NRK Meny
Normal

Ville burgere

Har du lyst på noe helt vilt? Prøv Lises burgere med elgekjøtt og syltet blomkål. Fantastisk godt!

Burger med elgkjøtt
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Ville burgere med syltet blomkål

 

Til fire personer trenger du: 

500 g kjøttdeig av elg eller annet vilt

300 g kvernet spekk, flesk, ev. kjøttdeig av svin

1 ts knuste einebær

salt og kvernet pepper

smør eller olje til steking

hamburgerbrød el.l.

ekebladsalat, rød løk, stekt sopp og bacon til servering

 

Dressing:

5 ss lettrømme eller creme fraiche

1 ss sterk sennep

2 ts hakket syltet grønn pepper

 

Syltet blomkål:

1 lite blomkålshode

1 løk

1/2 vaniljestang

1/4 ts malt allehånde eller 5 stk knuste Jamaicapepperkorn

1 1/2 dl vann

1 dl sukker

1/2 dl hvitvinseddik

 

Slik gjør du:

Kok opp vann, sukker, eddik og krydder til blomkålen. Del blomkålen i små buketter og skjær løken i tynne skiver. Legg blomkål og løk over i laken, sett på lokk og la det syde et par minutter til blomkålen blir knapt mør. Avkjøl blomkålen i laken.

Bland raskt sammen elgkjøtt, spekk el.l. , einebær, salt og pepper. Form farsen til 4 store burgere. Stek dem 5-6 minutter på hver side i en stekepanne.

Rør sammen ingrediensene til dressingen og smak til med salt. Anrett burgerene på hamburgerbrød med salat, stekt løk, sprøstekt bacon, tynne skiver rå løk og dressing.

Server blomkålen ved siden av.

 

Tips:

Burgerene kan utmerket godt serveres i lefse. Stekte eplebåter og stuede poteter er også godt som tilbehør. Syltet grønn pepper i dressingen kan erstattes med pepperrot, smak deg frem.

En annen variant er å servere burgerene med en skive blåmuggost på toppen. Sett dem da raskt under grill i ovn til osten begynner å smelte.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP