NRK Meny
Normal

Mener NRKs flyktningdrama er realistisk, men for hyggelig

– Historien er realistisk, sier Pedran om NRK-serien «Brødre», men bakmennene er for hyggelige. Selv flyktet han til Norge som 14-åring, ikke ulikt rollefigurene vi møter i serien.

Mano og Sharan

Brødrene Mano og Sharan flykter til Norge på dramatisk vis i en ny dramaserie som NRK viser mandag.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Fra dramaserien «Brødre»

Det går dramatisk for seg da to kurdiske brødre ankommer Norge.

Foto: NRK
Mano gjemmer seg

Mano (Kamal Mustaffai) lever som papirløs i Norge og må skjule seg for myndighetene. Han flykter når politiet starter jakten på ham.

Foto: NRK
Sharan oppdager en dusj for første gang

Lillebror Sharan oppdager en dusj for første gang.

Foto: NRK
Sharan og Mano på lugaren

Sharon og Mano i lugaren på vei til Norge. I virkeligheten dumpes mange flyktninger på vei til sin destinasjon.

Foto: NRK

Midt i debatten om papirløse flyktninger, starter i kveld serien «Brødre» på NRK1. Den viser historien om hvordan to kurdiske gutter flykter fra en utrygg tilværelse i Mulla Krekars Nord-Irak og til et nytt liv i Norge.

21 år gamle Pedran Zandi flyktet fra Iran til Norge i 2004. Familien var kurdere og måtte flykte som følge av farens politiske engasjement i hjemlandet.

NRK.no viste serien til Pedran, som kjenner seg igjen i mye av historien.

– En slik fluktrute kan koste rundt 9000 dollar per person. Mange selger unna alt de eier for å få råd, så om de blir stanset og sendt tilbake, har de ingenting å komme hjem til. Derfor er en slik flukt en stor sjanse å ta, forklarer Pedran, som ikke vil stille opp foran kamera.

– Ikke like hyggelige som på TV

Å komme seg til Norge er en reise som kan ta flere måneder. Ofte må flyktningene ta lange opphold på reisen for å tjene nok penger til å betale smuglerne for å ta dem med videre.

– Den kanskje største forskjellen fra serien og virkeligheten er fremstillingen av bakmennene. De er på ingen måte like hyggelige mennesker som de virker som i serien og det er mange av flyktningene som dumpes på veien, selv om de har betalt mange penger for å komme seg til Europa, forteller Pedran.

Syv papirløse år

Pedrans foreldre og den syv år yngre broren har vært i Norge i syv år før de denne uken endelig fikk innvilget opphold. Årene som papirløs beskriver Pedran som svært vanskelige.

– Det var helt forferdelig. Og ikke få vite om du får bli eller må reise hjem sliter deg ut og gjør det umulig å leve et vanlig liv. Det er som det står et stoppskilt foran alle muligheter som vanlige folk har. Alt er vanskelig, men heldigvis ordnet det seg og vi får nå lov til å bli værende.

Trenger et tilbud

Pedran Zandi studerer farmasi og bærer en historie som har fått en hyggelig slutt. Men slik ender det på langt nær for alle.

I «Brødre» ser vi hvordan den ene av guttene får tilbud om opphold, mens den andre må leve ulovlig i Norge. Dette mener Pedran speiler virkeligheten på en god måte.

– Mulighet til skole og jobb er det aller viktigste for å skape seg et liv. Men dette har man som flyktning ingen rett til, så dermed er det fort gjort at ungdom faller utenfor. Derfor er det viktig at man setter seg mål når man kommer hit og får et tilbud som gir mulighet til å komme videre. Selvtillit og ny kunnskap vil også oppmuntre folk til å dra tilbake, oppfordrer Pedran.

Serien «Brødre» starter på NRK1 14. februar og går fire mandager framover. Se et klipp fra serien her:

Video Promo Brødre

Kulturstrøm

 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP
 • Clinton toppar boklista i USA

  Tidlegare president Bill Clinton toppar den amerikanske boklista med thrillaren «Presidenten er savnet», melder Bok365. Clinton har skrive fiksjonsboka saman med den kjente forfattaren James Patterson. Førebels er boka seld i ein halv million eksemplar. Ho kjem snart på norsk ved Gyldendal forlag.

  Bill Clinton
  Foto: Bebeto Matthews / AP