Hopp til innhold

Vil høre barnas historier

Rasmus Rohde vil lage musikk av barnas hverdag i Norge anno 2012. Nå kan du og barna dine sende inn bildet som Rasmus skal lage musikk av.

Rasmus Rohde

Rasmus Rohde er klar for å skrive underfundige tekster for 'Postkort 2012 - Sangen om Norge'

Foto: Christian Nilsen

– Jeg vil gjerne at barn skal sende inn bilder av noe som er helst spesielt for dem, sier Rasmus Rohde til NRK.

Rasmus Rohde og «Verdens beste band» har gitt ut to plater, «Kyssing e hæsli»(2007) og «Puppan te Pappa» (2010). Begge albumene har vunnet Spellemannsprisen for beste barneplate.

Hør intervjuet med Rasmus Rohde i Norgesglasset på NRK P1.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rasmus Rohde hos Norgesglasset

Rasmus Rohde på besøk hos Pål Plassen og Norgesglasset.

Foto: Lasse Biørnstad / NRK

«Pappa har puppa!»

Rasmus har kanskje blitt best kjent for de pussige tekstene som surrer ut av høytalerne når en av platene til «Rasmus og Verdens beste band» settes på.

Inspirasjonen starter ofte bare som en morsom sammensetning av ord, for eksempel «Puppan te Pappa».

– Sønnen min pekte på meg og sa: «Pappa har puppa! »Da måtte jeg bare skrive en sang om det. Jeg liker spesielt godt små setninger som har en musikalsk klang, som for eksempel «Puppan te Pappa», ler Rasmus.

Rasmus er glad i temaer som er veldig jordnære og lette å relatere seg til. Han har nylig skrevet en sang om å avlive et husdyr, et traume ganske mange barn har vært gjennom.

– Det er et kjempedrama, og fryktelig trist. Dette opplevde vi i vår familie, og så blir det en naturlig tema for en sang, forteller Rasmus.

Musikkvideo: Rasmus og Verdens Beste Band med "Puppan te Pappa"

– Ta bilde av noe som er viktig for deg

Rasmus er utdannet manusforfatter fra Den Norske filmskolen på Lillehammer, og dermed er han også veldig opptatt av historiefortelling. Han prøver å lage sanger som små eventyr.

– Jeg vil gjerne at barn tar bilde av noe de er glad i. Det kan være rommet ditt eller favorittkosedyret.

– Kanskje mor eller far kan hjelpe til med å skrive noen setninger om bildet. Jeg er mest opptatt av at barn sender inn et bilde av noe som er viktig for dem.

Han er veldig spent på hele prosessen med å skrive sangen, og utelukker ingen inspirasjon.

– Jeg kan gjerne hente inspirasjon fra voksne også, men jeg spiller hovedsakelig for barn. Vi prøver å lage musikk som beskriver hvordan det er å være barn i dag.

Verdens beste stasjon

Rasmus driver også sin egen stasjon i Trondheim sentrum, med tilnavnet «Verdens Beste Stasjon».

– Det er en gammel nedlagt stasjon som vi bruker til å sette opp teater og spille musikk. Vi har en liten scene, og inviterer barn som vil komme og se på

Han har også skrevet musikk til NRK Supers tv-serie Kosinus, og du kan se musikkvideoen fra programmet under.

Rasmus er den sjette artisten som blir med på prosjektet «Postkort 2012 – Sangen om Norge». Prosjektet er et samarbeid mellom NRK og NOPA, og du kan sende inn bilder og historier på vår blogg:«Postkort 2012 - Sangen om Norge».

Her kan publikum sende inn bilder og historier fra livet i Norge i 2012, og artistene Samsaya, Jan Eggum, Narum, Elvira Nikolaisen og Stian Fjeldal velger bilder som de vil lage sanger av.

Slik kan du delta!

  • Last opp bildet og skrive historien selv her: Send oss ditt postkort
  • Send oss en bildemelding på telefonen med kodeord postkort til 1987.
  • Kontakt oss på e-post på adressen postkort@nrk.no


Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)