Hopp til innhold

Vil strømlinjeforme Kulturrådet

Tydeligere organisasjon, færre rådsmedlemmer og mindre innflytelse til bransjeorganisasjonene, er anbefalingene fra gruppa som har gjennomgått Norsk kulturråd.

Thorhild Widvey og Christine Hamnen

STATSRÅD MOTTOK RAPPORT: Kulturminister Thorhild Widvey fikk mandag overlevert kulturrådsrapporten fra sin egen avdelingsdirektør Christine Hamnen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Christine Hamnen

LEDET UTVALGET: Avdelingsdirektør Christine Hamnen i Kulturdepartementet har ledet arbeidet, og presenterte hovedtrekkene for statsråden og pressen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Peder Horgen

MISTENKER MISTILLIT: Leder i Norske danskekunstnere, Peder Horgen, mener dagens ordning, der bransjeorganisasjonene selv deltar i stipendtildelingen, fungerer fint.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Utredningsgruppen som har gjennomgått Norsk kulturråd på oppdrag fra Kulturdepartementet, overleverte mandag sin rapport til kulturminister Thorhild Widvey.

– Jeg takker for rapporten og setter stor pris på den grundige gjennomgangen utredningsgruppen har foretatt, sa Widvey ved overrekkelsen.

Les også: Ny nestleder i NRK-styret

– I tråd med «frihetsreformen»

Rapporten ble bestilt desember i fjor, og er et ledd i regjeringens varslede «frihetsreform» innen kulturpolitikken.

– Vi foreslår en sammenslåing av dagens kulturråd og utvalget for statens stipend- og garantiinntekter. Så gjør vi noen endringer i fagadministrasjonens sammensetning som gjør det enklere å lese organisasjonskartet og gi en klarere oppgavedeling mellom organene, sier utvalgsleder og avdelingsdirektør Christine Hamnen til NRK.

Kulturministeren var tydelig fornøyd med rapporten.

– Denne utredningen er i tråd med regjeringens frihetsreform og dens prinsipp om maktspredning, fastslo Widvey etter å ha fått rapporten overlevert.

Dette er hovedtrekkene:

 • Kulturrådet anbefales videreutviklet som et rent strategiorgan, som ikke råder over enkelttilskuddssaker.
 • Utvalget for statens stipend og garantiinntekter foreslås avviklet, og stipendfordeling overført til stipendkomiteer nedsatt av Kulturrådet.
 • Fagutvalgene nedsettes av Kulturrådet, og fatter vedtak i alle saker om enkelttilskudd. De erstatter dagens utvalg, som settes ned av kunstnernes egne bransjeorganisasjoner.
 • Rådet kuttes fra dagens ti til sju medlemmer, og velges samlet for fire år av gangen.
 • Rådets medlemmer velges av regjeringen. Kulturdepartementet nedsetter en valgkomité, mens fylkeskommuner eller andre regionale enheter får rett til å foreslå rådsmedlemmer.

Setter bransjeorganisasjonene på sidelinja

Dersom forslagene fra rapporten går gjennom, skal ikke lenger kunstnernes egne organisasjoner sette sammen stipendstyrene som fordeler tilskudd for hvert kunstfelt.

Det får leder Peder Horgen i Norske Dansekunstnere til å reagere.

– De foreslår å flytte stipendarbeidet bort fra kunstnerorganisasjonene. Det undrer jeg meg over, fordi det fungerer bra slik det er i dag og har tillit i miljøene. Jeg lurer på hvorfor de vil fikse noe som ikke er ødelagt, spør Horgen.

Han mener dagens ordning, der bransjeorganisasjonene selv velger ut komiteene som skal fordele stipend og garantiinntekter, har fungert fint.

– Kunstnerorganisasjonene som i dag utnevner stipendkomiteene, gjør en formidabel jobb, og den er i stor grad frivillig basert. Så jeg håper ikke det her ligger en form for mistillit mot den jobben som har vært gjort, sier Horgen.

Gruppen har vært ledet av departementets avdelingsdirektør Christine Hamnen, og har ellers bestått av kulturrådsdirektør Anne Aasheim, Poul Bache fra den danske Kulturstyrelsen, BI-professor Sigrid Røyseng, fylkesdirektør for kultur i Sør-Trøndelag Karen Espelund og André Støylen fra Sparebankstiftelsen DNB.

Forslaget legges nå ut på høring til midten av august.

Les også: Ytring: Å representere de frie

Kulturstrøm

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • 150 vektere kan miste jobben ved Nasjonalmuseet

  Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.

  – En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.

  To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.

  Nasjonalmuseet
  Foto: Annika Byrde / NTB