NRK Meny
Normal

Vil lage fiskemat av dødsdømt

En dødsdømt fange i Texas vil gi kroppen sin til en kunstner. Kunstneren vil lage fiskemat av den.

Marco Evaristti

Evaristti sier at han planlegger å skape et kunstverk av den dødsdømte fangens kropp.

Foto: Henning Bagger / SCANPIX

Den dødsdømte fangen Gene Hathorn i Texas har gått med på å gi kroppen sin til den chilensk-danske kunsteren Marco Evaristti.

Evaristti sier til britiske The Art Newspaper at han planlegger å skape et kunstverk av Hathorns kropp.

- Jeg ønsker å dypfryse kroppen og lage fiskemat av den. Publikum på utstillingen skal så kunne mate hundrevis gullfisk med denne fiskematen, sier Evaristti.

Gene Hathorn

Dødsdømte Gene Hathorn

Foto: Texas Department of Criminal Justice

- Dreper med loven i hånd

I løpet av det siste året har Evaristti flere ganger besøkt Hathorn i fengselet i Texas.

- Jeg ønsker å skape bevissthet rundt det at mannesker blir drept med loven i hånd i vår vestlige sivilisasjon, sier Evaristti.

Kunstneren sier at han ikke synes ideen er kynisk eller uetisk.

- En advokat satt meg i kontakt med Hathorn og etter noen møter foreslo jeg at jeg kunne bruke kroppen hans, og han sa at han ønsket dette. Det virkelige problemet her er at mennesker blir drept med loven i hånd.

Juridiske utfordringer

Evaristti sier at noen amerikanske advokater tviler på at Hathorns testamente, som gir kunstneren rett på hans kropp, er gyldig.

- Men vi er sikker på at løse dette problemet før han blir henrettet, sier kunstneren.

Michelle Lyons, talskvinne for Texas Department for Criminal Justice, har uttalt til The Art Newspaper at dødsdømte kan utnevne en person til å disponere ens levninger, og at myndighetene ikke har noe med hvem dette i tilfelle er.

Gullfisk i blender

Han sier at han allerede har vært i kontakt med et selskap som har sagt seg villig til å hjelpe ham i prosessen, men nekter å si hvilket. Det er ennå ikke bestemt hvor utstillingen vil finne sted.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

The Goldfish Blender

'Helena - The Goldfish Blender', Marco Evaristti

Foto: www.evaristti.com

Evaristti ble internasjonalt kjent da han i 2000 plasserte gullfisk i elektriske blendere fylt med vann. Besøkende i galleriet kunne velge om de ville skru på blenderne og drepe fiskene, eller la være.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters