Har jobbet i tre år for å få van Gogh til Norge

I over tre år har Munch-museet samarbeidet med van Gogh-museet i Amsterdam om en storslått utstilling. Neste måned avsløres storplanene.

Wheat Fields av Vincent Van Gogh

FELLESPROSJEKT: Vincent van Goghs bilder skal stilles ut med Edvard Munchs bilder i både Oslo og Amsterdam

Foto: MIKE CLARKE / AFP

For første gang skal maleriene til Edvard Munch og Vincent van Gogh samles i en felles utstilling.

Utstillingen skal først til Oslo i juni 2015, før den flytter til den nederlandske hovedstaden i september. Datoene er ennå ikke klare, men neste måned vil Munch-museet offentliggjøre alle planene, bekrefter museumsdirektør Stein Olav Henrichsen.

Kortene tett til brystet

Axel Rüger, direktør ved van Gogh-museet i Amsterdam, bruker nederlandsk skurrelyd når han uttaler kunstnerens navn. Han var med og kastet glans da boka «Å skrive livet» ble presentert på forlaget. Boka tar for seg brev og orginalskisser.

LES: Besøk Van Gogh fra stuen

– Dette er et vakkert øyeblikk, i et land som også har en av verdens største dobbeltkunstnere, Edvard Munch, som både malte og skrev. Jeg er her også for å snakke med Munch-museet om en felles utstilling. Mer vil jeg ikke si om det i øyeblikket, det er for tidlig, sa Rüger.

Litt mer talefør er Henrichsen, som sier det å få van Gogh til Norge er helt fantastisk.

– Han er en av verdens viktigste kunstnere og vi er veldig fornøyde med samarbeidet med van Gogh-museet. De er en inspirator for oss, sier han.

Stein Olav Henrichsen

STOR: Stein Olav Henrichsen er museumsdirektør ved Munch-museet. Han har jobbet i tre år for å få van Gogh til Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Museumsdirektøren vil ikke si noe om hvilke malerier som vil komme til Norge, men bekrefter at det er et større utstillingsprosjekt.

– Vi vil gi mer informasjon i løpet av en måned, sier han.

Viktige brev

Mens Munch-museet har jobbet med å få Munchs brev oversatt til engelsk, har van Goghs brev kommet på norsk i bokform. Et viktig dokument, mener museumsdirektøren.

Han forteller at brevene har hatt enorm interesse i mange land, deriblant Kina.

At både brevene og en utstilling vil bety mye, er han helt overbevist om.

– Van Gogh-museet i Amsterdam har 1,6 million besøkende hvert år, det sier noe om interessen, avslutter han.

Og han er ikke alene om å være begeistret for både kunsten og de oversatte brevene.

Psykiater Finn Skårderud er begeistret for Vincent van Goghs 265 brev og 110 originale skisser, som nå er samlet i en murstein av en bok «Å skrive livet». Redaktøren for boka er Asbjørn Øverås, og forlaget er Aschehoug.

– Van Gogh er jo like kompetent til å skrive som han er til å male, sier Skårderud, som kaller ham en dobbeltkunstner.

Vincent van Gogh "Å skrive livet"

INTENST FORHOLD: Finn Skårderud, psykiater, Axel Rüger, direktør ved van Gogh-museet i Amsterdam og Benny Borg, trubadur

Foto: Tone Staude / NRK

Brevene er oversatt både fra nederlandsk kansellistil, engelsk og fransk. Oversetter Eve-Marie Lund forteller at ordene finner sin mest presise betydning på fransk.

– I Frankrike finner han ikke bare fargene i maleriene, han finner også fargen i brevene, sier hun.

Du er jo den reneste van Gogh, sier vi når vi skal rose noen for deres malerferdigheter. Men dette svarer alle når vi spør om hvem han var: Var ikke det den gærningen som skar av seg øret?

Benny Borg, trubadur

Trubaduren Benny Borg presenterte seg også med nederlandsk skurre-r.

Valfartet til Arles

– Jeg har besøkt alle stedene som betydde noe for kunstneren. Første gang jeg besøkte Arles i Frankrike så jeg rommet han døde i. Nå planlegger lokalsamfunnet å henge opp et maleri av kunstneren i dette rommet, og kalle det et «galleri». Van Gogh drømte alltid om å se et av sine egne kunstverk på en gallerivegg, sier Benny Borg.

Han opplevde det aldri. Ett av Vincent van Goghs mest berømte kunstverk er «Stjernenatt». Maleriet viser himmelen utenfor vinduet ved van Goghs sanatorium i Sør-Frankrike. Kanskje var det det Benny Borg tenkte på da han tilegnet Don McLeans hit til Vincent van Gogh.

Benny Borg tilegner Don McLeans hit "Starry starry night" til Vincent van Gogh.

Kulturstrøm

 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.

 • Billie Eilish setter nye rekorder

  17-år gamle Billie Eilish topper for første gang den amerikanske Billboard Hot 100-listen. Hennes låt «Bad Guy» har tatt over førsteplassen etter megahiten «Old Town Road». Lil Nas Xs hit har toppet listen i 19 uker, og han gratulerer Eilish med bragden via Twitter. Det er første gang noen født i dette årtusen topper listen, skriver Billboard. Eilish ble tidligere i år yngste kvinne som noen sinne har toppet de britiske hitlistene.

  Billie Eilish på Glastonbury 2019
  Foto: Joel C Ryan / AP/Scanpix