Hopp til innhold

Vokaltrio på Bylarm

- Rart, men gøy å synge a capella i et telt forran kule og hippe rockere kledt i svart.

Eplemøya songlag på Bylarm 2010

Eplemøya songlag sang i teltet på Yongstorget torsdag kveld.

Foto: Nils Åge Nonstad / NRK

Det var med skrekkblandet fryd Eplemøya Songlag gikk på scenen i Bylarm-teltet på Youngstorget torsdag ettermiddag, redde for at folk kanskje ville komme og gå underveis.

Men det ble en positiv overraskelse, rockerne fulgte virkelig med og mottakelsen var positiv.

Eplemøya Songlag består av Liv Ulvik, Anja Eline Skybakmoen og Wenche Losnegård. Trioen synger tradisjonsmusikk og var i utgangspunktet litt skeptiske til prøve seg på rockefestival.

Vant opptreden

Sjansen til å synge på ByLarm fikk Eplemøya Songlag gjennom å vinne Debut 09, en konkurranse arrangert av NRK P2 ( Jungeltelegrafen), Oslo World Music Festival og Rikskonsertene, og premien var å synge to konserter på ByLarm.

Debut-CD i mars

Eplemøya Songlag slipper sitt debutalbum 22.mars, med konserter i Oslo, Trondheim og Bergen.

Skybakmoen beskriver musikken som en salig blanding av folkemusikk og jazz, - det er kun tre stemmer som tidvis synger tradisjonelt, men også tidvis veldig eksperimentelt med kanskje litt utfordrende stemmebruk.

Vil nå bredt

Trioen har likevel tro på å nå et bredt publikum og tror musikken kan appellere i alle leire, jazz, rockere og folkemusikkinteresserte.

- Alle har forhold til stemme, sier Losnegård, enten de synger i dusjen eller for barna, og sjøl om musikken kanskje kan oppfattes som litt sær, merker vi at folk blir overrasket og interessert, sjøl om de kanskje i utgangspunktet var skeptiske.

CDen vil inneholde tradisjonsmusikk i nye arrangement, men også egenkomponert stoff i folkemusikkstil. Tekstene dreier om ulike tema, det dreier seg både om jenter, sauer, brennevin og døden. Det er mange sauer i Eplemøyas sanger forteller Losnegård.

Ulik bakgrunn

Sangerne i Eplemøya Songlag har bakgrunn fra både tradisjonsmusikk og jazz. og møttes på Norges Musikkhøgskole i 2006. Liv Ulvik kommer fra folkemusikktradisjon, mens Anja Eline Skybakmoen og Wenche Losnegård studerte jazzsang.

- Vi er tre sterke personligheter som sammen vil skape et helhetlig uttrykk i spennet mellom norsk tradisjonell folkesang og moderne jazz. Likevel skal hver sanger få bevare sin egen stil og klang, sier Skybakmoen.

Eplemøya

Navnet Eplemøya har jentene funnet på sjøl. De har skrevet en ballade i middeladerstil om denne Eplemøya som blandt annet er veldig glad i menn, og teksten forteller at hun har «bryst som elper to, og øyne som dype sjøer».

Kulturstrøm

 • Juryen ble ikke enig i voldtektssak

  Rettssaken mot den voldtektstiltalte amerikanske skuespilleren Danny Masterson (46), må gå om igjen etter at juryen ikke ble enig.

  Etter en måned i rettssalen og en pause over Thanksgiving, har jurymedlemmene ikke klart å bli enige. Tirsdag og onsdag stemte juryen sju ganger over skyldspørsmålet uten å enes.

  Masterson, som blant annet er kjent fra «That 70s Show», er tiltalt for voldtekt av tre kvinner, inkludert en tidligere kjæreste, i sitt hjem i Hollywood mellom 2001 og 2003. Om han blir dømt, risikerer han inntil 45 års fengsel. Han nekter skyld og hevder at de seksuelle forholdene var frivillig. (NTB-AP)

  Danny Mastersom og kona Bijou Phillips forlater retten i Los Angeles 30 nov 2022
  Foto: Brian Melley / AP
 • Guatemalas påskefeiring får verdensarvstatus

  Guatemalas fargerike påskefeiring, som kombinerer mayatradisjoner med katolisisme, er ført opp på Unescos verdensarvliste.

  Feiringen som strekker seg over seks uker, når klimaks i påskeuka, med spektakuære prosesjoner, våkenetter og fargerike tepper av sagmugg og blomsterblad i gatene, ikke minst i byen Antigua.

  Kulturminister Felipe Aguilar påpeker i forbindelse med Unescooppføringen at Guatemalas tradisjoner, som mat, musikk og kunst er resultat av en kulturfusjon mellom katolisismen fra Europa og tradisjonene og troen til mayasiviliasjonen, som nær halvparten av landets innbyggere nedstammer fra.

  Påskeprosesjon i Antigua i Guatemala
  Foto: LUIS ECHEVERRIA / Reuters