Hopp til innhold

Vokaltrio på Bylarm

- Rart, men gøy å synge a capella i et telt forran kule og hippe rockere kledt i svart.

Eplemøya songlag på Bylarm 2010

Eplemøya songlag sang i teltet på Yongstorget torsdag kveld.

Foto: Nils Åge Nonstad / NRK

Det var med skrekkblandet fryd Eplemøya Songlag gikk på scenen i Bylarm-teltet på Youngstorget torsdag ettermiddag, redde for at folk kanskje ville komme og gå underveis.

Men det ble en positiv overraskelse, rockerne fulgte virkelig med og mottakelsen var positiv.

Eplemøya Songlag består av Liv Ulvik, Anja Eline Skybakmoen og Wenche Losnegård. Trioen synger tradisjonsmusikk og var i utgangspunktet litt skeptiske til prøve seg på rockefestival.

Vant opptreden

Sjansen til å synge på ByLarm fikk Eplemøya Songlag gjennom å vinne Debut 09, en konkurranse arrangert av NRK P2 ( Jungeltelegrafen), Oslo World Music Festival og Rikskonsertene, og premien var å synge to konserter på ByLarm.

Debut-CD i mars

Eplemøya Songlag slipper sitt debutalbum 22.mars, med konserter i Oslo, Trondheim og Bergen.

Skybakmoen beskriver musikken som en salig blanding av folkemusikk og jazz, - det er kun tre stemmer som tidvis synger tradisjonelt, men også tidvis veldig eksperimentelt med kanskje litt utfordrende stemmebruk.

Vil nå bredt

Trioen har likevel tro på å nå et bredt publikum og tror musikken kan appellere i alle leire, jazz, rockere og folkemusikkinteresserte.

- Alle har forhold til stemme, sier Losnegård, enten de synger i dusjen eller for barna, og sjøl om musikken kanskje kan oppfattes som litt sær, merker vi at folk blir overrasket og interessert, sjøl om de kanskje i utgangspunktet var skeptiske.

CDen vil inneholde tradisjonsmusikk i nye arrangement, men også egenkomponert stoff i folkemusikkstil. Tekstene dreier om ulike tema, det dreier seg både om jenter, sauer, brennevin og døden. Det er mange sauer i Eplemøyas sanger forteller Losnegård.

Ulik bakgrunn

Sangerne i Eplemøya Songlag har bakgrunn fra både tradisjonsmusikk og jazz. og møttes på Norges Musikkhøgskole i 2006. Liv Ulvik kommer fra folkemusikktradisjon, mens Anja Eline Skybakmoen og Wenche Losnegård studerte jazzsang.

- Vi er tre sterke personligheter som sammen vil skape et helhetlig uttrykk i spennet mellom norsk tradisjonell folkesang og moderne jazz. Likevel skal hver sanger få bevare sin egen stil og klang, sier Skybakmoen.

Eplemøya

Navnet Eplemøya har jentene funnet på sjøl. De har skrevet en ballade i middeladerstil om denne Eplemøya som blandt annet er veldig glad i menn, og teksten forteller at hun har «bryst som elper to, og øyne som dype sjøer».

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober