Hopp til innhold

Vil innføre Sarkozy-fri dag

Både pressen og opposisjonen vil gi det franske folk en pause fra presidenten.

Nicolas Sarkozy

I Frankrike er det president Nicolas Sarkozy i alle kanaler.

Foto: THOMAS COEX / AFP

Frankrikes president Nicolas Sarkozy får så mye plass i media at både opposisjonen og journalister ber det statlige medietilsynet om å gripe inn og regulere presidentens taletid.

NRKs medarbeider i Paris, Erik Aasheim, forteller om et fransk mediebilde totalt dominert av presidenten.

- Han er overalt, hele tiden, hver dag, med nye saker, nye reformer, og i alle kanaler. Dette har provosert sosialistpartiet så sterkt at de forrige uke sendte et brev til det statlige medietilsynet med krav om at de må regulere hvor mye presidenten skal få slippe til i mediene, sier Aasheim.

- Statsministeren slipper ikke til

Nå vil organisasjonen ”Demokratiet på tv” innføre en Sarkozy-fri dag 30. november.

- Ikke et bilde, ikke en lyd, ikke en linje må komme ut av redaksjonene om Sarkozy denne dagen. Onde tunger har kommentert at dette skal bli dagen da statsministeren endelig skal få snakke i media, for han slipper nesten ikke til med Sarkozy i presidentstolen, sier Aasheim.

- Medietilsynet må reformeres

I dag er det slik at sendetiden når det gjelder politiske saker fordeles med en tredjedel hver til regjeringen, majoritetspartiet og opposisjonen. Men presidenten er ikke nevnt i denne praksisen.

- Vi kan ikke regulere presidentens medieopptredener uten å endre konstitusjonen, sa sjefen for medietilsynet CSA.

Journalistforbundet mener dette viser at medietilsynet ikke lenger ivaretar mangfoldet i samfunnet.

 

– Medietilsynets avgjørelse viser at de daglige Sarko-showene kan fortsette uten balanse og uten at opposisjonen får slippe til, sier journalistforbundet SNJ-CGT i en uttalelse.

De får støtte fra sosialistpartiets leder Francois Hollande som i går kveld uttalte at medietilsynet som følge av dette svaret nå må reformeres, og det umiddelbart.

Medieeierne er Sarkozys beste venner

Faktum er at Sarkozys nærmeste venner eier alle de største mediebedriftene i landet, både når det gjelder tv, radio, dagsaviser og nyhetsmagasiner.

Dette bekymrer journalistene så sterkt at rett før helgen samlet landets seks journalistorganisasjoner seg om kravet om at redaksjonene må få en juridisk status som gjør at uavhengigheten blir bedre beskyttet. Det er første gang på 15 år at disse journalistorganisasjonene gjør et felles framstøt i Frankrike.

Kona stemte ikke på Sarkozy

Kravet henger sammen med en rekke eksempler på redaksjonelt press fra mediebedriftenes eiere. Disse skal ha stoppet flere kritiske eller ubehagelige saker som skal ha handlet om presidenten eller hans kone Cecilia.

- Mest kjent av de sensurerte historiene er at Cecilia Sarkozy lot være å stemme på sin mann under presidentvalget, sier Aasheim.

Kulturstrøm

 • Pakkerekord under Black Week

  I løpet av den siste halvanna veka har Posten handtert over fem millionar pakker. Det er ein auke på 11,4 prosent frå same periode i fjor.

  – Dette er eit teikn på at ein stor del av julehandelen er flytta til november og nettbutikkane, seier konserndirektør Hans-Øyvind Ryen i Posten Norge.

  Før jol har Posten henta inn 800 ekstra medarbeidarar for å handtere høgtidstrykket.

  Fristen for å sende pakker som skal vere framme innan jolaftan er 16. desember, skriv selskapet i ei pressemelding.

  Pakkesentralen til posten på Alnabru
  Foto: Jil Yngland / NTB
 • Nytt teater- og museumsbygg til 3,4 milliarder

  Et nybygg til 3,4 milliarder kroner i parken bak dagens gamle museum. Det er anbefalingen fra styringsgruppa som vil ha en samlet utbygging av Rogaland Teater og Stavanger museum på Kannikhøyden, der de to institusjonene allerede er naboer. Dette viser dokumenter NRK har fått tilgang til. Det er forventet et stort statlig bidrag til satsingen.

  Alternativet som foreslås legger opp til at det etableres et felles museumsverksted på låven på Ledaal, mens andre hovedfunksjoner blir på tomta. Det såkalte «Pennalet» foran Stavanger museum, som i dag er kontorer, skal rives for å gi plass til park. Også dagens scenetårn og nye tilbygg skal rives, for å gi plass til nye scener og andre lokaler.

  Det foreslåtte alternativet gir lavere kostnader og mindre utbyggingsvolum enn andre alternativer, ifølge utredningen.

  Det vil bli utlyst arkitektkonkurranse om nybygget.

  Konseptvalgutredningen legges fram for politikerne i kommunalutvalget på et ekstraordinært møte 19. desember.

  Skisse/illustrasjon av hvordan nytt teater kan bygges i museumsparken.
  Foto: Illustrasjon:Bark Arkitekter/studio HOH