NRK Meny
Normal

Volver. Å vende tilbake

Pedro Almodovar hyller kvinnen i sin siste film. Det gjør han med sjalusimord, knivstikking, incest og et spøkelse som promper. Det liker Helen de Bellis.

Filmplakat. Volver.
Foto: Sandrew Metronome

Volver betyr å vende tilbake. Det gjør Pedro Almodovar. Han vender tilbake til mor, til røttene i barndommens La Mancha, tilbake til favorittkvinnene: Carmen Maura, Penelope Cruz, Lola Duenas.

I prosessen sper han på med sjalusimord i fortiden, knivstikking i nåtiden, incest og et spøkelse som promper.

Johana Cobo og Penolope Cruz
Foto: Sandrew Metronome

Fargesterk kvinnefabel

Filmen er en overveldene rik, varm og fargesterk kvinnefabel som preges av markante kvinneprofiler og fravær av menn. Mannfolkene i filmen er drept, forsvunnet eller pusler rundt på avstand. Her er det kvinnefelleskapet mellom mødre, søstre, naboer og venninder som skildres.

I La Manchass landskap ruver tusenvis strømlinjeformete vindmøller. Don Quijotes ville fått angstnevroser. Vinden er så hard at mannfolkene dør tidlig og kvinnene blir smågale.

Penelope Cruz spiller Raimunda, en kvinne som bor i fattige kår med tenåringsdatteren og en døgenikt til mann, som i fylla forsøker å forgripe seg på på datteren.

Hun forsvarer seg med kjøkkenkniven. Mor tar ansvar for uhellet og stabler liket inn i fryseren. Mens hun strever med å kvitte seg med det brysomme liket ryktes det at gjenferdet til bestemor er blitt sett i nabolaget. Da avsløres spøkeri og gamle familiehemmeligheter.

Pedro Amodovar og Penolope Cruz
Foto: Sang Tan / Scanpix/AP

En deilig godtepose

”Å vende tilbake” er ikke helt på nivå med ”Alt om min mor”, men er en deilig godteripose, med vakkre intense scener. Filmen er både en farse og et melodrama med realistiske detaljer.

Filmen er selfølgelig en hyllest til kvinnen og til mor. Det er også en hyllest til filmens divaer Anna Magnani og Sophia Loren.

Almodovar har forvandlet Penelope Cruz til en sensuell duvende Sophia som går og ter seg akkurat som den italienske divaen. I filmen gjør hun sitt livs rolle ..det gjør også de andre skuespillerne i filmen.

Damene vant kollektivt prisen i Cannes for ”Beste kvinnelige hovedrolle”.

Terningkast 5

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.