NRK Meny
Normal

Vil ha ny skuespillerutdanning

Det bør etableres en skuespillerutdanning for filmskuespillere på Lillehammer. Det foreslår en gruppe filmfolk i en ny rapport om Den norske filmskolen.

Skuespill

Ny rapport argumenterer for at Norge bør ha en skuespillerutdanning for film, ikke bare for teater.

Foto: Colourbox.no

De fleste kjente norske skuespillere er utdannet ved Statens teaterhøgskole i Oslo, en skole der det å spille teater på scenen er i fokus.

Nå foreslår et utvalg med den kjente filmprodusenten Aage Aaberge i spissen at norsk film kan bli enda bedre ved å etablere en helt ny skuespillerutdanning på Lillehammer, der Den norske filmskolen ligger. Der skal det å spille for lerretet stå i fokus.

Aage Aaberge

Aage Aaberge

Foto: privat

- Teaterhøgskolen som utdanner skuespillere i dag har fokus på teater, ikke på film og TV. Dessuten vil både filmskolen og fjernsynsutdanningen kunne ha stor nytte av en skuespillerutdanning på Lillehammer, sier Aaberge.

Skuespillerne er i Oslo

På filmskolen på Storhove i Lillehammer sitter registudenten André Foldøy Chocron og planlegger en ny studentfilm. Neste uke skal de finne skuespillere. Da må de til Oslo, to og en halv time unna.

- Nå drar vi til Oslo i tre dager og samarbeider med et casting-byrå. Vi får da hjelp og veiledning til å finne profesjonelle skuespillere. Som registudenter får vi ikke mulighet til å øve med profesjonelle, bortsett fra kursene hvor de enten kommer hit eller vi drar til Oslo.

Positive synergier

Aage Aaberge tror et tett og tidlig samarbeid mellom framtidas filmskuespillere og framtidas filmskapere, kan gi bedre filmer i framtida.

- Vi må rekruttere folk som kan drive dette, og det må være en vilje lokalt til å satse på dette. Det er et ressurskrevende studium, og det vil ta tid å bygge det opp dersom høyskolen vil satse på dette, sier Aaberge.

Positiv rektor

Bente Ohnstad

Bente Ohnstad

Foto: Arne Sørenes / NRK

Rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Bente Ohnstad er forsiktig positiv til forslaget:

- Det er interessant og vi vil se på dette. Det vil betinge at de bevilgende myndighetene med på laget.

Men på filmskolen er André Foldøy Chocron, til tross for alle de praktiske problemene slik det er i dag, tvilende til at det trengs en ny skuespillerutdanning her i landet.

- Jeg tror ikke det er behov for flere skuespillerutdanninger i Norge. Jeg tror vi heller skal jobbe for at de utdanningene vi allerede har skal bli rettet både mot teater og film.

Flere kulturnyheter