Utenlandske e-bøker blir dyrere

Regjeringen foreslår å innføre moms på e-bøker og andre elektroniske tjenester kjøpt i utlandet. Vil føre til mer ulovlig nedlastning, mener Frp.

E-bok

Det bør betales moms ved nedlasting av blant annet bøker og film fra utlandet, mener regjeringen.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Spotify

Å laste ned musikk fra utlandet blir dyrere med regjeringens forslag om moms på elektroniske tjenester.

Foto: Spotify

– Dette er dramatisk fordi folk kommer til å laste ned mer og mer ulovlig. Det de antakeligvis kommer til å laste ned ulovlig er utenlandske bøker, så det norske språket og forfatterne vil lide, sier Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen til NRK.

Amazon Kindle 2

Regjeringen vil ha moms på e-bøker du kjøper på for eksempel Amazon.

Foto: Mark Lennihan / AP

I statsbudsjettet foreslås det at privatpersoner skal betale 25 prosent moms på elektroniske tjenester som kjøpes fra utlandet. Det betyr blant annet at film, musikk og bøker som lastes ned fra utlandet over internett blir momspliktig. Finansdepartementet vil også ha moms på norske e-bøker.

Det bør betales merverdiavgift ved nedlasting av filmer og e-bøker mot betaling, uavhengig av om produktet kjøpes fra tilbyder etablert i Norge eller utlandet. Vi må ha like konkurransevilkår, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Olemic Thommessen, medlem av familie- og kulturkomiteen (H) kaller forslaget en snikinnføring av moms på kultur.

- Det som ligger i forslaget er at vi får moms på elektronisk formidlet kunst og kultur, så det blir en snikinnføring av moms på kultur på de områdene som i dag ikke har det, sier Thommessen.

- Umulig å håndheve

Forbrukerrådet skjønner ikke hvordan Finansdepartementet skal få til å kreve inn moms på elektroniske tjenester fra utlandet. Det blir umulig å håndheve dette 100 prosent, mener Svenn Richard Andersen, forbrukerpolitisk rådgiver hos Forbrukerrådet.

– Det er hundretusenvis av næringsdrivende som har lyst til å selge digitale tjenester og digitale produkter over nettet, og hvis Finansdepartementet skal kreve inn moms fra alle så må de registrere seg. Jeg kan ikke se for meg at alle de kommer til å registrere seg i et norsk momsregister, sier Andersen.

– Norske e-bøker blir for dyre

Det vil ta noe tid å få på plass de praktiske og tekniske forhold for å få til en slik ordning. Derfor vil merverdiavgiftsplikten for elektroniske tjenester fra utlandet først tre i kraft fra 1. juli 2011.

Anne Oterholm, leder i Den Norske Forfatterforening, sier til NRK at regjeringens forslag ikke tilrettelegger for den norske e-boka. Hun mener forslaget viser at regjeringen vil likebehandle e-bøker solgt i Norge og fra utlandet, men at det tar for lang tid før det blir like konkurransevilkår.

–I realiteten betyr dette at e-bøker som selges i Norge i dag har 25 prosent moms, mens e-bøker som selges via Amazon har null. Da tilrettelegger man ikke for at norske e-bøker skal komme inn i markedet på en enkel og fin måte, sier hun.

– Innfør nullmoms

Bokbransjen ønsker ikke moms på norske e-bøker, blant annet har 259 norske forfattere signert et opprop mot moms . Dette avvises av Finansdepartementet. I stedet foreslås det å innføre like momsregler, uansett om en kjøper en elektronisk tjeneste her hjemme eller i utlandet. Oterholm mener dette er feil løsning.

– Jeg forstår ikke at man heller ikke gjør det motsatte; nullmoms på begge deler. Så får vi heller endre det etter hvert hvis det ikke er en god løsning, sier Oterholm.

Ifølge Finansdepartementet skal ansvaret for beregning og betaling av norsk merverdiavgift ligge hos leverandør når kjøper er en privatperson. Forslaget skal derfor ikke medføre ekstra arbeid for kjøpere av e-bøker.

–Jeg er godt fornøyd med at vi nå får et regelverk hvor det for merverdiavgiften ikke spiller noen rolle om tjenestene kjøpes i eller utenfor Norge. Vi tetter et hull i avgiftssystemet som over tid ville ha bidratt til å undergrave merverdiavgiftssystemet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Kulturstrøm

  • Thunberg gir ut bøker i USA

    Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg gir ut to av sine bøker i USA. Én av dem gis ut i november.Penguin Press kunngjorde torsdag at de vil gi ut boken «Huset brenner.

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval