NRK Meny
Normal

Vil redde Nasjonalgalleriet med dansk avdeling

Nok en part kaster seg inn i kampen om Nasjonalgalleriet. Nå ønsker Århus kunstmuseum å opprette en egen filial for å redde Nasjonalgalleriets eksistens.

Nasjonalgalleriet i Oslo

KAMPSAK FOR FLERE: Nasjonalgalleriets skjebne er fremdeles uklar. Statsbygg har foreslått at Universitet i Oslo skal overta bygget, men flere kjemper for at private samlinger skal vises fram på museet.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Det har vært mange diskusjoner om hva Nasjonalgalleriet skal brukes til etter at det ble bestemt at Nasjonalmuseet skal flyttes til et nytt museum på Vestbanen i Oslo.

Nå foreslår direktør ved et av Nord-Europas største kunstmuseum, Erlend Høyersten, å lage en avdeling av det danske museet Aros ved Nasjonalgalleriet.

– Jeg har selvfølgelig registrert at Nasjonalgalleriet går en usikker fremtid i møte, sier Erlend Høyersten, direktør for Aros, Aarhus kunstmuseum.

Han vil drive den danske avdelingen uten offentlig støtte. Høyersten har ingen konkrete samarbeidspartnere eller sponsorer så langt. Og det blir ikke aktuelt å bruke andre bygninger.

Kunstmuseet Aros i Århus har vakt oppsikt med dobbelt så stort besøkstall som byen har innbyggere, og høy egeninntjening.

Oslo og Norge har godt av at man tenker kulturinstitusjoner på andre måter, og ikke bare forventer at staten eller kommunen skaper rammene for suksess, sier Høyersten til NRK.

Aros i Århus har ifølge direktøren 850 000 mennesker innom på ett år. De produserer 7 utstillinger, og jobber mye med egeninntjening, medlemsgrupper og sponsorer. Museet har egen mathall, kafe og bibliotek som samler folk.

Ron Muick: "Boy" fra 2004

HØYE BESØKSTALL: Museet i Århus har langt flere besøkere enn innbyggere i byen. Her er kunstneren Ron Muicks kunstverk 'Boy', som ble stilt ut på museet i 2004.

Foto: Claus Fisker / SCANPIX

Skal ikke ha egen samling

– Vi skal ikke ha en egen samling. Det vi viser vil kanskje ta utgangspunkt i private norske samlinger. Det er ingenting som skal ligge på magasin. Vi viser bare det bygget faktisk tåler å vise, sier Høyersten.

– Ser du for deg å trekke 850.000 til Oslo, slik som til Århus?

– Århus er en by på 300.000, så det burde være mulig med seriøst høye tall, ja.

Les også: Stein Erik Hagen: – Jeg ønsker ikke å presse regjeringen

– Ikke spesielt gjennomtenkt

Universitetet i Oslo jobber for at kulturhistorisk museum skal overta de ærverdige lokalene.

I april kom Statsbygg med en rapport hvor de anbefaler at det skal opprettes et byuniversitet og at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet.

– Dette er et innspill som kommer helt fra sidelinjen, så det er vanskelig å ta stilling til det, synes jeg, sier Håkon Glørstad, direktør ved Kulturhistorisk museum.

– Jeg synes det høres veldig adhoc-preget ut. Det virker ikke spesielt gjennomtenkt. Jeg kan heller ikke se hva man skal oppnå med det.

Også Høyersten er usikker på om det lar seg gjennomføre.

– Det er vanskelig å si. Men jeg synes det er en fabelaktig tanke.

Les også:

Les også: Skei Grande: – Dumt av Hagen

Les også: Hagen avbryter forhandlingene med Nasjonalgalleriet

Les også: Vil ha byuniversitet på Tullinløkka

Kulturstrøm

  • Flere priser til dokumentarist

    Den norske dokumentaristen Deeyah Khan vant en spesialpris under TV-festivalen i Monte Carlo. Filmen «White Right: Meeting the Enemy» vant PeaceJam Special Jury Prize, som ble delt ut under TV-festivalen 19. juni. Fra i år av er Khan et av de ti faste medlemmene i Norsk kulturråd, og tidligere i år ble hun tildelt en æresgrad fra til prestisjetunge, amerikanske Emerson College i Boston. Khan har vunnet Emmypris, Peabody Award og Kulturdepartementets menneskerettspris for tidligere filmer. Du kan se dokumentaren her:

    Norsk/britisk dokumentar fra 2017. Siden hun var seks, har Deeyah ventet på den tolerante verdenen faren lovte henne. Nå drar hun til USA for å møte mennesker på ytterste høyre fløy ansikt til ansikt. Regi: Deeyah Khan.