang kø utenfor en pressekonferanse her nede før, det viser at han generer mye oppmerksomhet, selv når han ikke er til stede. Trier som regissør har ikke tapt omdømme, interessen rundt ham har nok bare økt, sier Steinkjer.

– Han oppklarte veldig kjapt at det han sa i Cannes ikke var for å støte noen. Det var kun en av de mange klønete og idiotiske uttalelsene han tidvis er kjent for å gi, mener Steinkjer.

Fikk all oppmerksomhet

Nymphomaniac har Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Jamie Bell og Christian Slater i hovedrollene.

Shia Labeouf, Berlin

Shia Labeouf ankommer på rød løper før visningen av Nymphomaniac med en papirpose med teksten: Jeg er ikke berømt lenger, tredd nedover hodet.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Filmen handler om den nymfomane jenta Joe, og den har fått mye oppmerksomhet blant annet på grunn av sin eksplisitte fremstilling av sex, kjønnsorganer i bevegelse og at Trier selv har kalt den en pornofilm.

Det var pressekonferanse for den lengre, uklippede versjonen av Nymphomaniac volume 1 ved filmfestivalen Berlinale i dag. Og selv om han ikke deltok, var Lars von Trier det viktigste samtaleemnet under dagens konferanse.

– Jeg har aldri vært med i en film der regissøren har hatt så fast kommando over hver scene, sa Christian Slater ifølge Variety, og la til:

– Han er så sjelfull, og har et godt hjerte.

Også den svenske Hollywood-skuespilleren Stellan Skarsgård ga Trier gode skussmål.

– Det er ikke utfordrende å jobbe med ham i det hele tatt, sa Skarsgård.

LaBeouf løp ut

Uma Thurman karakteriserte samarbeidet som utrolig, livlig og forfriskende.

– Nesten som å spille teater eller spille i en film for første gang, sa Thurman.

Men det kanskje for mye skryt for skuespiller Shia LaBeouf.

– Når måkene følger tråleren er det fordi de tror sardiner vil bli kastet i havet, skal LaBeouf ha sagt før han brått gikk av scenen ti minutter etter at konferansen startet.

Kulturstrøm

 • Kulturministeren tipser om serier

  Kulturminister Trine Skei Grande besøkte denne uka Filmpolitiets podkast «Serietips» og deler sine seriefavoritter. Hun slår også et slag for dårlige serier.

  Legger frem Mediemelding
  Foto: Shad Madian / NRK
 • Staten har ansvar for Tinnosbanen

  Riksantikvaren meiner Bane Nor har eit ansvar for at Tinnosbanen blir sett i køyrbar stand for tog igjen. Jernbanedirektorat har rekna ut at det vil koste 300–500 millionar kroner å ruste opp Tinnosbanen som ein museumsbane for turisttog.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Gjev designpris til «Vindskip»

  Det tyske designrådet har tildelt en internasjonal pris til designet av «Vindskip». Båten reduserer klimagass og er tenkt som miljøvennlig frakteskip for biler. Gründeren Terje Lade fra Ålesund mottar prisen i Frankfurt 7. februar.

  Terje Lade har vunnet internasjonal designpris for Vindskip
  Foto: Lade AS