Amundsen-film vises for første gang på 85 år

Filmen fra Roald Amundsens dramatiske flyekspedisjon i 1925 lanseres i ny versjon. De unike bildene fra den dramatiske ekspedisjonen kan nå ses igjen - for første gang på 85 år.

Roald Amundsen - Ellsworths flyveekspedition 1925

Da det ene flyet havarerte, ble ekspedisjonen en kamp om å overleve.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

21. mai 1925 tok den 53-år gamle polarlegenden Roald Amundsen og navigatøren Lincoln Ellsworth av fra Svalbard i et forsøk på å være de første som krysset Nordpolen med fly.

Ekspedisjonen startet fra Ny-Ålesund på Svalbard med to flybåter, N-24 og N-25, og et mannskap på seks. Men det ene flyet havarerte underveis og ekspedisjonen nådde aldri frem til polpunktet.

I flere uker var ekspedisjonsmedlemmene strandet i isødet, overlatt til en uviss skjebne. Til slutt klarte de å redde seg ut med det ene flyet og de ble mottatt som helter da de kom tilbake.

Suksess ved andre forsøk

Selv om ekspedisjonen aldri nådde målet og medlemmene med nød og neppe kom tilbake, var det allikevel ingen mislykket ferd. Året etter prøvde nemlig Amundsen seg igjen, denne gang klok av skade og med luftskipet Norge i stedet for fly.

Nå ble imidlertid ferden til polpunktet et kappløp mellom Amundsen og den amerikanske offiseren Richard Byrd. Denne duellen tapte Amundsen da Byrd hevdet han hadde nådd polpunktet først. Men senere forskning av polarforsker Bernt Balchen, tyder på at Byrd slett ikke hadde nådd polpunktet og at han tok æren på Amundsens bekostning.

Video Klipp fra filmen om Amundsen

Dokumentarfilmen om Amundsens dramatiske flyferd til Nordpolen er restuarert og klar til visning for første gang siden midt på 1920-tallet. I videoen ser man Amundsen og mannskapet gjøre seg klare før ferden starter.

Enestående stykke polarhistorie

I filmen, med navn «Roald Amundsen - Lincoln Ellsworths flyveekspedisjon 1925» vises et enestående filmopptak fra en dramatisk del av polarhistorien. Polfarerne Amundsen, Ellsworth og resten av mannskapet er havarert på isen i en kamp mot elementene uten å vite om de vil klare å komme seg tilbake.

Filmen fra Roald Amundsens dramatiske flyekspedisjon lanseres på dvd under Filmfestivalen i Tromsø (TIFF). Norsk filminstitutt og Nasjonalbiblioteket står bak den oppussede versjonen av dokumentarfilmen.

Filmen er nyrestauret og har nykomponert musikk, laget spesielt for denne utgivelsen av Matti Bye og Kristian Holmgren.

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag