Hopp til innhold

Utgir nye Muhammed-tegninger

I Danmark kommer mannen som startet hele Muhammed-krisen til å gi ut en ny illustrert bok om profeten.

Kåre Bluitgen

Forfatteren som indirekte forårsaket karikaturstriden, Kåre Bluitgen, planlegger å utgi en ny illustrert bok om profeten Muhammed.

Foto: Morten Bjørn Jensen / Scanpix

Midt i frykten for nye internasjonale Muhammed-kriser detonerer forfatteren som indirekte startet det hele, Kåre Bluitgen, en ny bombe. Han er i ferd med å gi ut en ny illustrert bok om profeten Muhammed.

- Vi må fortsette å insistere på ytringsfriheten og ikke gi etter. Hvis vi gjør det, må de reaksjonære til slutt akseptere det, forklarer han til den danske avisen Weekendavisen.

Startet med en barnebok

Det var da han skulle gi ut en illustrert barnebok for to år siden, at det hele startet. Illustratøren ville være anonym, fordi vedkommende fryktet reaksjoner fra ytterliggående islamister.

Det førte til at avisen Jyllandsposten inviterte 30 tegnere til å lage tegninger av Muhammed. 12 av tegningene ble trykket i avisen. Den mest kjente tegningen ble Jyllandspostens egen karikaturtegner Kurt Westergaards tegning, som viste Muhammed med en bombe på hodet.

Resten er historie. Debatten raste, og det som ble kjent som Muhammed-krisen, var et faktum.

Har forekommet daglig i media

I dag har det gått en uke siden dansk politi aksjonerte og pågrep tre menn som politiet mener hadde konkrete planer om å drepe avistegneren Kurt Westergaard. Siden da har tegningen hans ikke bare blitt trykket én gang i Danmarks største aviser. Den har forekommet daglig som bakgrunn i studiodebatter på tv. Den brukes som temaillustrasjoner i aviser. Kort sagt er den så mye vist at det neppe finnes et menneske over tre år i Danmark som ikke vet hvordan tegningen ser ut.

Karl Henrik i Århus synes det er positivt at karikaturene trykkes på nytt.

- Jeg synes det er veldig bra. Dette handler om ytringsfrihet, og med alt det som har skjedd ute i verden i kjølvannet av tegningene, så er det viktig at man holder stand.

- Totalt overflødig å trykke tegningene

Men etter som dagene har gått, og debatten har blitt mer nyansert, har flere stilt spørsmål ved om det var riktig å trykke tegningene.

Kanskje er det bare med på å provosere? Det mener for eksempel Eivind Solberg Hansen fra København.

- Det er totalt overflødig å trykke disse tegningene. Det er viktig å kjempe for ytringsfriheten. Man skal si sannheten, men jeg skjønner ikke hvorfor man skal provosere så sterkt som tegningene har gjort, sier han.

Ytringsfriheten viktigst

Fra politisk hold er det likevel unisont: Det er viktigere å verne om ytringsfriheten enn noe annet. Derfor kom det heller ingen unnskyldning fra det offentlige Danmark, slik Irans ambassadør i København forlangte.

Det medførte at Folketingets utenrikskomité, som skulle reist til Iran på besøk i dag, har avlyst sin reise.

Siste ord i den nye debatten rundt Muhammed-tegningene, er definitivt ikke sagt.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)