Hopp til innhold

Har utviklet spiselig emballasje som kan erstatte plast

To norske studenter har funnet en metode som skal kunne gjøre at vi kan klare oss uten plastemballasje rundt maten, uten at det går ut over holdbarheten.

Frida van der Drift Breivik som har utviklet havbruksprosjektet DYPP hvor tang og tare kan brukes til emballasje.

Frida van der Drift Breivik har funnet ut at tang kan brukes til å lage spiselig emballasje som kan erstatte plast. Hun har utviklet DYPP sammen med Frøya Thue.

Foto: Lene Midling-Jenssen /

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Plast er et «nødvendig onde» for å bevare en rekke matvarer. Med oppfinnelsen til Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue kan dette være i ferd med å snu.

Nå er de to studentene belønnet med hederspris for nyskapende norsk design sammen med tre andre prosjekter.

– Disse prisvinnerne viser at det er håp i klimakrisen for oljenasjonen Norge, sier Thea Mehl i stiftelsen Design og Arkitektur Norge (DOGA).

Hedersmerket for nyskapende design og arkitektur er i år tildelt ikke bare ett, men fire prosjekter som kalles bærekraftige:

  • En emballasje av tang og tare som kan erstatte plast.
  • En undersjøisk restaurant som også er forskningsstasjon.
  • En hjertemåler som skal redusere barnedødelighet.
  • «Usynlig arkitektur» for å gjenskape 27 landområder som Forsvaret har brukt.

– Norge er i forandring. Vi er på vei fra å være avhengig av olje til å bli en innovasjonsnasjon som skaper nye tjenester. Det bobler under overflaten, mange kloke hoder og gründere får til mye bra og viktig, sier Mehl.

Befolkningen har fått en sterkere stemme og den voksende bevisstheten om bærekraft driver Norge i riktig retning, mener seniorrådgiveren i DOGA.

– Vi er kreative og løsningsorienterte. Dette er modige prosjekter som setter Norge på kartet for framtidsretta, bærekraftig design, sier Mehl.

Vinnerne av Hedersmerket for god design og arkitektur:

DYPP

DYPP, et prosjekt hvor alginat, «tangens cellulose», er erstatning for plast i emballasje. Grønnsaker kan dyppes i alginat og emballasjen kan spises.
Foto: DOGA
  • Utforming: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue på Design- og arkitekthøyskolen i Oslo
  • Bærekraftig: Emballasje som er spiselig, sunn og uten avfall
  • Nytenking: Tang og tare fra havbruk kan dyrkes som erstatning for plast

Studentene har utviklet en metode for å bruke alginat, «tangens cellulose», til emballasje. Alginatet blir til en slags gelé du kan dyppe grønnsaker og frukt i, og vil ha så å si samme holdbarhet som plastfolie.

Fra juryens uttalelse: Wow! Dette er et så banebrytende prosjekt at vi nesten mangler ord. Presist, innovativt, gjennomarbeidet og bærekraftig – det er imponerende mange gode kvaliteter her. Kan bety ny næring og industri langs hele kysten, krever lite investering og kan potensielt føre til store positive endringer innen emballasje.

NeoBeat

NeoBeat måler hjerterytmen til en nyfødt og er designet for å redusere barnedødelighet-
Foto: Lærdal Global Health
  • Utforming: Lærdal Medical
  • Oppdragsgiver: Lærdal Global Health
  • Bærekraftig: Laget for å vare lenge
  • Nytenking: Lett tilgjengelig og enkel teknologi når sekundene teller

Gir rask informasjon om hjerterytmen til nyfødte. Det kan være utfordrende å måle helsetilstanden på nyfødte fordi kroppene deres er så små at det er vanskelig å utstyre dem med måleapparater. NeoBeat prøves ut i Norge, Tanzania, Uganda, DR Kongo og Nepal.

Fra juryens uttalelse: NeoBeat er et resultat av en svært grundig prosess. Her stemmer alt: Den har en grundig gjennomtenkt form og funksjon som vi opplever som nyskapende på sitt felt. Den er enkel og intuitiv å bruke, gjøre ren og lade, og den er laget for å vare lenge.

Under

Under restaurant og marinbiologisk forskningstasjon på Lindesnes
Foto: Ivar Kvaal
  • Utforming: Snøhetta
  • Oppdragsgiver: Lindesnes Havhotell
  • Bærekraftig: Hybridbygg
  • Nytenking: Første undersjøiske restaurant i Europa

Under er laget av arkitekter, designere, havforskere og lokale håndverkere i tett samarbeid. Det er et såkalt hybridbygg, og er også en marinbiologisk forskningsstasjon. Har skapt bølger over hele verden og blitt en turistattraksjon.

Fra juryens uttalelse: Vi lar oss imponere av en svært omfattende prosess som har resultert i et landemerke innenfor matkunst og havforskning. Her er alt gjennomtenkt ned til den minste detalj, og samspillet mellom akustikk, farger og form har skapt en helt egen verden der nede under vannflaten.

«Landscape Healing»

Et militært kjøretøy på vidda. Fjellet er så stort at det ser ut som en lekebil. Nå skal Forsvaret rense og konstruere om naturområder til slik de var når de slutter å bruke eiendommene.
Foto: Richard John Seymour
  • Utforming: 3RW arkitekter AS
  • Oppdragsgiver: Forsvarsbygg
  • Bærekraftig: Gir 27 områder rene tilbake til naturen
  • Nytenking: Rydder opp etter inngrep i landskap

Store landområdet som Forsvaret ikke bruker lenger vil bli gjenskapt. Mer enn 200 km² norsk natur skal rehabiliteres.

Arbeidet er møysommelig og komplekst. Mange steder må det øverste laget av jordsmonnet fjernes fordi det er forurenset av ammunisjonsrester og kjemikalier. Flora må gjenplantes. Noen av områdene blir tilbakeført som nasjonalparker.

Fra juryens uttalelse: Dette tverrfaglige prosjektet med forskere, biologer, historikere, arkeologer og soldater – ledet av arkitekter – utfordrer det tradisjonelle synet på hva arkitekter kan bidra med. Landscape Healing er gjennomført med stor ydmykhet og respekt for den opprinnelige naturen, og bør bli et forbilde for hvordan vi kan og bør rydde opp etter oss når vi har gjort inngrep i naturen.

De andre prosjektene som ble nominert til Hedersmerket:

«Barking up the right tree»

Modell for prosjektet Barking up the right tree laget av Bonitet Arkitektur v/ Ida Wressel og Nikolina Søgnen. Prosjektet viser verdikjeden for hvordan det kan lønne seg å bygge i tre av lokale råvarer.
Foto: Ida Wressel
  • Utforming: Ida Wressel og Nikolina Søgnen i Bonitet Arkitektur fra Bergen Arkitekthøgskole
  • Bærekraftig: Fokus på klima, miljø og lokal verdiskaping
  • Nytenking: Tenker 100 år fram i tid

Studentene utforsker hvordan arkitekter kan være pådrivere for bærekraftig produksjon og bruk av lokal skog i byggeprosjekter. Denne masteroppgaven utfordrer «sannheten» om at å bruke lokalt, norsk tømmer er dyrere enn å kjøpe det fra utlandet og få det tilkjørt.

Juryens uttalelse: Dette er svært relevant for bransjen. Vi er imponert over nøyaktigheten i prosjektet og hvor grundig de har gått til verks. De har sett på hele verdikjeden fra bærekraftig skogbruk til konkret arkitektur. De legger opp strategier og virkemidler for å skape innovasjon og kunnskap om lokale tresorter, blant annet ved å prosjektere et treakademi.

