NRK Meny
Normal

Viser et forvridd bilde av verden

Fotograf Randy Scott Slavin har tatt fotografering et skritt videre. Han tar bilder av landskap og bygninger, men har valgt en teknikk som presenterer bildet i en surrealistisk 360 graders fremstilling.

Slavin prøver å forskyve grensene for hva som er naturlig for det menneskelige øye, og resultatet fra den New York-baserte fotografen har vakt oppsikt. Selv mener han at en variert bakgrunn er årsaken til at bildeserien «Alternate Perspectives» ble til.

– Jeg jobber også som regissør og har gjort flere musikkvideoer ved siden av jobben som fotograf. Som regissør leter jeg alltid etter nye måter å gjennomføre prosjekter på, så det har nok påvirket måten jeg tilnærmer meg fotografering på også, forklarer Slavin til NRK.no.

Over 300 bilder

Randy Scott Slavin

Randy Slavin har fått mye oppmerksomhet for bildene sine.

Foto: Randy Scott Slavin / Rex Feature / All Over Press

Bildene er tatt med en vidvinkellinse og redigert sammen med et bildebehandlingsprogram for å skape 360 graders-effekten. Slavin har latt seg inspirere av den nederlandske kunstneren M.C Escher, som ble berømt for sine hypnotiske og matematisk komponerte bilder.

– Foto i 360 grader har vært gjort før, men jeg er nok den første som har hatt ideen til å gjøre det på denne måten. Da jeg var liten ble jeg oppslukt av M.C Eschers kunst og han har nok fulgt meg gjennom hele karrieren.

– Jeg tok over 300 bilder til «Alternate Perspectives», så det er tilfeldigheter som avgjør om et bilde blir godt eller dårlig. I starten tok jeg bilder av alt mulig, men etter hvert ble jeg mer bevisst på hva jeg ville ha, sier han om det omfattende arbeidet.

Kjente inntrykk på en ny måte

Enkelte av bildene var mer kompliserte enn andre, og et av New Yorks mest kjente symboler skulle vise seg å bli tidkrevende å få fotografert.

– Bildet jeg tok av Empire State Building tok en hel mpned fra start til slutt. Vanligvis går det mye raskere, men det ble mange sikkerhetsklareringer som måtte godkjennes og mye papirarbeid før jeg slapp til, sier han.

Slavin har brukt lang tid på å lage fotoutstillingen «Alternate Perspectives», men har allerede planen klar for neste prosjekt. Da går ferden går til Grand Canyon og andre kjente turistmål.

– På mitt neste prosjekt planlegger jeg å reise rundt i USA for å ta bilde av kjente landemerker. Å kunne presentere ting folk har sett tusen ganger på en helt ny måte, er grunnen til at jeg gjør dette. Får jeg folk til å stoppe opp å se på bildene mine, føler jeg at jeg har lykkes som kunstner.

Får anbefalt Norge

Fotografen er ikke fremmed for å ta fotoprosjektet med seg til utlandet, og har satt Norge på reiselisten.

– Kjæresten min spiller i et hiphop-band som heter Northern State. De har spilt på en festival i Oslo. Øya, eller noe slikt? Så hun skryter veldig av Norge, derfor ønsker jeg å gjøre et fotoprosjekt med utgangspunkt i norsk natur.

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill
    Foto: Omar Sejnæs / NRK
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.