Hopp til innhold

Ber FN stoppe Muhammed-bok

Muslimsk organisasjon ønsker at FN stopper norsk utgivelse av karikaturbok.

"Taushetens tyranni"

I «Taushetens tyranni» gir Flemming Rose en gjennomgang av ytringsfrihetens utvikling og historie, samtidig som han forsvarer publiseringen av Muhammed-karikaturene.

Foto: Marie Hald / Afp

Flemming Rose

Forfatter Flemming Rose var kulturredaktør i Jyllands-Posten under publiseringen av Muhammed-karikaturene.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Den muslimske organisasjonen Den islamske konferanse ber i et brev til FN om hjelp til å stoppe den norske utgaven av boka «Taushetens tyranni».

Det skriver Jyllands-Posten på sine nettsider.

Brevet er adressert til generalsekretær Ban Ki-moon. Organisasjonen ber om at FN setter i gang tiltak som kan hindre en utgivelse av den danske redaktøren Flemming Roses essaysamling i norsk språkdrakt.

– Boka inneholder tegninger som spotter den islamske profets navn, heter det i brevet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Brevet er undertegnet Tadsjikistans utenriksminister. Landet innehar for tiden formannskapsvervet i Den islamske konferanse.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Tegningene er navet i fortellingen

Tom Harald Jenssen

Tom Harald Jenssen er administrerende direktør i Cappelen Damm.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Forlaget Cappelen Damm har planlagt å gi ut den norske utgaven av «Taushetens tyranni» i starten av juni.

Utgaven vil inneholde en faksimile av de opprinnelige karikaturregningene fra Jyllands-Posten.

– Tegningene er navet i Flemming Roses fortelling, derfor blir de gjengitt, for øvrig sammen med en rekke andre illustrasjoner, har administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm tidligere sagt til NTB.

Cappelen Damm ønsker ikke å kommentere brevet som er sendt til FN. Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Den islamske konferanse.

Fordømte dansk utgave

«Taushetens tyranni» er skrevet av Flemming Rose, i dag utenriksredaktør i Jyllands-Posten.

Rose var kulturredaktør i samme avis da den første gang publiserte karikaturtegningene av profeten Muhammed i 2005.

Den islamske konferanse fordømte også utgivelsen av boka da den kom i original utgave i Danmark 30. september i fjor – på dagen fem år etter at de omstridte Muhammed-tegningene først ble trykket i Jyllands-Posten.

Video 6afcc1c2-b7a4-418a-a3e7-429f56a619af.jpg

VIDEO: Danmarks utenriksminister Lene Espersen møtte i fjor 17 muslimske ambassadører fra Den islamske konferanse for å hindre protester i forbindelse med Flemming Roses bok. Se Dagsrevyens reportasje fra 29. september 2010.

Kulturstrøm

 • Flere er blitt svindlet på billettkjøp

  Flere har den siste tiden opplevd å bli svindlet ved kjøp av festivalbilletter på Facebook.

  Festivalsjef for Palmesus i Kristiansand Leif Fosselie sier pågangen for å få tak i billetter til helga har vært større enn noensinne, og advarer mot at antall falske profiler og falske billetter har økt.

  Brita Hansen i Agder politidistrikt sier det kan være utfordrende å løse slike svindelsaker og at folk løper en risiko når de handler andre steder enn gjennom de offisielle nettstedene.

  Palmesus 2016
  Foto: NRK Sorlandet
 • Abonnementsbasert Snapchat rulles ut

  Amerikanske Snap innfører en abonnementsversjon av Snapchat for å øke selskapets inntekter. Tjenesten rulles ut i flere land, men ikke i Norge.

  Betalingsversjonen får navnet Snapchat+ og skal koste om lag 40 kroner i måneden. Den skal gi tilgang til fordeler som ikke finnes i gratisversjonen, heter det i en uttalelse fra den California-baserte eieren Snap. Blant annet dreier det seg om prioritert teknisk hjelp og tilgang til nye tjenester før de blir tilgjengelig for andre.

  Abonnementsordningen rulles ut i Australia, Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, New Zealand, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og USA, opplyser selskapet. (NTB)

  Sosiale medier
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB