Vinylkrise i musikkbransjen

Mangel på kartong og brann på en produksjonsfabrikk i California har ført til krise i vinylplateproduksjon.

– Det er opp til 12 måneders ventetid på å trykke opp plater, forteller Sigve Haaland fra Norges eneste vinyl-presse T-time vinylplant i Stavanger.

I tillegg har flere artister holdt tilbake fysiske utgivelser til pandemien var over, noe som nå fører til større etterspørsel for plateproduksjon og lenger ventetid på markedet. Vinylsalget har de siste årene gått opp og i Norge i fjor ble det omsatt LP-plater for over 41 millioner kroner.

Hør mer om vinylkrise i Musikkliv.

Send tips til musikklivet@nrk.no 
Vinyl-mangel skaper platekrise! Norsk duo fornyer den stivna lieder-tradisjonen. Og Pat Metheny avslører låta han henter inspirasjon fra.

Kulturstrøm

 • Kaféverten fra «Friends» er død

  Den amerikanske skuespilleren James Michael Tyler er død. Han er mest kjent for sin rolle som baristaen Gunther i TV-serien «Friends». Ifølge nettstedet TMZ døde han etter å ha blitt diagnostisert med prostatakreft. Han ble 59 år.

  James Michael Tyler
  Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP
 • Åleine om å betale tilbake

  Ålesundsartisten Sigrid Raabe er den einaste som har betalt tilbake overskot av koronamidlar, skriv Aftenposten. Fleire artistar fekk støtte frå staten på grunn av tapte inntekter, mellom andre Highasakite og Vassendgutane. Aftenposten har fått innsyn i pengeutbetalingane hos Kulturrådet, og den viser at dei fleste beheldt pengane dei fekk, sjølv om dei gjekk med overskot.

  Sigrid Raabe
  Foto: Frode Berg / NRK
 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP