Hopp til innhold

Vinnerlåten ble ikke laget for MGP

– Jeg er ikke noe Grand Prix-entusiast eller -fanatiker fra før, forteller mannen bak låten som blir Norges bidrag i Eurovision.

JOWST skal representere Norge i Eurovision-finalen. Joakim With Steen og Aleksander Walmann får reise til Kiev i mai. Her er hele vinnerlåta!

En DJ iført en selvlaget lysmaske, akkompagnert av et lilla lysshow og en ensom vokalist i front – slik så det ut da vinneren av Melodi Grand Prix – JOWST – stod på scenen i Oslo Spektrum lørdag kveld.

Jeg meldte den egentlig på litt sånn for moroskyld

Joakim With Steen (JOWST), MGP-vinner

Men ikke la deg lure av bidragets enkelhet.

Aftenpostens kommentator skrev rett etter showet at «Den beste låten vant MGP». VGs kommentator skriver at «JOWST tok øyeblikket», mens Dagbladet mener at «Den beste finalisten vant – vi kommer langt i Kiev med Jowst».

Ikke en låt for MGP

Men selv om låten vant hjertene til de internasjonale juryene, samt det norske folk, var det ikke Melodi Grand Prix som var det store målet. Sangen ble ikke engang laget for musikkonkurransen.

– NEI! Nei, nei. Hele veien har den blitt laget for å være en sang for folk. Ikke for Melodi Grand Prix, ikke for P3, ikke for P1 og ikke for en TV-serie, forteller den 27 år gamle musikkprodusenten Joakim With Steen til NRK dagen derpå.

JOWST etter at MGP-seieren er et faktum!

Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann (t.h.) håper og tror at låten «Grab the moment» blir en internasjonal hit.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Det er hans navn som danner grunnlaget for akronymet JOWST og det var han som stod på scenen iført lysmasken. Med seg, på vokal, hadde han Aleksander Walmann. De ble først kjent med hverandre i januar, rett etter at Steen fikk vite at han skulle være med i MGP.

Se intervjuet med vinnerne fra lørdag kveld under:

Joakim With Steen og Aleksander Walmann vant MGP som duoen JOWST.

Fikk hjelp av Facebook

Låten, som tekstforfatter Jonas McDonnell opprinnelig hadde skrevet en rap til, hadde blitt til etter flere måneder med drodling i en lukket Facebook-gruppe. Der hadde Joakim invitert venner til å delta i låtlagingsprosessen.

– Folk kom med tilbakemeldinger om at de ikke liker gitar, at de syns det var litt rart med rap eller at det hadde vært kult med elektroniske trommer i stedet for akustiske tromme, forteller han.

Og selv om låten ikke ble laget for MGP, så var det der den endte, og slik den endte opp med nådde ut til massene. Nå skal de reise til Eurovision i Kiev, Ukraina i mai for å representere Norge i konkurransen.

– Jeg meldte den egentlig på litt sånn for moro skyld. Eller, ikke for moro skyld, men kanskje litt fordi at hvis den ble med der, så var det en mulighet, fortsetter han.

Ingen MGP-entusiast

Mulighetenen Steen snakker om er muligheten for en videre musikk-karriere, noe som er det store målet.

JOWST MGP 2017

Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann (t.h.)

Foto: JULIA NAGLESTAD / NRK

– Det er grunnen til at jeg ble med i Grand Prix. Jeg er ikke noe Grand Prix-entusiast fra før, eller -fanatiker. Jeg er bare fan av at MGP satser på musikk. At musikk blir prioritert og at musikk får sendetid på TV, sier han.

Og låten, «Grab the moment», får skryt av anmelderne for å være svært så tidsriktig.

– Ikke ren EDM, langt fra Kygos «tropical house», men godt produsert pop av det slaget som fenger på spille- og salgslister over alt akkurat nå, skriver kulturjournalist Robert Hoftun Gjestad i Aftenposten.

– Det som er viktig for meg er at folk får høre musikken, og liker musikken, sier Steen, og fortsetter:

– Og for at folk skal like musikken så må de jo høre den. Og da må de få den servert. Og det der er en veldig fin måte å servere dem musikken min på, konstaterer Grand Prix-vinneren.

Brudepar med saksofon og italienske gorillaer

Med unntak av NRKs tegnespråktolker, fikk ikke totalpakken av det norske Grand Prix-showet en særlig varm velkomst av folket som uttrykte seg i sosiale medier lørdag kveld.

Enkelte har også uttrykt bekymring for om den norske vinnerens sceneshow kan måle seg med noen av bidragene fra de andre landene Norge møter i Kiev.

Et av eksemplene er denne italieneren og hans dansende gorilla:

Laster Twitter-innhold

Et annet er disse tre «ekteparene» fra Moldova:

Laster Twitter-innhold

Men for Joakim Steen er det låten i seg selv som er det viktigste.

– Vi lot hele det sceneshowet bli påvirka av hvordan låten var. Det var viktig for oss at låten var i fokus. Det var ikke noe dansere, ikke noe glitter, sier han.

Likevel utelukker han ikke helt at sceneshowet kan bli seende noe annerledes ut om to måneder.

Se alle artistene som skal delta i Kiev, Ukraina i albumet under:

ESC 2017 - Celebrate Diversity
Foto: EBU/UA:PBC

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK