Visekongen fyller 60 år

– Jeg skulle ønske at landet vårt var litt mer interessert i å dele den norske sangskatten, sier Lillebjørn Nilsen til Musikkredaksjonen. I dag fyller den norske musikklegenden 60 år.

Lillebjørn Nilsen

Lillebjørn Nilsen hører til blant de aller største innen norsk visekunst. Han er 60 år i dag.

Foto: Hans H. Bjørstad

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vokalist, gitarist, felespiller og komponist. Visekongen Bjørn Falk Nilsen, bedre kjent som Lillebjørn Nilsen, fyller 60 år i dag.

– Da jeg begynte som artist visste hverken jeg eller noen andre hva vi gikk til. Vi hadde forskjellige inspirasjonskilder, og ingen av oss visste at visemusikk var noe vi kom til å dyrke fram videre, sa Nilsen i et intervju med Musikkredaksjonen i går.

Travelt jubileumsår

Musikklegenden kan se stolt tilbake på sitt jubileumsår. I august åpnet han den siste dagen av Øyafestivalen. «Så lenge Lillebjørn sto på scenen i dag kunne det neppe finnes bedre steder å være,» skrev Dagsavisens anmelder Geir Rakvaag, som ga konserten terningkast seks.

I sommer holdt han også konsert for et fullsatt Rockefeller og turnerte landet rundt med Gitarkameratene . I november fikk han Rolf Gammeleng-prisen , og for et par uker siden ga han ut en samleboks med blant annet ti CD-er, sangtekster og konsert-DVD.

Gitarkameratene i Olavshallen 2010

Gitarkameratene Jan Eggum, Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Lillebjørn Nilsen spilte i Olavshallen i mars.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Vil inspirere norske musikere

I løpet av sin karriere har Nilsen vært en pådriver for norsk musikk med norske tekster.

– Jeg føler at en visesangers oppgave i dag er å være en inspirasjon for det å synge på morsmålet. Jeg skulle ønske at landet vårt som helhet var litt mer interessert i å dele den norske sangskatten, sa han til Musikkredaksjonen.

Video Visevenner i Centralteatret (1968)

«Visevenner i Centralteatret»: Lillebjørn Nilsen spiller og blir intervjuet i 1968.

– Jeg har spilt mye utenfor landets grenser og hatt turneer i Europa og USA hvor jeg har sunget på norsk. Jeg har benyttet meg av folkemusikken som en måte å fortelle hvor jeg kommer fra og hvem jeg er, og har opplevd å bli møtt med entusiasme og nysgjerrighet.

Hør hele intervjuet i Musikkredaksjonen:

Oslo-trubadur

Lillebjørn Nilsen i 1976

Lillebjørn Nilsen i 1976.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Lillebjørn Nilsen vokste opp i Oslo og gikk på Ila realskole. Det var i skolens gymsal han debuterte som 14-åring, ifølge Norsk musikkinformasjon.

På 1960-tallet dannet han duoen The Young Norwegians sammen med Bjørn Morisse. Det var fra da av han ble kjent som Lillebjørn: Morisse, som var større og eldre, ble omtalt som Store-Bjørn, mens Nilsen ble kalt Lille-Bjørn.

Solokarrieren begynte etter at gruppen gikk i oppløsning i 1969. Med sitt første soloalbum i 1971 etablerte Nilsen seg som en av de sentrale norskspråklige sangskrivere og artister.

I 1973 ga han ut den første utgaven av «Lillebjørns gitarbok». Boka har blitt en klassiker, og gjennom den har Nilsen lært tusenvis av nordmenn å spille gitar.

Kulturstrøm

 • USA sender kunstskatter til Irak

  USA vil tilbakeføre rundt 17.000 arkeologiske kunstgjenstander til Irak. Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi, som tirsdag møtte president Joe Biden i Det hvite hus, skal ta med seg mest mulig av skattene når han torsdag flyr hjem til Bagdad.

  Mye stammer fra det gamle Mesopotamia, og mange små dokumentbiter viser hvordan handelen foregikk i den sumeriske perioden 3000–4000 år før vår tidsregning, heter det i en uttalelse fra kulturdepartementet. Kulturminister Hassan Nazim sier at dette er den største tilbakeføringen av stjålne skatter til Irak noensinne.

 • Mathias Calmeyer er død

  Skuespilleren, dramatiker og regissør Mathias Calmeyer har gått bort etter lang tids sykdom, melder Dagbladet. Han ble 57 år gammel. Calmeyer er sønn av skuespiller Joachim Calmeyer. Han etterlater seg kone og to barn.

  Mathias Calmeyer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP