Vil se Edvard Munch på kino

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En guidet museumstur fra Leonardo da Vinci-utstillingen i London går sin seiersgang på kinoer verden over. – Dette bør man vurdere til Munch-året i 2013, oppfordrer NRK-kommentator Agnes Moxnes.

I fjor fullførte Nasjonalgalleriet i London sitt mest prestisjetunge prosjekt noensinne. Museet samlet sammen flere av Leonardo da Vincis kunstskatter fra museer og kunstinstitusjoner verden over i en unik utstilling.

Utstillingen vakte enorm interesse, og var utsolgt alle dager fra november i fjor og frem til avslutningen i februar i år. Ettersom flere av kunstskattene er i dårlig forfatning, vil det aldri bli aktuelt med en utstilling av denne størrelsen igjen.

Les også: Ville du betalt 3000 kroner for en museumsbillett?

Derfor ble det produsert en film om utstillingen, slik at kunstinteresserte i alle land verden over skulle få mulighet til å komme så tett på originalverkene som mulig.

– Strålende kulturformidling

Agnes Moxnes

Kulturkommentator Agnes Moxnes vil se Edvard Munch på kino.

Foto: Ole Kaland / NRK

«Leonardo Live» hadde sin Oslo-premiere før helga, og interessen var stor. Alle visningene ble utsolgt på kort tid, og Oslo Kino ble nødt til å sette opp ekstraforestillinger.

Les også: Besøk Van Gogh fra stuen

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, har ennå ikke sett filmen, men mener ideen bør være en inspirasjon for norske kunst- og kulturinstitusjoner.

– Dette er en strålende måte å drive kulturformidling på i Norge. Kinodriften er kommunal, så alt ligger til rette for et slikt tilbud, sier Moxnes.

Hun ser flere fordeler ved å slippe slitne ben når man istedet legger museumsbesøket til et behagelig kinosete.

– Man får en guidet tur med en ekspert, og det vil være mulig å se verkene på nært hold uten å bli hindret av vakter og alarmer.

Les også: Europas kunstelite slår alarm

«Leonardo Live» følger den allsidige renessansekunstnerens lange karriere, og historien fortelles gjennom bilder malt mellom 1482 og frem til universalgeniets død i 1519.

Vil ha Munch på kino

Moxnes mener det bør tenkes i lignende baner når Norges største billedkunstner Edvard Munch skal hylles til neste år.

– Kostnadene ved store utstillinger er enorme, så kanskje dette kan være med på å forenkle prosessen. Bare prislappen for å forsikre Munch-bildene som skal sendes fra Bergen til Oslo er så høy at det trengs statsgarantier, forklarer Moxnes.

Les også: Franskmennene i kø for å se Munch

– Jeg ser også på dette som en måte å gjøre Munch «nasjonal» igjen. Oslo har tatt mye av Munch-arven, så jeg vil oppfordre Munch-museet til å vurdere dette som en måte å få Munch ut til folket på.

Vil vurdere det

Stein Olav Henrichsen

Munch-direktør Stein Olav Henrichsen vil vurdere å filme en guidet omvisning på Munchmuseet.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen er på ingen måte fjern for tanken om å la malerens verker gå sin seiersgang på kino.

– Vi vurderer gjerne alle gode ideer, og dette er jo helt klart et eksempel på det, sier han til NRK.no.

Henrichsen er imidlertid ikke enig med Moxnes i at en kino-omvisning kan brukes for å få ned kostnadene rundt frakt av kunstskattene fra by til by.

Les også: Politikerne ødelegger for Munch

– Et kinobesøk kan ikke erstatte en utstilling, men det kan godt være et tillegg til det direkte møtet du får med kunsten på museet. Kanskje kan publikum bruke en eventuell kino-omvisning som inspirasjon til å selv dra på utstillingen og se verkene på nært hold, foreslår Munch-direktøren.

Samtidig legger han til at museet har flere andre digitale prosjekter på gang. I tillegg til at Munchmuseet nettopp har inngått et samarbeid med Google Art Project, tilbyr de både virtuelle turer og mobilapplikasjoner som forteller både verkene og kunstnerens bakgrunnshistorier.

Kunne en guidet omvisning på Munchmuseet eller andre norske utstillinger lokke deg til kinosalen? Si din mening her.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP