Hopp til innhold

Vil stoppe mobiltjenester

Norske krisesentre ber Datatilsynet stoppe mobiltjenester som kan overvåke hvert skritt du tar.

Mobiltelefon
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Med den såkalte M-buddy-tjenesten kan du se hvor andre befinner seg geografisk. Dette kan misbrukes av kontrollerende ektefeller, hevder krisesentersekretariatet.

- Vi lever snart i et samfunn hvor vi blir overvåket nesten hele døgnet. Hvor vi er, hva vi gjør, og hvem vi er sammen med. Dette er en del av utviklingen som datatilsynet absolutt bør stoppe sier daglig leder Tove Smaadal ved krisesentersekretariatet.

Hun er kritisk til det hun mener er en trussel for frihet og trygghet i familien. Ved hjelp av mobilen kan du finne ut hvor andre mennesker befinner seg - og de kan lokalisere hvor i byen du er.

Kjæresten din ser deg

Du må selv aktivere tjenesten, og kan når som helst skjule deg igjen, hevder leverandøren. De mener tjenesten kan være nyttig for foreldre som vil ha oversikt over hvor barna oppholder seg, og en hjelp for folk til å finne hverandre. Men krisesentersekretariatets daglige leder, Tove Smaadal er kritisk, og mener mobiltjenester som M-buddy kan misbrukes.

- Vi har erfart samlivspartnere, som er svært kontrollerende, starter en type overvåkning av sin samlivspartner, sier Smaadal. 

20 000 nordmenn bruker i dag Mbuddy-tjenesten fra selskapet Sound it, som kjøper datainformasjonen om hvor du er fra de store teleoperatørene. Denne typen lokalisering ved hjelp av mobilen, kommer vi til å se mer av, tror markedssjef i Netcom, Vegard Kjenner.

- Jeg vet at mulighetene er store så lenge kundene ønsker tjenesten, og så lenge de gjør det vil dette bli større og større. En av grunnene er fordi den vil bli enda mer nøyaktig etter hvert, sier Kjenner. 

I dag kan Mbuddy angi stedet du står på med en nøyaktighetsradius på 300 meter, men eksakt lokalisering er rett rundt hjørnet.

- Problematisk

Avdelingsdirektør for sikkerhet i Datatilsynet, Leif Ånensen, mener tjenesten kan utnyttes.

Datatilsynets Leif Ånensen

Leif Ånensen i Datatilsynet

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

- Jeg tror et stort flertall av oss ikke vil oppleve dette som et problem, men vi har mindre grupper som trenger spesiell beskytelse.

Han mener at at alle parter på begge sider av tjenesten må være klar over bruken.

- Jeg håper at teleselskapene tar seg bryet med å spørre folk hvorvidt de skal åpne disse tjenestene. Dette er hovedkrana her og det er viktig for oss at denne i utgangspunktet er stengt, og at brukerne aktivt selv tar stilling til å åpne den, sier Leif Ånensen.

Da tjenesten ble lansert for første gang i 2002, reagerte Datatilsynet og krevde at de to store teleoperatørene Telenor og Netcom strammet inn retningslinjene og informasjonen til kundene. Telegigantene la ned tjenesten, som nå har gjenoppstått.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)