Vil tillate musikere å ta instrumenter med inn på flyet

EU vil pålegge europeiske flyselskaper å la musikere ta instrumentene sine med om bord på flyet.

Musikkinstrumenter

Musikere skal få klargjort sine rettigheter overfor europeiske flyselskaper, når EU legger frem sitt nye lovforslag.

Foto: NRK

EU legger i disse dager frem et forslag som vil styrke flypassasjerers rettigheter på en rekke områder.

Lovendringene skal blant annet sikre flypassasjerer tilgang til toaletter og drikkevann hvis flyet blir stående ved gaten i mer enn én time. I tillegg skal musikere få bedret sine rettigheter betraktelig.

Lovforslaget påbyr flyselskapene å la musikere ta med seg mindre instrumenter om bord, samt at de klargjør hvilke vilkår og betingelser som gjelder når instrumenter plasseres i lasterommet, melder The Telegraph.

Truet med å rømme landet

Fagorganisasjoner for musikere over hele verden har lenge kjempet for å bedre musikeres rettigheter på reise. Musicians’ Union og International Federation of Musicians står blant annet bak en underskriftskampanje som over 40.000 personer har skrevet under på hittil.

Her i Norge truet cellisten Truls Mørk med å rømme landet da Norwegian for et drøyt år siden nektet ham å ta med sin 30 millioner dyre Stradivarius inn på flyet. Etter to uker endret Norwegian på reglene.

Hvis reglene vedtas, vil de gjelde fra 2015. Også norske flyselskaper vil måtte følge det nye reglementet, bekrefter kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfarttilsynet.

– Fordi Norge er medlem av EØS, vil dette også få innvirkning for norske passasjerer, sier han til NRK.no.

Ødela gitar - ble Youtube-hit

Blant dem som har opplevd å få ødelagt instrumenter på reise, er den kanadiske musikeren Dave Carrol. Da han i 2009 opplevde at en uvøren bagasjestuer ødela hans $3500 dyre gitar, satte han seg ned og skrev en låt om det.

«United Breaks Guitars» ble en gigantisk Youtube-hit. Videoen har i dag blitt sett nesten 13 millioner ganger på Youtube, og ble stor PR-flause for flyselskapet United.

Se videoen «United Breaks Guitars» her:

Kulturstrøm

 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix
 • Blir seks sesonger av «The Crown»

  Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

  Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
  Foto: Scanpix/Ap