Hopp til innhold

Bergtatt Nadia leder Virtuos

I år er Nadia Hasnaoui programleder for den direktesendte norske Virtuos-finalen for klassiske musikktalenter. Hun er mektig imponert over de unge deltakerne, og synes de er tøffe som har valgt veien som solister.

Fire av Virtuos-finalistene og Nadia Hasnaoui

Stille før stormen i Store Studio. Bak fv Jadran Duncumb (18) og Ole Christian Haagenrud (18). I midten programleder Nadia Hasnaoui. Foran fv Miriam Helms Ålien (16) og Eldbjørg Hemsing (17). Guro Kleven Hagen (13) var ikke til stede da bildet ble tatt.

Foto: Hilde Ljøen

Nadia Hasnaoui

Nadia Hasnaoui er imponert de unge musikerne i Virtuos.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

-Det er første gang jeg er programleder for Virtuos, og jeg er kjempestolt, for disse ungdommene er så fantastisk flinke. Jeg har lagt merke til under øvingene at musikerne i KORK også er imponert. Fiolinister sperrer øynene opp når en av de unge talentene trakterer samme instrument som dem, smiler Nadia.

Alle er vinnere

Musikkonkurransen for talenter under 20 år går annethvert år, sist gang i 2006 da Tine Thing Helseth seiret i den norske finalen. Til sammen var det også i år 12 semifinalister, og de fem finalistene er valgt ut etter semifinaler på NRK P2 de siste ukene.

-Jeg var til stede da de 12 semifinalistene konkurrerte. Alle var fantastisk dyktige, og jeg synes synd på juryen som måtte velge fem av dem. Hvem som går av med seieren på lørdag, er umulig å si. Egentlig er alle fem vinnere, sier Nadia.

Guro Kleven Hagen

Guro Kleven Hagen (13) er den femte finalisten.

Foto: Morten Brun

I årets finale møter vi tre jenter på fiolin: 13 år gamle Guro Kleven Hagen fra Valdres, 16 år gamle Miriam Helms Ålien fra Alta og 17-åringen Eldbjørg Hemsing fra Valdres. Ole Christian Haagenrud (18) fra Oslo spiller piano, og Jadran Duncumb (18) fra Ski spiller på gitar.

Vinneren skal representere Norge i EBUs internasjonale konkurranse for unge solister i Wien 9. mai. I 2006 kom Tine Thing Helseth på andre plass.

Engasjert og inspirert

Jadran Duncumb

Jadran Duncumb øver med KORK.

Foto: Hilde Ljøen

De unge talentene synes det er spennende å få stå fremfor KORK med instrumentet sitt. De er litt nervøse, men mest gleder de seg. – Det er gøy å tenke på at jeg skal spille med KORK; for meg blir finalen mer som en konsert enn som en konkurranse, sier Jadran.

Dessuten er Nadia flink, synes de. –Og så er hun sprudlende og engasjert, sier Eldbjørg.

-Ja, jeg er engasjert. Å jobbe med ungdommer inspirerer meg veldig, sier Nadia og sammenlikner deltakerne i Virtuos med de kunnskapsrike ungdommene hun møter som programleder for ”Kvitt eller dobbelt” . –De virkelig brenner for noe, og de har en nysgjerrighet og en entusiasme som smitter. Og hva angår de unge musikerne, så synes jeg de er modige som tør å stå alene på scenen med et stort symfoniorkester bak seg og en fullsatt sal fremfor seg.

Under finalen i Store Studio regner hun med å være som resten av dem som hører på: Helt bergtatt!

Les omtale til sendingen

Les mer om Tine Thing Helseth da hun ble nr 2 i Wien i 2006

Virtuos

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.