Hopp til innhold

Nordmenn vil starte kunstakademi i Nord-Korea

Kunstnerne Henrik Placht og Morten Traavik vil åpne et kunstakademi i Nord-Korea. – Det blir som en bro fra Pyongyang til omverdenen, sier Placht.

Nord-Korea

DIKTATUR: 17. August drar de norske kunstnerne Henrik Placht og Morten Traavik til Nord-Korea for å starte kunstakademi.

Foto: David Guttenfelder / Ap/NTB Scanpix

Henrik Placht

CARPE DIEM: Henrik Placht mener kontaktene Morten Traavik har i Nord-Korea er for gode til ikke å utnytte.

Foto: Siran Øzalp / NRK

Morten Traaviks kontroversielle forhold til diktaturstaten Nord-Korea har fått mye oppmerksomhet i norske medier.

Nå vil han, sammen med kunstner Henrik Placht, igjen forsøke seg med et kunstprosjekt knyttet til landet som blir kalt «verdens verste diktatur».

Denne gangen ønsker kunstnerne å etablere et kunstakademi Nord-Korea.

– Når det finnes en forbindelse inn i Pyongyang, som Morten Traavik har, og det kommer opp en idé, så må man bare gripe dagen, sier Placht.

Starter 17. august

Traavik ønsker denne gangen ikke å kommentere. Den jobben har Placht fått.

Nordkoreanske myndigheter har allerede godkjent prosjektet. 17. august reiser Traavik og Placht til hovedstaden Pyongyang for å starte arbeidet.

– Dette er institusjonsbygging for å bygge de kulturelle forbindelsene. Det blir en bro fra Pyongyang til omverdenen, sier Placht.

Bergen positive, Oslo negative

Morten Traavik

KONTROVERSIELL: Morten Traaviks stadige sterkere tilknytning til Nord-Korea har gitt han rykte som en kontroversiell kunstner.

Prosjektet er fortsatt på et så tidlig stadium at kunstnerne ennå ikke har tatt kontakt med institusjoner som kan støtte dem, hverken faglig eller økonomisk.

Fungerende rektor ved Kunsthøyskolen i Bergen Johan Sandborg, er i utgangspunktet positiv til prosjektet. Men han vil ikke kommentere det ytterligere.

Det vil rektor ved Kunsthøyskolen i Oslo, Cecilie Broch Knutsen. Hun er kritisk til prosjektet.

– Det er en problemstilling knyttet til det å sikre at kvaliteten i utdanningen er like god som den vi har her i Norge. Vi skal jo stå som garantister for at den utdanningen skal være likeverdig. Det ser jeg for meg at kan være ganske vanskelig å få til med Nord-Korea, sier Knutsen.

Ekspert: – Kunsten kan bli veldig annerledes

Doktorgradsstipendiat i teatervitenskap ved Universitetet i Oslo, Julie Rognved Amundsen, tror kunsten som eventuelt blir laget kan bli veldig interessant.

– Dette er et folk som har helt andre impulser enn oss. De lever ikke på noen som helst måte i et toppmoderne samfunn. De har ikke sosiale medier engang. De har knapt medier. De har en TV-kanal med en dame som gråter mye.

– Det vil også bety at den kunsten de eventuelt skal lage vil komme fra et helt annet sted og en helt annen referansebakgrunn enn det vi ser i resten av verden.

Flere Nord-Korea-kontroverser

Kunstneren Morten Traavik har i flere år jobbet med kunstprosjekter i og kunstutveksling med Nord-Korea.

Blant annet har han gjennomført en 17. mai-feiring i hovedstaden Pyongyang, han har latt nordkoreanske musikere framføre «Take On Me» i Norge, og senest under Festspillene i Bergen hentet han et barnekor fra Nord-Korea over for å framføre et stykke basert på «Folk og røvere i Kardemomme by».

I juni anmeldte Traavik tenketanken Civita for ærekrenkelser, etter at tenketanken flere ganger hadde uttalt seg kritisk til prosjektene hans.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober