Vil styrke pressefriheten i Afrika

Et afrikansk medietoppmøte i Laos i Nigera har satt seg et ambisiøst mål.

Rådgiver for tidligere president Mbeki, Pastor Frank Chikane, snakker med pressen i Sør-Afrika

Her møter en av tidligere sørafrikansk president Thabo Mbeki, pressen i 2007.

Foto: Themba Hadebe / Scanpix/AP

African Media Leadership Forum ønsker å bli en drivkraft for å bedre kvaliteten på journalistikken i hele Afrika.

Toppmøtet som arrangeres for andre gang, vil i tillegg til å prioritere arbeidet med å styrke pressefriheten i en rekke land, også stille krav til medieeiere. Samtidig skal forumet også stille strengere etiske krav til journalister.

– Frihet må gå hånd i hånd med ansvarlighet, sier Ezekiel Mutua, tidligere generalsekretær i det kenyanske journalistforbundet til NRK. Han var en av deltakerne under den to dager lange konferansen, hvor redaktører, medieeiere og andre aktører fra 48 afrikanske land deltok.

Store forskjeller

Aller best i pressefrihetklassen er Sør-Afrika, Botswana og Ghana, ifølge Mutua. I hans eget hjemland, Kenya, kan hvem som helst starte nye, kommersielle radiostasjoner. Her myldrer av både radiokanaler, TV-stasjoner, aviser og nettaviser.

Dette står i sterk kontrast med virkeligheten andre steder i Afrika. Ifølge Mutua er Eritrea og Zimbabwe de verste landene i Afrika når det gjelder mangel på pressefrihet.

Også i Sudan er situasjonene for mediene blitt verre de siste årene. Det gjelder det arabiske nord, der journalister stadig blir forfulgt og arrestert av myndighetene. Situasjonen i det afrikanske, sørlige Sudan er bedre.

Strenge medielover

Ni måneder etter at den nye samlingsregjeringen i Zimbabwe ble til, er det fortsatt ikke lov å starte private radiostasjoner i landet. Avisen som journalist Columbus Mutero jobbet i, ble stengt av myndighetene tilbake i 2004, og har ennå ikke fått lov til å gjenoppstå. Mutero håper at de strenge medielovene i Zimbabwe snart oppheves.

– Det har vært noen tegn til endringer, men det er ikke nok, sier Mutero til NRK.

Selv om han har forståelse for at tidligere opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og partiet MDC har måttet priorite andre oppgaver som helse og utdanning før reform av medielovene etter at de gikk inn i landets regjering i februar, håper han likevel at en ny og mer demokratisk medielov snart vil se dagens lys i hjemlandet.

Kulturstrøm

  • Første trailer for Star Wars-serie

    Den første TV-serien frå Star Wars-universet kjem ut i november i år. Han har fått namnet «The Mandalorian» og har chilenaren Pedro Pascal (kjent frå Game of Thrones) i hovudrolla. Serien kjem ut på Disneys nye strøymeteneste, Disney+.

  • Vann Dronningens musikkonkurranse

    Den russiske barytonen Sergej Kajdalov (27) vann Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. Songaren konkurrerte ut fem andre finalistar på Den Norske Opera og Ballett fredag kveld. Premien var på 500.000 kroner. Høyr heile finalen i NRK Klassisk her.