Hopp til innhold

Viltgryte

- Nei, du trenger ikke ha en svart jerngryte for å lage en god viltgryte, sier Lars Barmen med et lite smil.

Illustrasjonsfoto
Foto: LLUIS GENE / Scanpix

Det er en ting du ikke må ta oppi en viltgryte, og det er hvitløk, sier Nitimekokk Lars Barmen. Han mener bestemt at vilt og hvitløk ikke hører sammen.

Kan du tenke deg noe deiligere enn å hive seg over en velsmakende gryte etter en litt kald høsttur? Her kommer i hvert fall oppskriften:

Viltgryte (4 pers)

1,5 kg viltkjøtt i terninger

3 gulrøtter

2 løk

½ sellerierot

1 purreløk¨

2 bokser grovhakket tomat

3 ss olivenolje

2 bokser hvite bønner i tomat

12 sherry tomater

Brun kjøttet i olivenolje i en kasserolle, tilsett bokstomat evt.vann og la det koke 1,5 time.

Skrell og kutt grønnsakene og tilsett alt bortsett fra sherrytomatene i kasserollen. La gryten koke til grønnsakene er møre og smak til med salt og pepper. Tilsett sherrytomatene rett før servering.

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober