NRK Meny
Normal

Vil koble ut nettpirater

Franske nettpirater risikerer å miste nettforbindelsen hvis politikerne i landet får det som de vil.

Illustrasjonsbilde: Internettboks
Foto: Colourbox.no

Det er like før Frankrike får en ny lov som skal bekjempe ulovlig nedlasting av musikk, spill og film. Metoden er enkel; de som blir tatt for ulovlig fildeling vil miste nettforbindelsen.

Først vil nettpiratene få tilsendt advarsler om utestengelse, men hvis de ikke endrer på nettvanene etter to advarsler - vil de enkelt og greit bli koblet av nettet.

Lovforslaget fikk et overveldende flertall i det franske senatet; 297 mot 15 stemte for. Nå gjenstår det at forslaget godkjennes av den franske nasjonalforsamlingen.

I forkant av avstemningen, ble høyrepolitikeren Bruno Retailleaus forslag om å gi bøter i stedet for å stenge folk ute forkastet. - Internett har blitt viktig vare for folk flest, at man skal begynne å stenge folk ute er å gå for langt, sier Retailleau.

Ideen om ”three strikes”-loven kom i november 2007. - Det er et viktig øyeblikk for Internettets siviliserte fremtid, uttalte president Nicolas Sarkozy den gang.

Hvis lovforslaget blir vedtatt, vil det være i kontrast til EU, som forkastet det samme forslaget i april 2008.

Kulturstrøm

 • Personleg musikkvideo frå Aguilera

  Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.

 • Da Bokprogrammet møtte Philip Roth

  Nylig avdøde Philip Roths historiske roman «Konspirasjonen mot Amerika» baserer seg på et falskt premiss. I boken byttes nemlig den amerikanske presidenten i 1940 ut med en nazisympatisør. Hva gjorde at forfatteren ville omskrive amerikansk historie? Dette svarer han på i intervjuet Hans Olav Brenner fikk med den mediesky nobelpriskandidaten i 2007.

 • Heder til norsk komponist

  «The International Rostrum of Composers» er forumet der radiostasjoner over hele verden samles for å kåre den beste nykomponerte musikken. Et samtidsmusikkens Eurovision Song Contest. Juryen mente at Sigurd Fischer Olsens verk «Sserenade» var godt nok til en annenplass i årets konkurranse.

  Sigurd Fischer Olsen
  Foto: Kristoffer Øen