Hopp til innhold

– Skal vi spleise, Hadia?

Kulturbyrået i Oslo ber kulturministeren om penger til et nytt Munch-museum.

– Gledelig med spleiselag, sier Carl I. Hagen.

– Dette er et ansvar Oslo kommune bærer, sier kulturministeren.

Spleiselag Munch

Kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke vil drøfte muligheten til å spleise på et nytt Munch-museum med staten, her representert av kulturminister Hadia Tajik.

Foto: NRK / Scanpix

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

I et brev til kulturminister Hadia Tajik anmoder kulturbyrådet i Oslo, Hallstein Bjercke (V) om et møte for å drøfte realisering av et nytt Munch-museum. Han vil også presentere planene for det nye Deichmanske hovedbibliotek i Oslo; Diagonale.

Bjercke ber staten om å hjelpe til med inntil 30 prosent for å dekke kostnadene til de to kulturinstitusjonene.

Fremskrittspartiet har tidligere sagt at de ikke vil bruke mer enn 2,7 milliarder kroner på hovedbibliotek og Munch-museum til sammen. Men bare for biblioteket er det anslått en prislapp på 2,6 milliarder kroner.

Byråden vil ikke bekrefte at dette er grunnen til at han ber om støtte.

Kulturministeren avventer

I brevet kommer det frem at Oslo kommune innen 01. mars 2013 vil søke statstilskudd for begge kulturinstitusjoner under tilskuddsordningen for nasjonale kulturbygg.

Oslo kommune har et nasjonalt og internasjonalt ansvar for god forvaltning og formidling av Munchs kunst, og har som overordnet mål å realisere et nytt, moderne og framtidsrettet museumsbygg for kunstsamlingen. Byrådet planlegger om kort tid å fremme en sak om nytt Munch-museum.

Hallstein Bjercke, byråd Oslo

Hadia Tajik er avventende til brevet fra Oslo kulturbyråd.

– Jeg har hele tiden sagt til Bjercke at om han er opptatt av å diskutere med Kulturdepartementet er han hjertelig velkommen til å gjøre det, som alle andre lokalpolitikere, sier Tajik.

– Leit at Oslo ikke klarer bestemme seg

– Siden år 2000 har Staten bidratt med 5 milliarder kroner til ulike kulturinstitusjoner i Oslo, de kommende årene vil vi bruke ytterligere 5 milliarder kroner. Jeg er avventende til spørsmålet kulturbyråden ønsker å ta opp, og ser frem til møtet vi skal ha.

– Hvorfor kan du ikke bare gripe inn når politikerne i Oslo ikke klarer å bli enig om et Munch-museum?

– Det er veldig leit at Oslo-byrådet ikke har klart å bestemme seg for lokalisering av et nytt Munch-museum. Det har tatt veldig mange år. Munch testamenterte selv arven sin til Oslo kommune, og det ville vært veldig flott både for Munch, Norge og Oslo om Oslo kommune hadde klart å konkludere på dette, sier kulturminister Hadia Tajik til NRK.

– Gledelig med spleiselag

Frp har forslått at det opprettes en stiftelse eller et aksjeselskap der både Oslo kommune, staten og eventuelt også private skyter inn penger.

– Jeg har ønsket at byrådet skulle ta dette initiativet ovenfor staten i ett år, men det er gledelig at byrådet nå endelig ønsker å drøfte et spleiselag for både bygging og drift av et nytt Munch-museum med staten, sier Carl I. Hagen i en pressemelding.

– Et seriøst forslag

Video Fortsatt politisk strid om Lambda

Lambda ble ikke noe av. Hvor skal Munchs kunst henge i fremtiden?

Foto: Nyhetsspiller

Kulturbyråd Hallstein Bjercke har tidligere sagt seg enig med Carl I. Hagen. Som respons på forslaget svarte han i januar:

– Jeg ser på dette som et seriøst og gjennomarbeidet forslag, som inneholder interessante tanker og ideer som kan bidra med nytt liv i debatten, sier kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V).

– Bør følge opp med midler

I brevet til kulturministeren står det nå svart på hvitt at de ønsker å drøfte alternative organisasjonsformer for et nytt Munch-museum og statens holdning til å delta i byggingen eller driften av et nytt museum for Norges – og en av verdens – mest betydningsfulle kunstnere.

– Nå håper jeg kulturministeren følger opp med midler og ikke overlater hele regningen for et nytt museum til Oslos skattebetalere, sier Carl I. Hagen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober