Hopp til innhold

- Underlig norsk pelsforbud

Svenskene og danskene ser ikke poenget med å forby pels. Danskene synes det er underlig av den norske moteuken å bannlyse dette på catwalken.

Oslo Fashion Week er den første i verden som forbyr bruk av pels.

Eva Kruse sammen med kronprinsesse Mary av Danmark

Eva Kruse sammen med kronprinsesse Mary av Danmark.

Foto: PETER DEJONG / AP

Eva Kruse i Copenhagen Fashion Week synes forbudet er underlig.

– Helt naturlig del

– I Danmark betrakter vi pels, skinn og andre produkter fra dyr som en helt naturlig del av motebildet. Vi kunne aldri drømme om å forby det, sier hun.

Kruse mener nordmenn går glipp av noe ved å forby pels på catwalken. Heller ikke den svenske moteuken kommer til å forby pels.

– Diskusjonen har ikke vært på dagsorden, og vi har ikke vedtatt noe forbud i Stockholm, sier markedssjef i Svenska Moterådet, Helena Mellstrøm.

Nordmennene går glipp av det visuelle ved å forby pels i Oslo Fashion Week. De går også glipp av noen designere som ikke lenger vil vise sine ting i Oslo. Jeg tror ikke man kan forby pels nasjonalt og internasjonalt.

Eva Kruse i Copenhagen Fashion Week

– Norge i forkant

Fam Irvoll

Designer Fam Irvoll.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Det er ikke spesielt fornyende å drive med dyreplageri, sier designer Fam Irvoll. Sammen med over 200 aktører i norsk motebransje har hun stilt seg bak kampanjen «Mote mot pels».

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er morsomt er at mange av dem som nå støtter kampanjen, har brukt pels i sine kolleksjoner før. Men nå har de tatt poenget. Jeg tror norsk motebransje er tidlig ute, og regner med at motebransjen ellers kommer til å følge denne trenden, sier hun.

Siri Martinsen i NOAH.

Siri Martinsen i NOAH.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Både designere, fotografer, modeller og moteskribenter støtter den norske kampanjen. Det gleder leder i organisasjonen for dyrs rettigheter, NOAH, seg over.

– Motebransjen skal ikke være et sted hvor man promoterer dyreplageri. Avgjørelsen til Oslo Fashion Week er historisk, sier Siri Martinsen.

Motearrangementets grunnlegger Pål Vassbotten sa onsdag:

– Oslo Fashion Week velger nå å innføre en tydelig pelsfri policy. Pels fra dyr som tas livet av hovedsakelig for pelsens skyld skal derfor ikke ses på visninger på vår arena.

Oslo Fashion Week går av stabelen i februar.

Hør debatten i Kulturnytt:

Si din mening om bruk av pels i moteindustrien

Kulturstrøm

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon