NRK Meny
Normal

Vil lage film om Murdoch-konflikt

En ny film om Rupert Murdoch kommer på et ubeleilig tidspunkt for mediemogulen. Avlyttingsskandalen gjør at han etterforskes i flere land, og det ventes flere rettssaker i nær fremtid.

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch overtok The Times i 1981. Nå kan konflikten med daværende redaktør Harold Evans bli film.

Foto: KI PRICE / Afp

I 1981 ble den britiske avisa The Times og søsteravisa The Sunday Times kjøpt opp av mediemogulen Rupert Murdoch i en kontroversiell overtagelse.

Dette ble starten på en åpenlys maktkamp mellom avisas nye eier og redaktør Harold Evans.

Stor uenighet

Evans hadde vært redaktør i Sunday Times i 14 år før Murdoch tok over. Han ble utnevnt til sjefredaktør i The Times, men forholdet til den nye sjefen ble raskt problematisk.

Murdoch og Evans utkjempet mange feider, og Evans anklaget sin nye sjef for å prøve å skaffe seg redaksjonell kontroll over avisa. Kampen endte med at Evans trakk seg i protest etter et år i jobben, og Murdoch oppnådde full kontroll over de to avisene.

Ifølge Variety har et britisk produksjonsselskap nå planer om å lage film av maktkampen.

Etterforskes etter avlytting

Rupert Murdoch har vært under sterkt press etter at avlyttingsskandalen hos News of the World ble kjent. Han la ned hele avisa for å dempe omfanget av skandalen, men kunne ikke forhindre at etterforskningen satte søkelyset på flere av mediemogulens aviser.

44 involverte har til nå blitt arresterte i Storbritannia, og nylig begynte amerikanske myndigheter etterforskningen av Murdochs aviser i USA.

Murdoch har ikke kommentert filmplanene, men i en tid der det foregår etterforskninger og rettssaker i både Storbritannia og USA, jubler han neppe for mer oppmerksomhet rundt sin person og metodene han har brukt for å bygge opp medieimperiet Newscorp.

– Historiene om Murdochs selskaper her og i USA har ført historiske hendelser nærmere oss i tid, sier filmens kreative direktør Leon Lecash, i en pressemelding gjengitt av The Daily Beast.

Gjensyn med «Jernkvinnen»

Filmen er basert på boka «Good Times, Bad Times», som er Harold Evans opplevelse av konflikten med Rupert Murdoch.

«Good Times, Bad Times» vil etter all sannsynlighet ha Margaret Thatcher i en fremtredende rolle. Murdoch og Thatcher skal ha hatt hemmelige møter, der Murdochs planer om å kuppe The Times fikk støtte fra statsministeren. Murdoch har imidlertid nektet for at disse møtene har funnet sted.

Margaret Thatcher ble i fjor spilt av Meryl Streep, som ble belønnet med en Oscar for innsatsen i den biografiske filmen «The Iron Lady».

Det er ikke kjent når filmprosjektet vil settes i gang, eller hvem som får rollene som Murdoch og Evans.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).