Vil lage film om dronning Sonjas kjærlighetskamp

Produksjonsselskap håper på 15 millioner fra Norsk filminstitutt.

Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i 1969

Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald sammen på Skaugum i 1969.

Foto: NTB / NTB scanpix

Det er filmselskapet Paradox Produksjon AS som planlegger en spillefilm om dronning Sonja. Det har de gjort i over tre år, skal vi tro brevvekslingen mellom produksjonsselskapet og Norsk filminstitutt (NFI). Aktører fra samme produksjonsselskap stod også bak filmen «Kongens nei».

NFI bekrefter overfor NRK at Paradox nå har søkt om tilskudd til filmproduksjonen gjennom en såkalt markedsvurdering av filmen. Det betyr at NFI skal vurdere hvor stort publikumspotensial filmen har. Blir denne søknaden godkjent får Paradox opp til 15 millioner kroner.

– De fleste begynner hos filminstituttet. Da kan man ofte få med seg flere investorer. Det er et kvalitetsstempel og den største tilskuddsordningen som fins. Det utgjør normalt kanskje en tredjedel av det totale produksjonsbudsjettet, forteller kommunikasjonsrådgiver Jakob Berg ved NFI.

Avgjørelsen blir tatt etter nyttår.

Tilfellet Sonja Haraldsen

Navnet på filmen Paradox ønsker å lage er foreløpig «Sonja – tilfellet Haraldsen». Begrepet «Tilfellet Sonja Haraldsen» ble mye brukt til å omtale den unge Haraldsen da hun og kronprins Harald ble forelsket i 1959.

For fire år siden kom biografien om dronning Sonja ut. Boken ble skrevet av Ingar Sletten Kolloen og i nært samarbeid med dronningen selv. Den første delen av boken heter nettopp «Tilfellet Sonja Haraldsen» og handler om den forbudte kjærligheten mellom en ung kronprins og en ikke-kongelig Sonja Haraldsen.

Ukebladet Aktuell: Skal Harald få sin Sonja

Ukebladet Aktuell i september 1967: Skal Harald få sin Sonja. Bli med i Aktuells store avstemning,

Foto: NTB / NTB SCANPIX

Kolloen skriver at forholdet ikke falt i god jord hos hverken kong Olav, statsminister eller regjering, og de måtte holde det hele så hemmelig som mulig i hele ni år før det paret fikk tillatelse til å gifte seg.

– Hennes liv har vært en kamp for kjærligheten, har Kolloen tidligere uttalt.

Ikke solgt rettighetene til boken

På grunn av navnet er det nærliggende å tro at også filmen vil handle om nettopp den samme tidsepoken og deres kjærlighetsliv, men ifølge flere kilder skal rettighetene til manuset til boken ikke være solgt.

Da NRK ringer forfatter Kolloen for å spørre om han har hatt noe med filmen å gjøre, svarer han at han ikke har kjennskap til at det lages en film om dronningen.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Kongehuset, Sven Gjeruldsen, forteller at de fikk en henvendelse fra Paradox i 2013.

Dronning Sonja

Kronprins Harald gifter seg med Sonja Haraldsen. Brudeparet ble mottatt med jubel da de kjørte i åpen bil fra Domkirken til Slottet etter vielsen den 29. august 1968. Kronprinsesse Sonja vinker fra bilen.

Foto: Knai, Vidar / SCANPIX

– Paradox spurte om de fikk lov til å kjøpe en opsjon på manuset til «Dronningen» og det sa vi nei til, sier Gjeruldsen og er ikke kjent med at det har vært noe mer kontakt med produksjonsselskapet siden.

Heller ikke Gyldendal, som har gitt ut boken, har solgt rettighetene, forteller Anne Cathrine Eng som er rettighetssjef hos Gyldendal.

– Vi ville heller aldri solgt noen rettigheter uten at forfatteren er involvert.

NRK har ikke lykkes i å få kontakt med noen i produksjonsselskapet Paradox for en kommentar om filmen.

Kulturstrøm

  • Svenske tivolier krever erstatning

    Svenske fornøyelsesparker som Liseberg, Grøna Lund og Skara Sommarland krever 1,5 milliarder kroner i erstatning fordi de pålagt å holde stengt på grunn av koronapandemien. Det skriver SVT. Liseberg sier at de taper over 800 millioner kroner.

  • Mary Trumps bok kommer 14. juli

    Donald Trumps niese Mary Trump slipper bok om USAs sittende president 14. juli. Hun omtaler Trump som verdens farligste mann, skriver AFP. Den 240 sider lange boka er ventet å inneholde en rekke lite smigrende omtaler av den amerikanske presidenten.