Vil lese selv

Forfattere vil lage sine egne lydbøker, og det til en fjerdedel av prisen.

Morten Øen

Morten Øen har vært primus motor for den historiske lydbokkontrakten som forfatterne har inngått med Oktober forlag.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Forfatterne på Oktober forlag tar opp kampen mot Lydbokforlaget. Nå vil forfatterne selv lage sine egne lydbøker. Dermed vil de vil sitte igjen med en større del av kaka, og lydbøkene vil koste en fjerdedel av hva de gjør i dag.

Rett til egen lyd

Morten Øen har vært primus motor for den historiske lydbokkontrakten som forfatterne har inngått med Oktober forlag.

- Det viktigste er at forfatteren får rettighetene til sin egen lyd og ikke blir en kasteball mellom de store aktørene i markedet, sier Øen.

Øen har laget et lite lydstudio hjemme i leiligheten sin, hvor forfattere selv kan lese inn bøkene sine. Selv beregner han kostnadene til 1400 kroner.

- Jeg sitter igjen med cirka 15 prosent av inntektene for utgivelser på Lydbokforlaget. Da er dessuten prisen ut til forbruker mye høyere enn om jeg gjør dette selv i mitt eget lille mikrostudio, sier Øen.

Lydbøkene skal selges som lydfiler gjennom den norske nedlastingstjenesten Musikkonline.no.

Lett å lage, vanskelig å selge

Den nye avtalen gir forfatterne 75 prosent av inntektene. Selv om bøkene vil koste en fjerdedel av Lydbokforlaget sine, mener ikke forlagssjef Herborg Hongset i Lydbokforlaget at dette vil true deres økonomi.

- Jeg ser ikke dette som noen trussel, for vi holder på med veldig forskjellige ting. Vi gir ut lydbøker i mange formater. Hovedformatet for oss er CD, mens filsalget er veldig lite.

Hongset forsvarer prisene Lydbokforlaget tar for sine utgivelser. Hun mener mangelen på markedsføring vil bli en utfordring for forfatterne.

- Når vi produserer og markedsfører på den måten vi gjør, må vi ta de prisene vi tar. Dette er fordi det er store kostnader knyttet til våre utgivelser.

Hongset ønsker det forfatterbaserte lydbokforlaget velkommen, men hun tror markedsføringen vil bli en utfordring.

- Det er ikke så vanskelig å få lest inn en lydbok. Den store utfordringen er å få solgt den, sier Hongset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik hilser den nye ordningen velkommen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- På tide

Foreløpig er det bare forfatterne på Oktober forlag som har sikret seg denne avtalen. Hanne Ørstavik er veldig glad for muligheten dette vil gi henne.

- Det er en strålende ide og jeg ser frem til at dette blir satt ut i livet. Det er på tide at vi får endringer fordelingen av inntektene, sier Ørstavik.

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC