Vil lage fiskemat av dødsdømt

En dødsdømt fange i Texas vil gi kroppen sin til en kunstner. Kunstneren vil lage fiskemat av den.

Marco Evaristti

Evaristti sier at han planlegger å skape et kunstverk av den dødsdømte fangens kropp.

Foto: Henning Bagger / SCANPIX

Den dødsdømte fangen Gene Hathorn i Texas har gått med på å gi kroppen sin til den chilensk-danske kunsteren Marco Evaristti.

Evaristti sier til britiske The Art Newspaper at han planlegger å skape et kunstverk av Hathorns kropp.

- Jeg ønsker å dypfryse kroppen og lage fiskemat av den. Publikum på utstillingen skal så kunne mate hundrevis gullfisk med denne fiskematen, sier Evaristti.

Gene Hathorn

Dødsdømte Gene Hathorn

Foto: Texas Department of Criminal Justice

- Dreper med loven i hånd

I løpet av det siste året har Evaristti flere ganger besøkt Hathorn i fengselet i Texas.

- Jeg ønsker å skape bevissthet rundt det at mannesker blir drept med loven i hånd i vår vestlige sivilisasjon, sier Evaristti.

Kunstneren sier at han ikke synes ideen er kynisk eller uetisk.

- En advokat satt meg i kontakt med Hathorn og etter noen møter foreslo jeg at jeg kunne bruke kroppen hans, og han sa at han ønsket dette. Det virkelige problemet her er at mennesker blir drept med loven i hånd.

Juridiske utfordringer

Evaristti sier at noen amerikanske advokater tviler på at Hathorns testamente, som gir kunstneren rett på hans kropp, er gyldig.

- Men vi er sikker på at løse dette problemet før han blir henrettet, sier kunstneren.

Michelle Lyons, talskvinne for Texas Department for Criminal Justice, har uttalt til The Art Newspaper at dødsdømte kan utnevne en person til å disponere ens levninger, og at myndighetene ikke har noe med hvem dette i tilfelle er.

Gullfisk i blender

Han sier at han allerede har vært i kontakt med et selskap som har sagt seg villig til å hjelpe ham i prosessen, men nekter å si hvilket. Det er ennå ikke bestemt hvor utstillingen vil finne sted.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

The Goldfish Blender

'Helena - The Goldfish Blender', Marco Evaristti

Foto: www.evaristti.com

Evaristti ble internasjonalt kjent da han i 2000 plasserte gullfisk i elektriske blendere fylt med vann. Besøkende i galleriet kunne velge om de ville skru på blenderne og drepe fiskene, eller la være.

Kulturstrøm

 • Saksofonist skal redde truet fugl

  Et energiselskap i New Zealand vil prøve å redde fuglearten kākāpō ved hjelp av musikk. Det fins bare 147 fugler igjen av den kritisk truede arten, som er en type papegøye.

  Selskapet Meridian Energy støtter newzealandske viltmyndigheter i arbeidet med å redde kākāpōene. Nå håper de at sensuell musikk skal få fuglene i paringshumør. Derfor søker det etter en saksofonist som skal spille for dem, skriver Limelight Magazine.

  En fugl av arten kākāpō
  Foto: Wikimedia Commons / Flickr / Department of Conservation
 • Zeshan Shakar på lydboktoppen

  «Tante Ulrikkes vei» er den skjønnlitterære romanen flest har lyttet til i 2018 i strømmetjenesten Fabel, melder Gyldendal forlag. Zeshan Shakars debutroman er lyttet til dobbelt så mange ganger som den neste romanen på lista. Shakar fikk i fjor Tarjei Vesaas debutantpris for romanen, som ble den nest mest solgte boka i 2018, uavhengig av genre. Den skal bli teater, TV-serie og oversettes til engelsk.