Hopp til innhold

Villere vær

Hva er det best å gjøre når du er ute i uværet med lyn og torden? Vi gjør et eksperiment med lyn på Ken og Barbie!

Per Olav Alvestad og barbiefamilien
Foto: NRK

Lyn-eksperiment på Barbie

Bilen er faktisk et av de tryggeste stedene du kan være i tordenvær. Følg med når Barbie og Ken blir overrasket av uvær.De blir ikke enige om hvor det er lurest å søke ly. Med en av dem går det riktig ille. Hvorfor kan du se her.

Se videoen: Eksperiment med lyn

Sykloner med mange navn

Et annet værfenomen er tropiske sykloner. Du har kanskje hørt om de på nyhetene. Årets sykloner som herjet i Mexico-gulfen het Ike og Gustav. Tidligere år var det noen som het Andrew, Floyd og Isabel.

Her kan du lese mer om: Bråkebøttene Andrew, Floyd og Isabel

Tornado

En tornado blir dannet over land, mens sykloner herjer over hav og dør når de når land.

Foto: Wayne Hanna / AP

Ekstremværdueller fra Newton-arkivet

Det er blitt varmere, villere og våtere vær. Er det menneskenes skyld? Dette undersøkte vi grundig under Ekstremværuka i 2006. Se Per Olav Alvestad og klimaforsker Erik Kolstad diskutere værforandringene og duellere i varme, vind og regn.

Ekstremværduellen - om varme

Ekstremværduellen - om vind

Ekstremværduellen - om regn

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)