Vil styrke pressefriheten i Afrika

Et afrikansk medietoppmøte i Laos i Nigera har satt seg et ambisiøst mål.

Rådgiver for tidligere president Mbeki, Pastor Frank Chikane, snakker med pressen i Sør-Afrika

Her møter en av tidligere sørafrikansk president Thabo Mbeki, pressen i 2007.

Foto: Themba Hadebe / Scanpix/AP

African Media Leadership Forum ønsker å bli en drivkraft for å bedre kvaliteten på journalistikken i hele Afrika.

Toppmøtet som arrangeres for andre gang, vil i tillegg til å prioritere arbeidet med å styrke pressefriheten i en rekke land, også stille krav til medieeiere. Samtidig skal forumet også stille strengere etiske krav til journalister.

– Frihet må gå hånd i hånd med ansvarlighet, sier Ezekiel Mutua, tidligere generalsekretær i det kenyanske journalistforbundet til NRK. Han var en av deltakerne under den to dager lange konferansen, hvor redaktører, medieeiere og andre aktører fra 48 afrikanske land deltok.

Store forskjeller

Aller best i pressefrihetklassen er Sør-Afrika, Botswana og Ghana, ifølge Mutua. I hans eget hjemland, Kenya, kan hvem som helst starte nye, kommersielle radiostasjoner. Her myldrer av både radiokanaler, TV-stasjoner, aviser og nettaviser.

Dette står i sterk kontrast med virkeligheten andre steder i Afrika. Ifølge Mutua er Eritrea og Zimbabwe de verste landene i Afrika når det gjelder mangel på pressefrihet.

Også i Sudan er situasjonene for mediene blitt verre de siste årene. Det gjelder det arabiske nord, der journalister stadig blir forfulgt og arrestert av myndighetene. Situasjonen i det afrikanske, sørlige Sudan er bedre.

Strenge medielover

Ni måneder etter at den nye samlingsregjeringen i Zimbabwe ble til, er det fortsatt ikke lov å starte private radiostasjoner i landet. Avisen som journalist Columbus Mutero jobbet i, ble stengt av myndighetene tilbake i 2004, og har ennå ikke fått lov til å gjenoppstå. Mutero håper at de strenge medielovene i Zimbabwe snart oppheves.

– Det har vært noen tegn til endringer, men det er ikke nok, sier Mutero til NRK.

Selv om han har forståelse for at tidligere opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og partiet MDC har måttet priorite andre oppgaver som helse og utdanning før reform av medielovene etter at de gikk inn i landets regjering i februar, håper han likevel at en ny og mer demokratisk medielov snart vil se dagens lys i hjemlandet.

Kulturstrøm

 • Har alltid elsket musikal

  Marion Ravn har vært popartist siden hun var barn. Men nå står hun på en helt annen scene. Iført slitne klær fra 70-tallet høster hun strålende anmeldelser for sin rolle som russiske Svetlana i musikalen «Chess». Dette har hun drømt om siden hun skrev dagbok, forteller hun til Programleder Mona B. Riise i Kulturstripa.

  Marion Ravn
 • Skandalepoet nominert til pris

  Danske Yahya Hassan slo gjennom som poet i 2013 med samlingen «Yahya Hassan». Nå er oppfølgeren «Yahya Hassan 2» nominert til Nordens største litteraturpris. Denne samlingen tar for seg livet hans etter at den forrige kom ut, et turbulent liv med rus og vold, fengsel og innleggelse på psykiatrisk lukket avdeling.

  Yahya Hassan
  Foto: TOM ØVERLIE / NRK