Villere vær

Hva er det best å gjøre når du er ute i uværet med lyn og torden? Vi gjør et eksperiment med lyn på Ken og Barbie!

Per Olav Alvestad og barbiefamilien
Foto: NRK

Lyn-eksperiment på Barbie

Bilen er faktisk et av de tryggeste stedene du kan være i tordenvær. Følg med når Barbie og Ken blir overrasket av uvær.De blir ikke enige om hvor det er lurest å søke ly. Med en av dem går det riktig ille. Hvorfor kan du se her.

Se videoen: Eksperiment med lyn

Sykloner med mange navn

Et annet værfenomen er tropiske sykloner. Du har kanskje hørt om de på nyhetene. Årets sykloner som herjet i Mexico-gulfen het Ike og Gustav. Tidligere år var det noen som het Andrew, Floyd og Isabel.

Her kan du lese mer om: Bråkebøttene Andrew, Floyd og Isabel

Tornado

En tornado blir dannet over land, mens sykloner herjer over hav og dør når de når land.

Foto: Wayne Hanna / AP

Ekstremværdueller fra Newton-arkivet

Det er blitt varmere, villere og våtere vær. Er det menneskenes skyld? Dette undersøkte vi grundig under Ekstremværuka i 2006. Se Per Olav Alvestad og klimaforsker Erik Kolstad diskutere værforandringene og duellere i varme, vind og regn.

Ekstremværduellen - om varme

Ekstremværduellen - om vind

Ekstremværduellen - om regn

Kulturstrøm

 • Fikk kirke i 175-årsgave

  Til 175 års-jubileet fikk Fortidsminneforeningen en av de eldste kirkene i Norge i gave fra Riksantikvaren: Mellomalderkirka Hove i Vik i Sogn og Fjordane. De siste årene har kirken blitt grundig restaurert, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

  Peter Andreas Blix sin dekor i Hove Kirke i Vik i Sogn og Fjordane
  Foto: Karen Thommesen / Riksantikvaren
 • Lord of the Rings blir TV-serie

  Amazon Studios bekrefter at de går i gang med tidenes dyreste TV-serie, «Lord of the Rings». I følge Herald on Sunday skal serien spilles inn på New Zealand, samme sted som filmene av samme navn. Og ifølge Variety er Will Poulter og Markella Kavenagh aktuelle i hovedroller. Rykter indikerer minst fem sesonger og et budsjett på mellom 10 og 15 milliarder kroner.

 • Kjønnsdelt Brit Awards likevel

  – Vi kan bekrefte 100 prosent at det vil bli mannlige og kvinnelige priskategorier både til de britiske og internasjonale kategoriene i februar 2020, sier Brit-arrangørene til BBC. De avkrefter altså overskriften i Sunday Times i helgen:« Aldri mer beste mannlige eller kvinnelige artist i Brits».