Ber FN stoppe Muhammed-bok

Muslimsk organisasjon ønsker at FN stopper norsk utgivelse av karikaturbok.

"Taushetens tyranni"

I «Taushetens tyranni» gir Flemming Rose en gjennomgang av ytringsfrihetens utvikling og historie, samtidig som han forsvarer publiseringen av Muhammed-karikaturene.

Foto: Marie Hald / Afp

Flemming Rose

Forfatter Flemming Rose var kulturredaktør i Jyllands-Posten under publiseringen av Muhammed-karikaturene.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Den muslimske organisasjonen Den islamske konferanse ber i et brev til FN om hjelp til å stoppe den norske utgaven av boka «Taushetens tyranni».

Det skriver Jyllands-Posten på sine nettsider.

Brevet er adressert til generalsekretær Ban Ki-moon. Organisasjonen ber om at FN setter i gang tiltak som kan hindre en utgivelse av den danske redaktøren Flemming Roses essaysamling i norsk språkdrakt.

– Boka inneholder tegninger som spotter den islamske profets navn, heter det i brevet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Brevet er undertegnet Tadsjikistans utenriksminister. Landet innehar for tiden formannskapsvervet i Den islamske konferanse.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Tegningene er navet i fortellingen

Tom Harald Jenssen

Tom Harald Jenssen er administrerende direktør i Cappelen Damm.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Forlaget Cappelen Damm har planlagt å gi ut den norske utgaven av «Taushetens tyranni» i starten av juni.

Utgaven vil inneholde en faksimile av de opprinnelige karikaturregningene fra Jyllands-Posten.

– Tegningene er navet i Flemming Roses fortelling, derfor blir de gjengitt, for øvrig sammen med en rekke andre illustrasjoner, har administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm tidligere sagt til NTB.

Cappelen Damm ønsker ikke å kommentere brevet som er sendt til FN. Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Den islamske konferanse.

Fordømte dansk utgave

«Taushetens tyranni» er skrevet av Flemming Rose, i dag utenriksredaktør i Jyllands-Posten.

Rose var kulturredaktør i samme avis da den første gang publiserte karikaturtegningene av profeten Muhammed i 2005.

Den islamske konferanse fordømte også utgivelsen av boka da den kom i original utgave i Danmark 30. september i fjor – på dagen fem år etter at de omstridte Muhammed-tegningene først ble trykket i Jyllands-Posten.

Video 6afcc1c2-b7a4-418a-a3e7-429f56a619af.jpg

VIDEO: Danmarks utenriksminister Lene Espersen møtte i fjor 17 muslimske ambassadører fra Den islamske konferanse for å hindre protester i forbindelse med Flemming Roses bok. Se Dagsrevyens reportasje fra 29. september 2010.

Kulturstrøm

  • Banksy tapte varemerketips

    Banksy tapte en varemerketvist fordi han ikke selger varer prydet «Love Is In the Air», et motiv som første gangen var å se på en vegg i Jerusalem i 2005. Det viser en maskert mann som kaster en bukett med blomster. Banksy varemerkebeskyttet motivet i 2014. Men EUs immaterialrettskontor (EUIPO) avslår nå å gi det beskyttelse, melder BBC.

    Banksy sitt "Love Is In the Air"
    Foto: Alessandra Tarantino / NTB
  • Vil støtte musikkscenen i Beirut

    Festivalen Oslo World er oppretter et fond som skal bidra til gjenreisningen av Beiruts musikkscene. Dermed vil årets festival åpnes med en solidaritetskonsert 27. oktober, der artister som Frida Ånnevik, Unge Beirut, Moddi, Gekko Fattal, Trygve Seim, Frode Haltli, KORK kvintett, Inger Hannisdal og Majaz medvirker.