Hopp til innhold

Vil hedre kvinner i rockemusikken

Rockebandet Sløtface vil inspirere flere kvinner til å spille musikk, særlig i rockesjangeren. – Vi vil trekke frem de kvinnene i musikken vi ser på som rollemodeller, sier basist Lasse Lokøy.

Under kveldens Spellemann skal bandet opptre på scenen med seks ekstra, kvinnelige musikere.

– Vi begynte å planlegge det med en gang vi fikk vite at vi skulle spille. Vi ville gjøre noe spesielt som passet oss og føltes riktig, og vi tenkte på at det ville vært kult å ha med noe som kan inspirere flere kvinner til å spille musikk, særlig i rockesjangeren hvor det er underrepresentasjon av kvinner, sier Lokøy til NRK.

Marie Moe fra bandet Razika, Ragnild Fangel Jamtveit fra bandet Pom Poko og Thea Glenton er blant de som skal dele scenen med Sløtface i kveld. I tillegg skal bandet ha med seg flere unge, kvinnelige musikere når de fremfører låten «Magazine».

– Vi håper på kjærlighet

Bandet sier de alltid har vært opptatt av å få med flere kvinner i musikken. #metoo-kampanjen og #nårmusikkenstilner ble en ekstra drivkraft.

– Vi har alltid vært opptatt av kvinner i musikken og har alltid synes det har vært viktig å fremme kvinnelige musikere i rockmusikk, sier Lokøy.

Hvilke reaksjoner tror dere vil komme på dette?

– Vi håper på kjærlighet. Jeg tror ikke dette her er noe som kommer til å provosere noen, jeg tror det er noe folk har ventet på skal skje ganske lenge, og jeg tror at det er bra folk får se et band med flere kvinner enn menn.

Har på seg hvite roser

Lokøy tror årsaken til at kvinner er underrepresentert i rockesjangeren blant annet er ulike strukturer hvor menn har hatt større frihet enn kvinner.

– I tillegg har det ikke vært like mange rollemodeller for kvinner innenfor rock som i popsjangeren for eksempel. Derfor vil vi trekke frem de flinke, kvinnelige musikerne vi ser på som rollemodeller, sier han.

Før Spellemannprisen ble det oppfordret til å bære hvite blomster som en markering etter #metoo-kampanjen. Selv hadde bandet hvite roser i kveld.

– Det er nydelig å se at det er blitt gjort så mange konkrete nye tiltak og at mange står bak denne saken. Flertallet har hvite roser i kveld og det er veldig fint, sier Lokøy.

– Vi skal prøve å få plass til så mange hvite roser som vi kan på scenen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.