Hopp til innhold

Ville burgere

Har du lyst på noe helt vilt? Prøv Lises burgere med elgekjøtt og syltet blomkål. Fantastisk godt!

Burger med elgkjøtt
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Ville burgere med syltet blomkål

 

Til fire personer trenger du: 

500 g kjøttdeig av elg eller annet vilt

300 g kvernet spekk, flesk, ev. kjøttdeig av svin

1 ts knuste einebær

salt og kvernet pepper

smør eller olje til steking

hamburgerbrød el.l.

ekebladsalat, rød løk, stekt sopp og bacon til servering

 

Dressing:

5 ss lettrømme eller creme fraiche

1 ss sterk sennep

2 ts hakket syltet grønn pepper

 

Syltet blomkål:

1 lite blomkålshode

1 løk

1/2 vaniljestang

1/4 ts malt allehånde eller 5 stk knuste Jamaicapepperkorn

1 1/2 dl vann

1 dl sukker

1/2 dl hvitvinseddik

 

Slik gjør du:

Kok opp vann, sukker, eddik og krydder til blomkålen. Del blomkålen i små buketter og skjær løken i tynne skiver. Legg blomkål og løk over i laken, sett på lokk og la det syde et par minutter til blomkålen blir knapt mør. Avkjøl blomkålen i laken.

Bland raskt sammen elgkjøtt, spekk el.l. , einebær, salt og pepper. Form farsen til 4 store burgere. Stek dem 5-6 minutter på hver side i en stekepanne.

Rør sammen ingrediensene til dressingen og smak til med salt. Anrett burgerene på hamburgerbrød med salat, stekt løk, sprøstekt bacon, tynne skiver rå løk og dressing.

Server blomkålen ved siden av.

 

Tips:

Burgerene kan utmerket godt serveres i lefse. Stekte eplebåter og stuede poteter er også godt som tilbehør. Syltet grønn pepper i dressingen kan erstattes med pepperrot, smak deg frem.

En annen variant er å servere burgerene med en skive blåmuggost på toppen. Sett dem da raskt under grill i ovn til osten begynner å smelte.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober