Vil styrke pressefriheten i Afrika

Et afrikansk medietoppmøte i Laos i Nigera har satt seg et ambisiøst mål.

Rådgiver for tidligere president Mbeki, Pastor Frank Chikane, snakker med pressen i Sør-Afrika

Her møter en av tidligere sørafrikansk president Thabo Mbeki, pressen i 2007.

Foto: Themba Hadebe / Scanpix/AP

African Media Leadership Forum ønsker å bli en drivkraft for å bedre kvaliteten på journalistikken i hele Afrika.

Toppmøtet som arrangeres for andre gang, vil i tillegg til å prioritere arbeidet med å styrke pressefriheten i en rekke land, også stille krav til medieeiere. Samtidig skal forumet også stille strengere etiske krav til journalister.

– Frihet må gå hånd i hånd med ansvarlighet, sier Ezekiel Mutua, tidligere generalsekretær i det kenyanske journalistforbundet til NRK. Han var en av deltakerne under den to dager lange konferansen, hvor redaktører, medieeiere og andre aktører fra 48 afrikanske land deltok.

Store forskjeller

Aller best i pressefrihetklassen er Sør-Afrika, Botswana og Ghana, ifølge Mutua. I hans eget hjemland, Kenya, kan hvem som helst starte nye, kommersielle radiostasjoner. Her myldrer av både radiokanaler, TV-stasjoner, aviser og nettaviser.

Dette står i sterk kontrast med virkeligheten andre steder i Afrika. Ifølge Mutua er Eritrea og Zimbabwe de verste landene i Afrika når det gjelder mangel på pressefrihet.

Også i Sudan er situasjonene for mediene blitt verre de siste årene. Det gjelder det arabiske nord, der journalister stadig blir forfulgt og arrestert av myndighetene. Situasjonen i det afrikanske, sørlige Sudan er bedre.

Strenge medielover

Ni måneder etter at den nye samlingsregjeringen i Zimbabwe ble til, er det fortsatt ikke lov å starte private radiostasjoner i landet. Avisen som journalist Columbus Mutero jobbet i, ble stengt av myndighetene tilbake i 2004, og har ennå ikke fått lov til å gjenoppstå. Mutero håper at de strenge medielovene i Zimbabwe snart oppheves.

– Det har vært noen tegn til endringer, men det er ikke nok, sier Mutero til NRK.

Selv om han har forståelse for at tidligere opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og partiet MDC har måttet priorite andre oppgaver som helse og utdanning før reform av medielovene etter at de gikk inn i landets regjering i februar, håper han likevel at en ny og mer demokratisk medielov snart vil se dagens lys i hjemlandet.

Kulturstrøm

 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik
 • Deathprod til Operaen

  Eks-Motorpsycho-musiker Helge Sten aka Deathprod, kommer med sin første soloplate på 15 år. Han gjør svært sjelden konserter, men i november spiller han på Operaen. Der spiller også blant andre Astrid S, Thomas Dybdahl og Janove i år.

  Helge Sten, Arve Henriksen og Ståle Storløkken
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • 22. juli-senteret blir bevart

  Stortinget har bestemt at 22. juli-senteret i Oslo sentrum skal bli en del av det nye regjeringskvartalet.

  22. juli-senteret ved foten av Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo
  Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix