Hopp til innhold

Dystert forarbeid til «Forbrytelsen»: – En barnehånd stikker ut, og så vil du ikke se mer

En dansk politiinspektør hevder at dramaserien «Forbrytelsen» er for lite realistisk. Men for manusforfatterne ble arbeidet med serien i overkant realistisk.

Sarah Lund (Sofie Gråbøl), Matthias Borch (Nikolaj Lie Kaas) i Forbrytelsen

Sarah Lund (Sofie Gråbøl), Matthias Borch (Nikolaj Lie Kaas) i «Forbrytelsen III».

Foto: Tine Harden / DR

Bengt Isager-Nielsen, tidligere drapssjef for Rikspolitiet i Danmark, og nåværende politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi gikk mandag ut og kritiserte den danske krimserien «Forbrytelsen» for å være for lite realistisk.

– DR vil for mye på en gang med «Forbrytelsen». Ting skal skje for raskt, det er surt, mørkt og regnfullt, samtidig som det hele er negativt og urealistisk, sier han til danske Ekstra Bladet.

Den tidligere drapssjefen mener serieskaperne villeder TV-seerne.

– Jeg setter faget mitt veldig høyt, derfor blir jeg selvfølgelig litt irritert når serien blir så urealistisk selv om seerne kanskje er likeglade, siden plottet jo er viktigst, sier Isager-Nielsen.

Leste gamle drapssaker

NRK.no møtte nylig skuespillerne og tekstforfatterne i «Forbrytelsen» i København. De fortalte at de brukte veldig mye tid på research i forkant av første sesong nettopp på å gjøre serien så realistisk som mulig.

Både skuespillerne og tekstforfatterne besøkte dansk politi for å lære hvordan politiarbeidet i Danmark foregår.

Torleif Hoppe

Torleif Hoppe er en av tre manusforfattere i «Forbrytelsen».

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Vi kjenner livet på en politistasjon i New York via tv, men vi ante ikke noe om hvordan det foregår i Danmark. Og vi ville for alt i verden ikke lage en klisjé som ikke kunne funnet sted her i Danmark, forteller Torleif Hoppe, en av medforfatterne av serien.

Mens politiinspektør Isager-Nielsen anklager «Forbrytelsen» for å være for mørk og dyster til å være realistisk, mener manusforfatter Hoppe at også virkeligheten kan være sjokkerende dyster.

– I researchen vår gikk vi også gjennom noen gamle drapssaker – og det var mørkt, det kan jeg love deg, sier han til NRK.no.

– Du vet at du ikke bør bla videre

Manusforfatterne besøkte blant annet en politistasjon for å gå igjennom gamle drapssaker. Pappeske på pappeske ble plassert foran dem.

Og særlig én sak gjorde inntrykk.

– Vi tar en kasse, og setter oss og blar i papirene. Noe av det som står skrevet der forsto vi slett ikke, og noe av det er helt inni hodet på han som var mistenkt, som har sittet og skrevet brev på sin gamle skrivemaskin mens han var sur og hadde drukket for mye rødvin. Og jeg tenkte bare wow, en galning.

– Men så finner du noen bilder som du blar igjennom. Og du ser et bilde av en trapp ned til en kjeller. På neste bilde ser du et betonggulv, med bilde av en liten prikk på gulvet og en liten pil. Så kommer det et nytt bilde med to prikker og to piler. Videre kommer du til en dør. På neste bilde er døren åpen og så du ser et kjellerrom med noen pappesker som noen har banket flate.

– På bildet etter er halvparten av pappkassene fjernet og det stikker en liten arm ut. Og så kjenner du at nå har du ikke lyst til å se mer. Men likevel blar du om, og da er kassene fjernet. Så ligger det en liten pike der, kroppen er brukket og hun ligger i en helt unaturlig stilling. Jeg ble helt satt ut. Det er så trist. Og så vet du at du ikke skal bla mer, for så kommer alle detaljene, og det klarer man bare ikke se.

– Bare det å gå hjem etter å ha sittet en hel dag og kikket på sånne ting – det blir man lei seg av.

Høyere tempo

Emilie Zeuthen i Forbrytelsen spilt av Kaja Fjeldsted

Den lille jenta Emilie Zeuthen (spilt av Kaja Fjeldsted) blir kidnappet i «Forbrytelsen III».

Foto: Trine Harden / DR

«Forbrytelsen» er tv-underholdning. Mens man i første sesong brukte 20 episoder på å oppklare et mord, har Sarah Lund & co. ti episoder på å gjøre det samme på denne gangen. Og det går unna, forklarer Hoppe.

– Vi har et vesentlig høyere tempo i sesong tre enn i eneren. Den inneholder flere følelser enn i sesong to og historien mer kompleks enn i de to foregående.

I tillegg skjer det mer i hver episode denne runden.

– Episodene er like lange, men om du tar et typisk førsteutkast av manuskriptet til en episode, så tror jeg det er 20 prosent lengre enn i de foregående. Det er fylt godt opp, forklarer han.

Har ikke pistol

Til tross for at Bengt Isager-Nielsen reagerer på at Sarah Lund oppbevarer pistolen sin i hanskerommet, og at det alltid er kveld når det skjer noe skummelt, innrømmer han at han likevel ikke har sluttet å se på «Forbrytelsen».

– Jeg syns jo stadig at det er god underholdning. DR kan virkelig lage politiserier når de vil, avslutter han.

Hva synes du om «Forbrytelsen»? Si din mening her:

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.