Hopp til innhold

Ber FN stoppe Muhammed-bok

Muslimsk organisasjon ønsker at FN stopper norsk utgivelse av karikaturbok.

"Taushetens tyranni"

I «Taushetens tyranni» gir Flemming Rose en gjennomgang av ytringsfrihetens utvikling og historie, samtidig som han forsvarer publiseringen av Muhammed-karikaturene.

Foto: Marie Hald / Afp

Flemming Rose

Forfatter Flemming Rose var kulturredaktør i Jyllands-Posten under publiseringen av Muhammed-karikaturene.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Den muslimske organisasjonen Den islamske konferanse ber i et brev til FN om hjelp til å stoppe den norske utgaven av boka «Taushetens tyranni».

Det skriver Jyllands-Posten på sine nettsider.

Brevet er adressert til generalsekretær Ban Ki-moon. Organisasjonen ber om at FN setter i gang tiltak som kan hindre en utgivelse av den danske redaktøren Flemming Roses essaysamling i norsk språkdrakt.

– Boka inneholder tegninger som spotter den islamske profets navn, heter det i brevet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Brevet er undertegnet Tadsjikistans utenriksminister. Landet innehar for tiden formannskapsvervet i Den islamske konferanse.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Tegningene er navet i fortellingen

Tom Harald Jenssen

Tom Harald Jenssen er administrerende direktør i Cappelen Damm.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Forlaget Cappelen Damm har planlagt å gi ut den norske utgaven av «Taushetens tyranni» i starten av juni.

Utgaven vil inneholde en faksimile av de opprinnelige karikaturregningene fra Jyllands-Posten.

– Tegningene er navet i Flemming Roses fortelling, derfor blir de gjengitt, for øvrig sammen med en rekke andre illustrasjoner, har administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm tidligere sagt til NTB.

Cappelen Damm ønsker ikke å kommentere brevet som er sendt til FN. Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Den islamske konferanse.

Fordømte dansk utgave

«Taushetens tyranni» er skrevet av Flemming Rose, i dag utenriksredaktør i Jyllands-Posten.

Rose var kulturredaktør i samme avis da den første gang publiserte karikaturtegningene av profeten Muhammed i 2005.

Den islamske konferanse fordømte også utgivelsen av boka da den kom i original utgave i Danmark 30. september i fjor – på dagen fem år etter at de omstridte Muhammed-tegningene først ble trykket i Jyllands-Posten.

Video 6afcc1c2-b7a4-418a-a3e7-429f56a619af.jpg

VIDEO: Danmarks utenriksminister Lene Espersen møtte i fjor 17 muslimske ambassadører fra Den islamske konferanse for å hindre protester i forbindelse med Flemming Roses bok. Se Dagsrevyens reportasje fra 29. september 2010.

Kulturstrøm

 • Deichman-film vant priser

  En film som viser innsiden av nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo har vunnet to priser på den internasjonale bokmessa i Torino i Italia.

  Filmen vant kategoriene «Årets beste video» og «Årets dokumentar». Den seks minutter og 14 sekunder lange filmen viser innsiden av Deichman Bjørvika, med forfatterne Lars Saabye Christensen og Camara Lundestad Joof og en pianospillende Lars Lillo-Stenberg sammen med sangeren Maria Lotus.

  – Dette er fantastisk moro og virkelig stas. Vi bestemte oss for å lage en proper film med elementer fra den store åpningen av Deichman Bjørvika, fordi kun et lite antall mennesker fikk være tilstede på grunn av pandemien. Med filmen fikk «alle» mulighet til å se og høre, sier åpningsfestansvarlig Reinert Mithassel i Deichman i en pressemelding fra Oslo kommune.

 • Furuholmen beklager stikk til norsk presse

  A-ha avlyste lørdag konserten i Oslo etter at Morten Harket fikk akutt betennelse i stemmebåndene.

  Bandmedlem Magne Furuholmen beklaget på Instagram til fansen at de måtte avlyse og skrev samtidig ironisk: «Mange takk til norsk presse som endelig skriver om turneen, uten å nevne utsolgte show og glade fans over hele verden».

  Nå beklager han stikket og sier at en fri og uavhengig presse er kritisk for at samfunnet skal fungere. «Det siste verden trenger er en ny superpriviligert, sutrende popstjerne som sier stakkars meg.»

  Magne Furuholmen utenfor den samiske paviljongen under åpningen av Venezia-biennalen 2022
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK