Vil lage fiskemat av dødsdømt

En dødsdømt fange i Texas vil gi kroppen sin til en kunstner. Kunstneren vil lage fiskemat av den.

Marco Evaristti

Evaristti sier at han planlegger å skape et kunstverk av den dødsdømte fangens kropp.

Foto: Henning Bagger / SCANPIX

Den dødsdømte fangen Gene Hathorn i Texas har gått med på å gi kroppen sin til den chilensk-danske kunsteren Marco Evaristti.

Evaristti sier til britiske The Art Newspaper at han planlegger å skape et kunstverk av Hathorns kropp.

- Jeg ønsker å dypfryse kroppen og lage fiskemat av den. Publikum på utstillingen skal så kunne mate hundrevis gullfisk med denne fiskematen, sier Evaristti.

Gene Hathorn

Dødsdømte Gene Hathorn

Foto: Texas Department of Criminal Justice

- Dreper med loven i hånd

I løpet av det siste året har Evaristti flere ganger besøkt Hathorn i fengselet i Texas.

- Jeg ønsker å skape bevissthet rundt det at mannesker blir drept med loven i hånd i vår vestlige sivilisasjon, sier Evaristti.

Kunstneren sier at han ikke synes ideen er kynisk eller uetisk.

- En advokat satt meg i kontakt med Hathorn og etter noen møter foreslo jeg at jeg kunne bruke kroppen hans, og han sa at han ønsket dette. Det virkelige problemet her er at mennesker blir drept med loven i hånd.

Juridiske utfordringer

Evaristti sier at noen amerikanske advokater tviler på at Hathorns testamente, som gir kunstneren rett på hans kropp, er gyldig.

- Men vi er sikker på at løse dette problemet før han blir henrettet, sier kunstneren.

Michelle Lyons, talskvinne for Texas Department for Criminal Justice, har uttalt til The Art Newspaper at dødsdømte kan utnevne en person til å disponere ens levninger, og at myndighetene ikke har noe med hvem dette i tilfelle er.

Gullfisk i blender

Han sier at han allerede har vært i kontakt med et selskap som har sagt seg villig til å hjelpe ham i prosessen, men nekter å si hvilket. Det er ennå ikke bestemt hvor utstillingen vil finne sted.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

The Goldfish Blender

'Helena - The Goldfish Blender', Marco Evaristti

Foto: www.evaristti.com

Evaristti ble internasjonalt kjent da han i 2000 plasserte gullfisk i elektriske blendere fylt med vann. Besøkende i galleriet kunne velge om de ville skru på blenderne og drepe fiskene, eller la være.

Kulturstrøm

 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Sekser til Le bureau sesong 4

  Franske «Le bureau» fortsetter å være en av tidenes beste spionserier. Det mener NRK P3's anmelder Sigurd Vik, som har sett episode 1–3. Serien har høstet mye ros for sin blanding av spenning og troverdighet. Fjerde sesong har première i dag, 23. oktober, på NRK TV. Den vil bli sendt to episoder om gangen, tett på publiseringen i Frankrike.

  Mathieu Kassovitz som agenten Malotru
  Foto: NRK/TOP THE OLIGARCHS PRODUCTIONS / CANAL+
 • Oslobasert kordirigent til topps

  Den tyske dirigenten Julia Blank vant søndag kveld London International Choral Conducting Competition. I Norge er hun blant annet musikalsk assistent i Det Norske Solistkor, ved siden av arbeid som pedagog i Norge og Tyskland. Prisen er på 5000 britiske pund, altså 54.000 kroner.