Vil innføre Sarkozy-fri dag

Både pressen og opposisjonen vil gi det franske folk en pause fra presidenten.

Nicolas Sarkozy

I Frankrike er det president Nicolas Sarkozy i alle kanaler.

Foto: THOMAS COEX / AFP

Frankrikes president Nicolas Sarkozy får så mye plass i media at både opposisjonen og journalister ber det statlige medietilsynet om å gripe inn og regulere presidentens taletid.

NRKs medarbeider i Paris, Erik Aasheim, forteller om et fransk mediebilde totalt dominert av presidenten.

- Han er overalt, hele tiden, hver dag, med nye saker, nye reformer, og i alle kanaler. Dette har provosert sosialistpartiet så sterkt at de forrige uke sendte et brev til det statlige medietilsynet med krav om at de må regulere hvor mye presidenten skal få slippe til i mediene, sier Aasheim.

- Statsministeren slipper ikke til

Nå vil organisasjonen ”Demokratiet på tv” innføre en Sarkozy-fri dag 30. november.

- Ikke et bilde, ikke en lyd, ikke en linje må komme ut av redaksjonene om Sarkozy denne dagen. Onde tunger har kommentert at dette skal bli dagen da statsministeren endelig skal få snakke i media, for han slipper nesten ikke til med Sarkozy i presidentstolen, sier Aasheim.

- Medietilsynet må reformeres

I dag er det slik at sendetiden når det gjelder politiske saker fordeles med en tredjedel hver til regjeringen, majoritetspartiet og opposisjonen. Men presidenten er ikke nevnt i denne praksisen.

- Vi kan ikke regulere presidentens medieopptredener uten å endre konstitusjonen, sa sjefen for medietilsynet CSA.

Journalistforbundet mener dette viser at medietilsynet ikke lenger ivaretar mangfoldet i samfunnet.

 

– Medietilsynets avgjørelse viser at de daglige Sarko-showene kan fortsette uten balanse og uten at opposisjonen får slippe til, sier journalistforbundet SNJ-CGT i en uttalelse.

De får støtte fra sosialistpartiets leder Francois Hollande som i går kveld uttalte at medietilsynet som følge av dette svaret nå må reformeres, og det umiddelbart.

Medieeierne er Sarkozys beste venner

Faktum er at Sarkozys nærmeste venner eier alle de største mediebedriftene i landet, både når det gjelder tv, radio, dagsaviser og nyhetsmagasiner.

Dette bekymrer journalistene så sterkt at rett før helgen samlet landets seks journalistorganisasjoner seg om kravet om at redaksjonene må få en juridisk status som gjør at uavhengigheten blir bedre beskyttet. Det er første gang på 15 år at disse journalistorganisasjonene gjør et felles framstøt i Frankrike.

Kona stemte ikke på Sarkozy

Kravet henger sammen med en rekke eksempler på redaksjonelt press fra mediebedriftenes eiere. Disse skal ha stoppet flere kritiske eller ubehagelige saker som skal ha handlet om presidenten eller hans kone Cecilia.

- Mest kjent av de sensurerte historiene er at Cecilia Sarkozy lot være å stemme på sin mann under presidentvalget, sier Aasheim.

Kulturstrøm

  • Rapperen DMX død

    Den amerikanke rapperen DMX er død. Han ble 50 år gammel. Rapperen som var født Earl Simmons har de siste dagene vært innlangt på sykehus i New York etter en overdose. DMX var en av de mest populære og suksessrike rapperne på 90-tallet.

    Obit DMX
    Foto: Peter Kramer / AP