Ville gjenskape Welles-panikken

Den italienske statskanalen RAI har latt seg inspirere av Orson Welles for å skape en snakkis på nett.

Orson Welles

Den italienske kanalen RAI prøvde å gjøre som Orson Welles sine nyhetsmeldinger i 1938 for å skape oppmerksomhet rundt en ny film.

Foto: Scanpix/AP

Orson Welles skapte massepanikk da han i 1938 fortalte HG Wells «War of the worlds» i et hørespill på radio. Welles rapporterte hendelsene med slik tyngde og troverdighet at det brøt ut massepanikk i tro på at jorda var i ferd med å bli angrepet av krefter fra verdensrommet.

Ifølge The Guardian har folkene bak en italiensk film ved navn «L'ultimo terrestre» (Den siste jordboer) slått seg sammen med statskanalen RAI for å prøve å gjenskape samme effekt på nettet.

Silvio & co. maner til ro

450 000 italienere har så langt klikket på ”nyhetsklippet” for å se den velkjente journalisten Maria Cuffaro fra RAI fortelle om ankomsten av utenomjordiske skapninger.

Cuffaro forteller nøkternt om hvordan et hastemøte i den italienske regjeringen nettopp er gjennomført. Hun forteller at regjeringen kan berolige befolkningen med at de besøkende ikke utgjør noen fare og at alle oppfordres til ikke å begynne hamstring av forsyninger.

Videre forteller Cuffaro at det ikke foreligger noen umiddelbare planer om at forsyningen av strøm og gass skal bli berørt med det første.

(Teksten fortsetter under videoen av Maria Cuffaro)

Utkonkurrert av fotballsak

Med pokerfjeset godt festet forklarer hun til slutt at Vatikanet vil komme med en uttalelse der de offentliggjør tidligere ukjente passasjer fra Bibelen som beskriver besøk fra andre planeter.

I håp om motsatt effekt, oppfordres folk til slutt om å holde seg i ro slik at massepanikken ikke skal begynne å bre seg.

Men det spørs om kampanjen var smart nok til å lure så veldig mange av italienerne. På RAIs nettsider ble nemlig videoen om det påståtte angrepet fra verdensrommet skjøvet lenger ned på siden til fordel for en sak om skader på to av spillerne på det italienske fotballandslaget.

I fotballgale Italia er nok den nyheten en større katalysator for massepanikk enn besøk fra andre planeter.

Kulturstrøm

 • Edita Gruberova er død

  Den slovakiske koloratursopranen Edita Gruberova døde mandag, 74 år gammel. Hun var kjent for sin virtuose sangteknikk og levende tolkning av operaroller. Hennes siste operaopptreden var som 73-åring i 2019 og kan sees på nettstedet Operawire.

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Fredag kveld mottok forfatter Carmen Mola en litteraturpris i sitt hjemland, Spania. Men da Mola kom for å motta prisen, var det ikke én kvinne, men tre menn, som entret scenen. Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero har nemlig skrevet alle bøkene under et kvinnelig pseudonym.

  Prisen var på én million euro, og ble tildelt forfatteren for hennes spennende krimbøker, ofte med en sterk kvinnelig hovedrolle. De tre forfatterne bak bøkene sa under utdelingen at de ikke la så mye vekt på at de brukte et kvinnelig pseudonym, skriver Washington Post.

  Forfattertrioen Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero skriver under navnet Carmen Mola.
  Foto: JOSEP LAGO / AFP