Utgir nye Muhammed-tegninger

I Danmark kommer mannen som startet hele Muhammed-krisen til å gi ut en ny illustrert bok om profeten.

Kåre Bluitgen

Forfatteren som indirekte forårsaket karikaturstriden, Kåre Bluitgen, planlegger å utgi en ny illustrert bok om profeten Muhammed.

Foto: Morten Bjørn Jensen / Scanpix

Midt i frykten for nye internasjonale Muhammed-kriser detonerer forfatteren som indirekte startet det hele, Kåre Bluitgen, en ny bombe. Han er i ferd med å gi ut en ny illustrert bok om profeten Muhammed.

- Vi må fortsette å insistere på ytringsfriheten og ikke gi etter. Hvis vi gjør det, må de reaksjonære til slutt akseptere det, forklarer han til den danske avisen Weekendavisen.

Startet med en barnebok

Det var da han skulle gi ut en illustrert barnebok for to år siden, at det hele startet. Illustratøren ville være anonym, fordi vedkommende fryktet reaksjoner fra ytterliggående islamister.

Det førte til at avisen Jyllandsposten inviterte 30 tegnere til å lage tegninger av Muhammed. 12 av tegningene ble trykket i avisen. Den mest kjente tegningen ble Jyllandspostens egen karikaturtegner Kurt Westergaards tegning, som viste Muhammed med en bombe på hodet.

Resten er historie. Debatten raste, og det som ble kjent som Muhammed-krisen, var et faktum.

Har forekommet daglig i media

I dag har det gått en uke siden dansk politi aksjonerte og pågrep tre menn som politiet mener hadde konkrete planer om å drepe avistegneren Kurt Westergaard. Siden da har tegningen hans ikke bare blitt trykket én gang i Danmarks største aviser. Den har forekommet daglig som bakgrunn i studiodebatter på tv. Den brukes som temaillustrasjoner i aviser. Kort sagt er den så mye vist at det neppe finnes et menneske over tre år i Danmark som ikke vet hvordan tegningen ser ut.

Karl Henrik i Århus synes det er positivt at karikaturene trykkes på nytt.

- Jeg synes det er veldig bra. Dette handler om ytringsfrihet, og med alt det som har skjedd ute i verden i kjølvannet av tegningene, så er det viktig at man holder stand.

- Totalt overflødig å trykke tegningene

Men etter som dagene har gått, og debatten har blitt mer nyansert, har flere stilt spørsmål ved om det var riktig å trykke tegningene.

Kanskje er det bare med på å provosere? Det mener for eksempel Eivind Solberg Hansen fra København.

- Det er totalt overflødig å trykke disse tegningene. Det er viktig å kjempe for ytringsfriheten. Man skal si sannheten, men jeg skjønner ikke hvorfor man skal provosere så sterkt som tegningene har gjort, sier han.

Ytringsfriheten viktigst

Fra politisk hold er det likevel unisont: Det er viktigere å verne om ytringsfriheten enn noe annet. Derfor kom det heller ingen unnskyldning fra det offentlige Danmark, slik Irans ambassadør i København forlangte.

Det medførte at Folketingets utenrikskomité, som skulle reist til Iran på besøk i dag, har avlyst sin reise.

Siste ord i den nye debatten rundt Muhammed-tegningene, er definitivt ikke sagt.

Kulturstrøm

 • Utenlandsk støtte til Y-blokka

  – Y-blokka er et hovedverk innen det 20. århundrets arkitektur og er av internasjonal betydning. Det skriver direktøren i den engelske foreningen Twentieth Century Society, Catherine Croft, i et åpent brev til den norske regjeringen. De legger ytterligere press på regjeringen i diskusjonen om fredning av den ikoniske bygningen i Regjeringskvartalet når de planlegger Oslo-besøk med sine medlemmer og støttespillere i 2020, skriver Arkitektnytt.

  Regjeringskvartalet
  Foto: Teigens Fotoatelier / Norsk Teknisk Museum
 • Nytt album fra Chemical Brothers

  Den britiske elektronika-duoen har noe helt nytt på gang, melder NME. Det dreier seg om «No Geography» – en ny fullengder som forventes utgitt i løpet av våren 2019. Albumet er det niende studioalbumet ut fra duoen som startet opp i 1991 og er kjent for låter som «Block Rockin' Beats» og «Setting Sun», med Noel Gallagher på vokal.

  Chemical Brothers
  Foto: JOSEP LAGO / Afp/Scanpix
 • Krever erstatning etter Northug-bok

  Aylar Lie fikk fjernet et avsnitt i biografen til Petter Northug. Nå krever hun økonomisk oppreisning, skriver VG. Lies advokat sier til avisen at hennes privatliv er krenket, og at de har sendt en juridisk vurdering til forlaget Pilars advokat.