David Bowies kunstsamling vises frem for første gang

Flere hundre gjenstander fra David Bowies omfattende kunstsamling skal selges på auksjon i høst. I dag ble flere av verkene stilt ut for første gang.

Flere hundre gjenstander fra avdøde David Bowies enorme kunstsamling skal selges på auksjon i høst.

FØRSTE VISNING: Avdøde David Bowie var en flittig samler av kunst. Nå vises flere av verkene i samlingen hans frem for første gang hos Sotheby's i London.

I tillegg til å være en musikalsk pionér, var David Bowie en flittig samler av moderne kunst. Da Bowie døde i januar i år, etterlot han seg en samling på flere hundre kunstverker.

Nå legges rundt 400 verker fra artistens private samling ut for salg hos auksjonshuset Sotheby's, skriver AP.

Venter millionsum for graffiti-kunst

Samlingen omfatter verker fra kunstnere som Damien Hirst, Frank Auerbach og Graham Sutherland.

«Air Power» av Jean-Michel Basquiat

GRAFFITIKUNST: «Air Power» av Jean-Michel Basquiat forventes å bringe inn mellom 30 og 40 millioner norske kroner når det legges ut for auksjon i november.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / Afp

En av verkene som er ventes å innbringe mest, er graffitikunstneren Jean-Michel Basquiats «Air Power» fra 1984. Maleriet er forventet å gå under hammeren for mellom 2,5 og 3,5 millioner pund, altså mellom 30 og 40 millioner norske kroner.

Bowie var en fremtredende forkjemper for Basquiats kunst, og spilte i 1996 selv rollen som popkunstkongen Andy Warhol i filmen om Basquiats liv. Han skal ifølge The Telegraph ha kjøpt bildet for skarve 78.500 pund, rundt 900.000 norske kroner, i 1995.

Kuraterte sin livshistorie

– Det er nesten som han har samlet og kuratert sin livshistorie her. Hvert eneste verk er av det høyeste kaliber, sier kunstkritiker og -historiker Estelle Lovatt, som var en av dem som besøkte utstillingen onsdag.

Lovatt mener kunstsamlingen hadde stor betydning for Bowie som artist.

– Han brukte å våkne opp om morgenen og se på kunsten sin, det holdt ham oppe, det var del av hans «fem-om-dagen».

En talsperson for artistens dødsbo forteller til AP at Bowies familie har valgt å beholde flere verker fra samlingen som har personlig betydning for dem.

Utstillingen hos Sothebys blir stående til 9. august. Deretter skal samlingen ut på turné til New York, Los Angeles og Hong Kong, før den vender tilbake til London for å auksjoneres bort i november.

Kulturstrøm

 • Kraftsalve mot egen bransje

  – Vi må samarbeide med myndighetene for å beskytte noe som er mye viktigere enn teknologi; demokratiet. Det var her før oss, og det må eksistere og fungere etter oss, sier Brad Smith, president i Microsoft i et intervju med NPRs All Things Considered. Les hele saken i NRKBeta.

  Brad Smith
  Foto: GARY HE / Reuters/Scanpix
 • Jackson-dokumentar fikk Emmy-pris

  Dokumentarfilmen hvor den avdøde popstjernen Michael Jackson beskyldes for seksuelle overgrep, har fått Emmy-prisen for beste dokumentar. I filmen forteller to amerikanske menn om hvordan Jackson angivelig misbrukte dem da de var barn.

  Leaving neverland