NRK Meny
Normal

Nå kan Pål sine slanger bli lovlige

Pål Sørensen har hatt slanger og øgler som husdyr i over 40 år. Nå vil Mattilsynet gjøre det lovlig. Trykk på bildet for å høre Ukeslutt-reportasjen.

I et hvitt hus på landet har Pål Sørensen innredet hjemmekoselige terrarier for familiens minste medlemmer: Slangene og øglene. Bak glass sitter de musestille mellom blader, bark og steiner.

NRKs reporter med slangeskrekk, besøkte Pål og slangene hans. Trykk på bildet øverst i artikkelen for å høre hvordan det gikk.

– Folk fleste tror kanskje de er slimete og ekle, og så får de kanskje ta på dem og kjenne at det er de ikke. Så blir de litt imponert over muskulaturen – hvor muskuløse de er, forklarer Sørensen.

Totalforbud

Pål Sørensen

Pål Sørensen har hatt slanger som husdyr i over 40 år. Nå vil Mattilsynet lovliggjøre slangene hans.

Foto: Lin Beate Gabrielsen / NRK

Norge er ett av to land i Europa hvor det er totalforbud mot slangehold. Men dersom Mattilsynet får viljen sin, vil slanger som kongepyton og regnbueboa, øgler og amfibier bli blant herptilene som kan bli tillatt å ha som kjæledyr i norske hjem.

– Mange er jo i utgangspunktet skeptiske, og sier de er redd for slanger og at de ikke liker slanger. Men når de får se på dem under så kontrollerte forhold som dette, så roer de seg ned og så blir de ganske fascinert og synes de er fine å se på, sier slange og øgle-holder Pål Sørensen.

Sørensen er èn av nordmennene som har slanger hjemme til tross for forbudet. Han har hatt øgler og slanger som husdyr i over 40 år, med dispensasjon.

– Det kalles for en ball-pyton, fordi den ruller seg sammen til en ball. Det er rett og slett for å beskytte seg. Det er kanskje den arten det finnes mest av i Norge, forteller han.

Frosne mus

I fryseren til Pål finner man kylling, is, men også frosne mus.

– Dette er sånne ville mus som jeg har fått av en velvillig nabo. Hvis det kommer mus inn, så setter de opp feller. Så kjenner de mitt behov og så får jeg en sånn gavepakning med frosne mus, sier han.

Vil endre reglene

Allerede i dag finnes det trolig over 100.000 slike dyr i landet, men alle er ulovlige. Som ett av kun to land i Europa, har Norge, sammen med Island hatt et totaltforbud mot slike eksotiske dyr. Nå vil Mattilsynet endre reglene.

— Det er uheldig å ha et regelverk som ikke blir respektert, og det er dyrevelferdsmessig bedre om disse dyrene lever åpent enn under jorden, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd og fiskehelse i Mattilsynet til NTB.

Nye forskrifter

Mattilsynet vil om kort tid sende ut en liste på rundt tjue arter som de foreslår å gjøre lovlige til Landbruks- og matdepartementet. Nå vil departementet ta stilling til om forslaget skal sendes ut på ny høring.

Tidligere har Mattilsynet varslet om at nye forskrifter vil være på plass allerede 1.januar 2014, men Knævelsrud sier det trolig vil ta noe lengre tid.

Norsk Herpetologisk Forening (NHF), har på forespørsel fra Mattilsynet tidligere laget et forslag til positivliste. Den ser slik ut:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK