Ville burgere med syltet blomkål
Til fire personer trenger du:
500 g kjøttdeig av elg eller annet vilt
300 g kvernet spekk, flesk, ev. kjøttdeig av svin
1 ts knuste einebær
salt og kvernet pepper
smør eller olje til steking
hamburgerbrød el.l.
ekebladsalat, rød løk, stekt sopp og bacon til servering
Dressing:
5 ss lettrømme eller creme fraiche
1 ss sterk sennep
2 ts hakket syltet grønn pepper
Syltet blomkål:
1 lite blomkålshode
1 løk
1/2 vaniljestang
1/4 ts malt allehånde eller 5 stk knuste Jamaicapepperkorn
1 1/2 dl vann
1 dl sukker
1/2 dl hvitvinseddik
Slik gjør du:
Kok opp vann, sukker, eddik og krydder til blomkålen. Del blomkålen i små buketter og skjær løken i tynne skiver. Legg blomkål og løk over i laken, sett på lokk og la det syde et par minutter til blomkålen blir knapt mør. Avkjøl blomkålen i laken.
Bland raskt sammen elgkjøtt, spekk el.l. , einebær, salt og pepper. Form farsen til 4 store burgere. Stek dem 5-6 minutter på hver side i en stekepanne.
Rør sammen ingrediensene til dressingen og smak til med salt. Anrett burgerene på hamburgerbrød med salat, stekt løk, sprøstekt bacon, tynne skiver rå løk og dressing.
Server blomkålen ved siden av.
Tips:
Burgerene kan utmerket godt serveres i lefse. Stekte eplebåter og stuede poteter er også godt som tilbehør. Syltet grønn pepper i dressingen kan erstattes med pepperrot, smak deg frem.
En annen variant er å servere burgerene med en skive blåmuggost på toppen. Sett dem da raskt under grill i ovn til osten begynner å smelte.