Hopp til innhold

Vil ikke sponse Hamsunåret

Hamsunåret er i gang, men de private sponsorene uteblir.

Knut Hamsun feires i år 2009
Foto: NTB arkivfoto / Scanpix

Mens Ibsenåret kunne markere forfatteren for 70 millioner kroner, må Hamsunåret klare seg med 7 millioner. I tillegg til den mye omtalte finanskrisen, er det særlig forfatterens nazisympatier som skremmer sponsorene.

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein leder Hamsunåret 2009

Vigdis Moe Skarstein

Foto: Poppe, Erik / SCANPIX

- Han har jo en stor posisjon som forfatter, men samtidig så er han også omdiskutert på grunn av sine politiske holdninger, sier Vigdis Moe Skarstein, leder for Hamsunåret.

Om hundre år vil alt være glemt, skrev Knut Hamsun selv i ”På gjengrodde stier”. Men 150 år etter hans fødsel er han fortsatt kontroversiell, også når arrangørene av Hamsunmarkeringen frir til næringslivet for å spe på budsjettet.

Mens halvparten av budsjettet for Ibsenåret var sponsede midler, har Hamsunåret så langt 7 millioner kroner i statlige midler. En hovedsponsor uteblir. Leder Moe Skarstein sier til NRK at de vet at det ikke er så enkelt.

- Ikke lurt å sponse Hamsun

Rektor ved Norges Markedshøyskole, Trond Blindheim, er ikke overrasket over at bedrifter vegrer seg for å sette sin logo på arrangementet. Han trekker fram at filmen om Max Manus og bøker om ”gutta på skauen” er svært populære om dagen.

- Oppi dette kommer Hamsun i spann med Quisling og Rinnan, og vi må huske på at de var de mest forhatte personene etter krigen. Hamsun skrev selv at alt skulle være glemt, men det er det jo ikke. Dette blusser stadig opp igjen, påpeker Blindheim til NRK.

Han mener det ville være oppsiktsvekkende hvis noen gikk ut og sponset slike arrangement, også med tanke på omdømme og debatten som følger i kjølvannet av en sånn type ting.

- Hamsun er et veldig omdiskutert navn og en kontroversiell fyr. Det vil helt sikkert komme en debatt om noen sponser arrangementet, sier Blindheim som at det er lurt av bedriftene å unngå å sponse Hamsunåret.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.