«Economio»

Economi brettspill for unge om økonomi
Foto: LArsen & Amaral
  • Utforming: Larssen & Amaral
  • Oppdragsgiver: Economio
  • Bærekraftig: Viser hvordan forbruk fungerer
  • Nytenking: Brettspill hvor vinneren ikke er den som har mest

«Economio» lærer unge å ta ansvar for egen økonomi. Forteller om forbruk og sirkulærøkonomi på en enkel måte. Spillet er utviklet gjennom hyppig prototyping og testing sammen med tenåringer, foreldre, lærere og brettspill-klubber over hele landet.

Fra juryens begrunnelse: Et kjempespennende produkt og noe vi faktisk tenker at foreldregenerasjonen også vil ha nytte av. Designprosessen har vært særdeles grundig, og resultatet er et svært gjennomtenkt spill som like fint kan spilles over fredagstacoen som i et klasserom.

Krabat Runner

Krabat Runner er en løpe- og sparkesykkel som med sine tre hjul og sitt tøffe formspråkspesialdesignet for barn med funksjonsnedsettelser.
Foto: Heidi Dokter
  • Utforming: Krabat
  • Oppdragsgiver: Hepro
  • Bærekraftig: Produktets lange levetid
  • Nytenking: Kul sparkesykkel for barn med funksjonsnedsettelse

Sparkesykkelen med tre hjul gjør at barn med nedsatt funksjonsevne kan være med på flere aktiviteter utendørs, i stedet for å være plassert i vogn eller rullestol.

Fra juryens uttalelse: Sparkesykkelen har et enkelt og røft uttrykk som appellerer til alle barn. Juryen har stor tro på at Krabat Runner vil bidra til å senke barrieren mellom barn med funksjonsnedsettelse og funksjonsfriske barn, og åpne nye arenaer for lek og sosial omgang.

Espen Andersen

Musikalsk design for Espen Andersen som ses i hele den visuelle profilen til produsenten
Foto: Larssen & Amaral
  • Utforming: Larssen & Amaral
  • Oppdragsgiver: Musikkprodusent Espen Andersen
  • Bærekraftig: Fungerer på mange produkter
  • Nytenking: Unikt visuelt språk

Her er det laget «musikalsk» design bygget på to enkle former: En rød sirkel (innspillingsknapp) og en rett linje (avspillingsindikator). Nettsiden bruker de grafiske elementene til interaksjon i musikkprodusentens nettunivers.

Fra juryens uttalelse: Her er hver minste detalj tatt stilling til og smidd inn i en visuell helhet som fungerer like bra på en nettside som på et visittkort. Dette er et godt eksempel på det vi kaller grafisk designs superkrefter.

Soria Moria badstue

Soria Moria badstuen i Dalen i Telemark
Foto: Dag Jensen
  • Utforming: Nordisk designteam
  • Oppdragsgiver: Telemarkskanalen regionalpark
  • Bærekraftig: Lokale materialer og laget for naturopplevelse
  • Nytenking: Gammel byggeskikk i moderne form

Badstuen som er plassert på påler i enden av innsjøen er en del av kunstprosjektet «Vannvegens forteljingar». Brukes av både lokalbefolkning og turister. Et nordisk team med arkitekter, landskapsarkitekter, lysdesignere og kunstnere har samarbeidet om å skape landemerket.

Fra juryens uttalelse: Det er sjelden at et bygg forsterker opplevelsen av landskapet slik som Soria Moria lykkes med. Vi i juryen får en nesten fysisk opplevelse bare av å se bilder av anlegget slik det ligger i vannkanten.

«Elements of AI»

Elements of AI
Foto: Feed AS
  • Utforming: Feed
  • Oppdragsgiver: Universitetet i Helsinki og Reaktor
  • Bærekraftig: Gratis nettkurs for alle
  • Nytenking: Kunstig intelligens for dummies

Nettkurs som gjør kunstig intelligens (AI) begripelig for folk flest. Det er gratis, for alle, hvor enn man måtte befinne seg i verden.

Fra juryens uttalelse: Ypperlig interaksjonsdesign og visuell kommunikasjon. Vi er imponert over hvordan design er koblet til pedagogikk for å gjøre noe så komplisert som kunstig intelligens enkelt å forstå.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK