Hopp til innhold

Vilks til Norge for å forsvare rasismedømt kunstner

Den svenske tegneren kommer til Oslo for å forsvare kunsten til den svært omstridte kunstneren Dan Park. – Dette møtet bør ikke finne sted, sier Antirasistisk Senter.

Lars Vilks

TIL NORGE: Den svenske kunstneren Lars Vilks mener at den rasismedømte Dan Park bare ironiserer og satiriserer over den politiske korrektheten.

Foto: Stigake Jensson / Scanpix

Det islam- og innvandringskritiske nettstedet Document.no har invitert Vilks til et foredrag på Deichmanske bibliotek i Oslo torsdag. Vilks skal snakke om den svenske kunstneren Dan Park, som nylig ble dømt til et halvt års fengsel for sin kunst.

På nettsidene til Document.no heter det at Vilks via et slideshow skal presentere en rekke bilder som til forveksling ligner de som Park ble dømt for.

Lynsjet slave

Den svenske gatekunstneren og provokatøren Dan Park er dømt til seks måneders fengsel for rasistiske ytringer . Bildene som Park og galleristen er dømt for å ha spredt, viser blant annet den svenskafrikanske politikeren og antirasisten Momodou Jallow fremstilt som slave i lenker og lynsjet, samt bilder av talspersoner for svenske romfolk med påskriften «Zigenarbrott är något gott» («Sigøynerforbrytelser er noe godt»).

Dan Park

ARRESTERT: Politiet slo til mot åpningen av Dan Park (i midten) og hans utstilling «Fengslende gatekunst» i Malmö i sommer.

Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix

Park har også laget flere bilder av Anders Behring Breivik. På ett av dem er massemorderen avbildet sammen med et kikkertsikte og med påskriften «fight the power».

Vilks skapte stor oppstandelse da han i 2006 portretterte profeten Muhammed plassert på en hundekropp, og siden har han levd under politibeskyttelse. Han er regnet for å være kritisk til islam, og har blant annet holdt innlegg på en konferanse arrangert av organisasjonen Stop Islamization of Nations.

– Utenfor demokratiets rammer

Antirasistisk senter er svært kritisk til møtet, og mener at det bør avlyses.
Leder Rune Berglund Steen sier til NRK at saken reiser noen kompliserte prinsipielle spørsmål, og at man i et demokrati må kunne kritisere en domsavgjørelse.

Rune Berglund Steen

KRITISK: – Det offentlige ikke bør legge til rette for at dette møtet finner sted, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter.

Foto: Sana El Morabit

– Men problemet her er at Lars Vilks her skal forsvare Dan Parks rett til å bedrive voldsfremmende, rasistisk personsjikane. Det man skal forsvare her er ytringer som er utenfor demokratiets rammer. Det finnes ingen utgave av et liberalt demokrati hvor man godtar eller kan godta plakater som framstiller debattanter som lynsjet. I sum kan vi ikke si at dette har noe å gjøre på en kommunal arena, sier han til NRK, og mener at det offentlige ikke bør legge til rette for at dette møtet finner sted.

– Ingenting tyder på at Park sympatiserer

Lars Vilks sier til NRK at møtet han er invitert til handler om Dan Park-saken og hvordan man fortolker hans bilder.

– I de uttalelsene som er gjort om hans kunst, så har man jo ikke gjort noen bildefortolkninger, men nøyd seg med å gjøre veldig raske slutninger. Siden det finnes elementer i bildene som ser ut som nazisme og hets mot folkegrupper, så har man konkludert med at han er sånn selv. Det er samme sak i domstolen, de har jo også vært veldig raske med å komme til en slutning uten å analysere materialet, sier han.

Den svenske kunstneren Lars Vilks er gjest i Trygdekontoret 26. mars. Se klipp fra programmet.

VIDEO: Tidligere i år gjestet Lars Vilks Trygdekontoret på NRK.

– Mener du han er feilaktig dømt?

– Ja, det finnes ingenting som direkte tyder på at han sympatiserer med de sakene. Det Dan Park har gjort, er å ironisere og satirisere over den politiske korrektheten. Det er det som er hans mål. Jeg har jo snakket med ham og han framholder at han verken er nazist eller rasist, derimot en fanatisk motstander av politisk korrekthet. Man kan si at han er smakløs i sine framstillinger, noe som ikke er så merkelig, for karikaturtradisjonen er jo genuint smakløs.

Deichmanske bibliotek i Oslo

NÆRHET TIL TERROREN: At møtet skal avholdes i Deichmanske bibliotek, få hundre meter fra regjeringskvartalet, er mer enn paradoksalt, mener Antirasistisk Senter.

Foto: Borgen, Ørn E. / Scanpix

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter kjøper ikke at dette handler om å angripe politisk korrekthet.

– Det framstår ikke som veldig meningsfylt. Han har blant annet satt ut gassbeholdere rundt en jødisk synagoge. Jeg skjønner ikke helt hvor ironien ligger. Og resultatet er uansett at man skremmer mennesker, sier Berglund Steen.

Assosierer med 22/7

At møtet skal avholdes i Deichmanske bibliotek, få hundre meter fra regjeringskvartalet, er alt annet enn musikalsk for Rune Berglund Steen.

– At Dan Parks rett til å hylle Breivik skal forsvares i et bygg som ble skadet av Breivik, det er mer enn paradoksalt.

Lars Vilks sier dette om koblingen mellom regjeringskvartalet og Deichmanske:

– Ja, men det blir jo også besynderlig om man må ha en viss avstand for å kunne holde et foredrag om dette temaet. Skal man være en kilometer fra, to kilometer fra, hvor går grensen? Det handler jo ikke om det, men det handler om hvordan man skal fortolke saker og ting. Om Breivik er innblandet, så bør man vel kunne diskutere det også, sier han.

Kristin Danielsen

ARRANGEMENT: Vi tolker lovverket dithen at vi ikke finner hjemmel for å nekte document.no muligheten til å leie lokaler av oss, sier biblioteksjef Kristin Danielsen ved Deichmanske bibliotek.

– Dan Park har fått kritikk for å hylle Breivik, forsvarer du det?

– De uttalelsene kommer jo fra en bestemt politisk kontekst. Kritikerne har jo ikke noe interesse av å finne ut hva Dan Park vil si med sine bilder, de er jo bare opptatt av å få frem sitt eget budskap. Hvis man har en smule intellektuell hederlighet, så skulle man si at det er ganske åpenbart at disse bildene er ironiserende. Det innebærer jo ikke at han hyller Breivik.

Biblioteksjef Kristian Danielsen ved Deichmanske bibliotek sier dette om hvorfor de leier ut lokaler:

– Vi har fått en henvendelse fra document.no om å leie lokalene til dette arrangementet. Og selv om de er en tenketank hvor det eksisterer holdninger vi ikke nødvendigvis identifiserer oss med, så skal vi som bibliotek etter loven være et sted for alle kommunenes innbyggere, uavhengig av politisk ståsted, religion eller sosial bakgrunn. Derfor tolker vi lovverket dithen at vi ikke finner hjemmel for å nekte document.no muligheten til å leie lokaler av oss, sier hun.

Hun sier at de ikke har iverksatt noen ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt arrangementet, men at de følger utviklingen nøye.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter