Hopp til innhold

Vil koble ut nettpirater

Franske nettpirater risikerer å miste nettforbindelsen hvis politikerne i landet får det som de vil.

Illustrasjonsbilde: Internettboks
Foto: Colourbox.no

Det er like før Frankrike får en ny lov som skal bekjempe ulovlig nedlasting av musikk, spill og film. Metoden er enkel; de som blir tatt for ulovlig fildeling vil miste nettforbindelsen.

Først vil nettpiratene få tilsendt advarsler om utestengelse, men hvis de ikke endrer på nettvanene etter to advarsler - vil de enkelt og greit bli koblet av nettet.

Lovforslaget fikk et overveldende flertall i det franske senatet; 297 mot 15 stemte for. Nå gjenstår det at forslaget godkjennes av den franske nasjonalforsamlingen.

I forkant av avstemningen, ble høyrepolitikeren Bruno Retailleaus forslag om å gi bøter i stedet for å stenge folk ute forkastet. - Internett har blitt viktig vare for folk flest, at man skal begynne å stenge folk ute er å gå for langt, sier Retailleau.

Ideen om ”three strikes”-loven kom i november 2007. - Det er et viktig øyeblikk for Internettets siviliserte fremtid, uttalte president Nicolas Sarkozy den gang.

Hvis lovforslaget blir vedtatt, vil det være i kontrast til EU, som forkastet det samme forslaget i april 2008.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober