Vil lage nettserie av Orderud-saken

Privatetterforsker Tore Sandberg vil legge ut det han mener er nye funn i Orderud-saken på nett. – Jeg ser at det likner «Serial», sier han.

Tore Sandberg og Serial

VIL LAGE «ORDERUD-SERIAL»: Privatetterforsker Tore Sandberg ønsker å legge ut det han mener er nye opplysninger i drapssaken på Orderud gård på nett, og sier han ser likhetene med den populære amerikanske krim-podkasten fra virkeligheten.

Foto: Trond Reidar Teigen/NRK / NTB Scanpix/NRK

I forbindelse med at Orderud-saken blir begjært gjenopptatt i slutten av februar, vil privatetterforsker Tore Sandberg legge ut på nett det som etter hans syn er nye opplysninger i drapssaken.

– Jeg ser likhetene med «Serial», men kjenner ikke til at dette har blitt gjort før på denne måten i Norge, sier Sandberg.

Han legger til at han allerede hadde ideen før den populære amerikanske radiopodkasten ble publisert.

Fire ganger tjue minutter

Sandberg har jobbet siden 2006 med å samle sammen opplysninger for å få gjenopptatt Orderud-saken.

Sandbergs etterforskning er finansiert av Per og Veronica Orderud, som sammen med to andre i 2002 ble dømt til medvirkning på drapet på Anne Orderud Paust og foreldrene Marie og Kristian Orderud.

Privatetterforskeren sitter nå på blant annet vitneforklaringer, undersøkelser og resultater av rekonstruksjoner som han mener kaster nytt lys over saken.

Han ønsker å presentere materialet på nett i fire tjueminutters lange sendinger. Han har ennå ikke bestemt hvilke formgrep han skal bruke.

– Jeg mener det er grunnlag for at Per og Veronica Orderud skal få prøve saken sin igjen. Da er det viktig, sett fra vårt ståsted, at de i befolkningen som ønsker å sette seg inn i materialet skal ha en mulighet til å se presentasjonen vi da går ut med, sier Sandberg.

Saken fortsetter under bildet.

Per og Veronica Orderud

JOBBET TETT MED SANDBERG: Per og Veronica Orderud har finansiert privatetterforskerens arbeid. Her fotografert under rettssaken i 2002.

Foto: NRK

– Bør passe seg for dramatiseringer

Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle har fulgt Orderud-saken tett i mange år. Han mener det hele står og faller på innholdet og formgrepene.

Harald Stanghelle

HAR FULGT SAKEN TETT: Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Sandberg har tidligere vist at han er i stand til å avdekke opplysninger som tidligere ikke har vært kjent. Samtidig skal han passe seg for at det ikke blir mer dramaturgi og presentasjon enn realiter, sier Stanghelle.

Privatetterforskeren sier han ikke vil dramatisere mer enn nødvendig av personvernhensyn.

– I stedet for å legge ut én sammenhengende sak på to eller tre timer, vil tidsformatet være mer tilpasset det man klarer å svelge unna. Jeg tror det vil bli vanligere og vanligere: at dekningen av en alvorlig kriminalsak ikke blir, misforstå meg rett, en lukket greie for ett aktørsystem, avslutter Tore Sandberg.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.

 • Bragepris-nominasjonene klare

  25. november deles den prestisjefylte Brageprisen ut til bøker i fire ulike kategorier.

  Dette er de nominerte i kategorien for skjønnlitteratur:

  * Jon Fosse: Eit nytt namn. Septologien VI-VII.

  * Hilde Susan Jægtnes: Jeg grunnla De forente stater.

  * Ingvild H. Rishøi: Stargate. En julefortelling.

  * Mattis Øybø: Den siste overlevende er død.

  Se alle de nominerte på Brageprisen sine hjemmesider.