Hopp til innhold

Ville gjenskape Welles-panikken

Den italienske statskanalen RAI har latt seg inspirere av Orson Welles for å skape en snakkis på nett.

Orson Welles

Den italienske kanalen RAI prøvde å gjøre som Orson Welles sine nyhetsmeldinger i 1938 for å skape oppmerksomhet rundt en ny film.

Foto: Scanpix/AP

Orson Welles skapte massepanikk da han i 1938 fortalte HG Wells «War of the worlds» i et hørespill på radio. Welles rapporterte hendelsene med slik tyngde og troverdighet at det brøt ut massepanikk i tro på at jorda var i ferd med å bli angrepet av krefter fra verdensrommet.

Ifølge The Guardian har folkene bak en italiensk film ved navn «L'ultimo terrestre» (Den siste jordboer) slått seg sammen med statskanalen RAI for å prøve å gjenskape samme effekt på nettet.

Silvio & co. maner til ro

450 000 italienere har så langt klikket på ”nyhetsklippet” for å se den velkjente journalisten Maria Cuffaro fra RAI fortelle om ankomsten av utenomjordiske skapninger.

Cuffaro forteller nøkternt om hvordan et hastemøte i den italienske regjeringen nettopp er gjennomført. Hun forteller at regjeringen kan berolige befolkningen med at de besøkende ikke utgjør noen fare og at alle oppfordres til ikke å begynne hamstring av forsyninger.

Videre forteller Cuffaro at det ikke foreligger noen umiddelbare planer om at forsyningen av strøm og gass skal bli berørt med det første.

(Teksten fortsetter under videoen av Maria Cuffaro)

Utkonkurrert av fotballsak

Med pokerfjeset godt festet forklarer hun til slutt at Vatikanet vil komme med en uttalelse der de offentliggjør tidligere ukjente passasjer fra Bibelen som beskriver besøk fra andre planeter.

I håp om motsatt effekt, oppfordres folk til slutt om å holde seg i ro slik at massepanikken ikke skal begynne å bre seg.

Men det spørs om kampanjen var smart nok til å lure så veldig mange av italienerne. På RAIs nettsider ble nemlig videoen om det påståtte angrepet fra verdensrommet skjøvet lenger ned på siden til fordel for en sak om skader på to av spillerne på det italienske fotballandslaget.

I fotballgale Italia er nok den nyheten en større katalysator for massepanikk enn besøk fra andre planeter.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober