Hopp til innhold

Vil redde verden med kruseduller

Alle små kunstneres idol mener at vi blir bedre mennesker av å tegne. Nå lanseres en ny e-bok, app og et nytt tv-program med Øisteins kruseduller. Målet er simpelt hen å gjøre verden bedre.

Video Øistein Kristiansen

Stein Georg Lillemoen

Stein Georg Lillemoen

Foto: Earthtree Media as

Det er noe med krusedullene hans. De treffer universalt og får folk til å tro at også de kan lære seg å tegne. Øisten Kristiansen er allerede kjent over store deler av Asia og Europa, hvor han har reist rundt siden 90-tallet for å skape en bedre verden gjennom tegning.

– Jeg elsker å tegne, jeg mener det gjør deg til et bedre menneske, sier Øistein Kristiansen til NRK.

Superkjendis i Asia

For norske små kunstnere er han kjent fra NRK Super og barne-tv, hvor han med enkle grep inspirerer dem til å ta blyanten fatt. I Asia er han superkjendis. Der har programmet hans over fire hundre millioner seere.

Video 2d3edb4b-c53f-4e99-ab5a-e95042f32339.jpg

Øistein Kristiansen om tegning i skolen.

– Barn er like over hele verden, sier Øistein og demonstrerer en krusedull til stor begeistring fra barna rundt seg. Han har en enkel filosofi: å kunne tenke i bilder forbedrer menneskers evne til kommunikasjon og skaper en bedre verden.

Nå satser han og det Fredrikstadbaserte teamet på å ta et enda større jafs av verdensmarkedet med en ny storsatsing på krusedullene.

– «Learn to Draw» er vår nye store engelskspråklige tv- satsing. Programmet går på tirsdager på NRK Super, og lanseres internasjonalt på tv-messa i Cannes i april. Vi er i god dialog med 7 - 8 land allerede og håper å selge tv-serien til nærmere 20 land dette året, sier Stein Georg Lillemoen, som er daglig leder og produsent i Earthtree, som står bak Øisten Blyant.

Krusedull

En av Øisteins mange kruseduller

Foto: Tegnning av Øistein Kristiansen

Programmet vil være tilgjengelig på Itunes og andre Video-On-Demand-kanaler. Også en e-bok og en app-familie med samme navn lanseres samtidig.

– Vi som jobber med tegning, form og farge har gledet oss veldig til dette. Det blir en avansert e-bok i et format man kan gjøre mange kreative og spennende ting.

Rundt påsketider er de trolig på Apple, litt senere på Amazone

Enkelt og universalt budskap

Samtidig som de satser på det internasjonale markedet, tar de med seg det norske språket i alt de gjør. NRK var den første kanalen i verden som sendte serien.

Video Øistein Blyant

Øitein om Asia.

– Vi bruker hjemmemarkedet som prøvekanin. Det er et veldig fint utgangspunkt for vi mener at norske barn er over snittet kreative. Det er mye å gå på når det gjelder tegning og kreativitet i den norske skole, men vi opplever likevel at i en del andre land er skolene mer tradisjonelle.

Noe av av grunnen til Earththrees suksess det enkle og universal budskapet. På grunn av det kan de selge samme versjon av programmet både i Kina, Norge og Iran.

– Å tegne kan være en annen dør inn til det å lære. Det er også interessant for barn med lærevansker. Og for de som ikke mestrer matte og realfag er det veldig greit å kunne tegne og bruke andre virkemidler for kommunikasjon.

– Barn er like over hele verden

Slosskamp av krusedull

Slosskamp krusedull

Foto: Tegning av Øistein Kristiansen

Øistein Blyant blir mottatt på samme vis over alt hvor han kommer og har ikke oppdaget noen forskjell på barn i Afrika, Asia og Norge.

– Barn reagerer positivt på humor, energi, frihet, fart og entusiasme over hele verden. De tegner i vei, og stort sett møter jeg positivitet over hele linja. Hos voksne kan du oppleve forskjeller, men barn er veldig like, sier ham.

Han har reist i mange land, men har ikke trengt å lære seg flere språk enn billedspråket.

– Jeg har truffet barn som knapt har gått på skole, er underutvikla og aldri har tegnet i hele sitt liv. Selv de klarer å gripe en blyant og tegne.

Video 89da91b4-e758-49e3-87dd-74a40577b82c.jpg

Øisteins metode.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.