Hopp til innhold

Vil ha rettssak mot NRK

Venstres leder Lars Sponheim mener forbrukerne bør gå til rettssak mot NRK og staten dersom de blir bedt om å betale lisens to ganger.

Lars Sponheim
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Høyres nestleder Jan Tore Sanner varsler også politisk oppvask etter det han beskriver som forsøk på å lure Stortinget.

NRK-lisensen som ble betalt i september var for seks måneder fram i tid, altså ut februar 2007. Men i desember i år vedtok Stortinget følgende: «NRK (...) pålegges å inntektsføre hele kringkastingsavgiften i det kalenderåret den blir innbetalt fra 2007. Dette er en ren regnskapsteknisk endring».

Dermed har Stortinget åpnet for at NRK kan kreve betalt to ganger for januar og februar neste år, skriver Dagens Næringsliv.

Lureri

Venstre-leder Lars Sponheim raser mot det han mener er et lisenskupp og legger til at dobbel lisensbetaling bør prøves rettslig.

Sponheim mener at bare en flertallsregjering kan tillatte seg å fremme et slikt forslag som ble vedtatt 13. desember.

– Det er farlig med maktarroganse i et spørsmål som er så politisk følsomt for innbyggerne i Norge. Lisensen er fra før et omstridt tema, sier han til DN.

Høyres Jan Tore Sanner føler seg lurt:

– Etter avsløringene i Dagens Næringsliv tyder mye på at NRKs styreleder Hallvard Bakke, trolig i kompaniskap med statsråd Trond Giske (Ap), har forsøkt å lure Stortinget, sier Sanner til avisen.

Han mener saken er alvorlig og at den vil få etterspill i Stortinget.

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober