Visste om dødsdiagnosen i tre måneder

Ny dokumentar gir nye opplysninger om David Bowies siste tid.

PEOPLE-BOWIE/ David Bowie performs on stage during The Freddie Mercury Tribute Concert at Wembley Stadium in London

VILLE BLITT 70: David Bowie, som egentlig het David Robert Jones, ville blitt 70 år dagen etter BBCs dokumentar sendes.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Det skriver BBC i forbindelse med at de skal sende dokumentaren «David Bowie: The Last Five Years» i morgen.

Bare to dager før han døde i fjor, 10. januar, slapp han sitt siste album «Blackstar».

Mange har i etterkant av både dødsfallet og albumslippet spekulert i hvorvidt plata var planlagt fra Bowie sin side som en siste avskjedsgave til fansen.

– Handlet ikke om sykdommen

Årsaken er blant annet musikkens tekster og symbolikk, for eksempel låten «Lazarus» og tittelen «Blackstar» som hevdes å være et medisinsk uttrykk for kreft lesjon.

Men i dokumentaren som BBC har laget, kommer det fram at Bowie fikk vite at han hadde dødelig kreft tre måneder før han døde – midt i innspillingen til musikkvideoen for «Lazarus».

I dokumentaren uttaler musikkvideoens regissør, Johan Renck at han i etterkant har fått vite at Bowie fikk dødsdiagnosen mens de spilte inn, og at musikeren ble fortalt at de kom til å avslutte behandlingen.

– Når Bowie ligger i sengen med øynene bandasjert og dekket av knapper, så handlet det ikke om sykdommen hans. For meg var det det bibelske aspektet med å stå opp fra de døde, forteller Renck.

– Han sa han ville lage en enkel performance-video. Det hadde ikke noe å gjøre med at han var syk.

«David Bowie: De siste årene» sendes i morgen på NRK2 klokken 21.40 og på nett-tv her.

Kulturstrøm

 • «Mosaic» til flere plattformer

  Norske Krillbite Studios spill «Mosaic» kommer til Xbox One og Nintendo Switch den 23. Januar. «Mosaic» handler om en person som lever et grått og rutinepreget liv i en kald by, inntil noe overraskende skjer. Spillet vant nylig to priser under Spillprisen i kategoriene Årets spill – liten skjerm og Beste visuelle uttrykk.

  Mosaic, Krillbite Studio
  Foto: Krillbite Studio
 • Komikeren Terry Jones er død

  Den britiske komikeren Terry Jones er død, 77 år gammel. Det opplyser agenten hans til nyhetsbyrået AFP. Jones var i mange år medlem av humorgruppa Monty Python, der han spesielt ble kjent for sine roller som gammel kvinne.

  Monty python live-2014
  Foto: Eagle Vision/Eagle Rock Ent. / Eagle Vision/Eagle Rock Ent.
 • 1,33 mrd for norsk spilleselskap

  Det kinesiske teknologiselskapet Tencent ønsker å kjøpe norske Funcom, og skal ha lagt inn et bud som verdsetter det norske selskapet til 1,33 milliarder kroner, melder Funcom i en pressemelding. Styret anbefaler å akseptere budet. Tencent er allerede den største aksjonæren i selskapet etter et oppkjøp i fjor.