Vil ha Kygo-kampsang om retten til å beholde jobben

Bob Dylan, Kvelertak og Odd Nordstoga er ønsket til å skrive nye kampsanger for de politiske ungdomspartiene. Her er deres drømmekampsanger.

Kygo

ETTERTRAKTET: Kygo er ønsket av opptil flere politiske ungdomspartiledere for å lage ny kampsang.

Som NRK fortalte onsdag, har Åse Kleveland laget en ny 1. mai-sang, og hun klager på at dagens unge ikke kan de gamle politiske kampsangene.

– Vi trenger sanger for en ny tid, sier hun.

Hør Åse Klevelands nye 1. mai-sang

Vi tok Kleveland på ordet og fikk lederne for ungdomspartiene til å fortelle om sine sangtradisjoner, samt komme med en «bestilling» på en ny kampsang.

Vi stilte dem to spørsmål:

1. Synger dere kampsanger på landsmøtet?

2. Hvem skulle være artist og hva skulle være det politiske budskapet om dere skulle få en ny kampsang?

Atle Simonsen, FpU:

Atle Simonsen
Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

1. Nei. Det måtte i så fall være rappen til Carl I. Hagen («Hagen Ræpp» fra 1980-tallet). Vi spiller den av og til, men det er ikke alle som setter pris på den. Det skyldes ikke motstand mot å synge, men heller det at Frp er et nytt parti uten sangtradisjoner tilbake fra 1920-30-tallet. Jeg tror uansett ikke man kan rekruttere unge i dag med å lage politiske sanger.

2. Låten finnes allerede: «Taxman» av The Beatles. At myndigheter skal blande seg inn, skattelegge, regulere og ødelegge for kreative gründere er like aktuelt i dag som i 1966.

Nicholas Wilkinson, Sosialistisk Ungdom:

Nicholas wilkinson leder for Sosialistisk Ungdom
Foto: Fayruz Sado

1. Ja. 10-15 stykker, avhengig av hvor travelt det er. Vi synger alt fra «Internasjonalen» til «Ola Tveiten».

2. Gatas Parlaments «Overtramp» er en kampsang for vår tid. Og det hadde vært gøy om Kygo kunne lage en ny. Vi trenger nye låter om å beholde jobben og retten til å fullføre utdanning.

Mani Hussaini, AUF:

Mani Hussaini
Foto: Kristoffer Klunk / AUF

1. Vi synger hver dag under landsmøtet, og det er fortsatt en viktig del av vår aktivitet. Mange av sangene er skrevet under 2. verdenskrig og omhandler kampen mot fascismen, og er like aktuelle i dag i kampen mot ekstremisme.

2. Vi skulle gjerne hatt låter om klimaendringer, mennesker på flukt og urettferdighet. Artister jeg ser for meg er Susanne Sundfør, Bjørn Eidsvåg, Åge Aleksandersen og Mikael Wiehe. Musikken skal produseres av Kygo.

Emil Andre Erstad, KrFU:

Leder av KrFU, Emil André Erstad
Foto: NRK

1. Vi synger KrFU-sangen når vi begynner landsmøtet. Det er en god gammeldags kampsang som tar opp vårt ønske om å forandre verden, og den har fått oppdatert teksten sin med mer aktuelle problemstillinger.

2. Psykisk helse, flere helsesøstre i skolen og kampen mot mobbing. Særlig dette med mobbing har vært tabu i politiske sanger. Odd Nordstoga burde lage en slik låt.

Kristian Tonning Riise, Unge Høyre:

Kristian Tonning Riise
Foto: Unge Høyre

1. Vi synger første vers av nasjonalsangen. Det er ulike tradisjoner på høyre- og venstresiden når det gjelder sangtradisjoner. På venstresiden har denne tradisjonen sitt utspring i en kultur der alt var politikk. Kulturen var en del av «klassekampen» om du vil. Vi i Unge Høyre har også, i likhet med de andre ungdomspartiene, sanger som trekkes frem på nachspiel, men det er ikke alt dette som egner seg for offentligheten.

2. Den måtte jo handlet om Unge Høyres kjerneverdier: Frihet, mangfold og toleranse og vært i stand til å få stemningen i taket på store arrangementer. En sang ved navn «Freedom» av Kygo eller Nico & Vinz hadde vært kult. Eller bare en skikkelig kraftsalve ved navn «Valgseier» av Kvelertak.

Erling Laugsand, Senterungdommen:

Erling Laugsand
Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

1. Vi synger, men ikke nødvendigvis kampsanger, for det gir litt mer assosiasjoner til arbeiderbevegelsen. Det kan like gjerne være andre låter som gir kulturbygging og samhold, som «Mellom bakkar og berg» og «Til ungdommen». Vi har også en egen sang for Senterungdommen, som handler om å vinne fram med våre krav og ta hele landet i bruk.

2. I Senterungdommens sentralstyre er det stor oppslutning om Daniel Kvammen som drømmeartist. Håper han kan skrive en sang om grønn politikk og å ta hele landet i bruk.

Tord Hustveit, Unge Venstre:

Tord Hustveit
Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

1. Vi synger vår låt «Den grønne revolusjonen», som hele tiden får nye vers tilpasset dagens politiske virkelighet. I tillegg synger vi klassiske antikrigsviser, pluss at hordalandsbenken synger «Nystemten». Det er en viss tradisjon for å synge i Venstre, og det skaper samhold. Men det er så som så med tilfanget av nye låter.

2. Internasjonalt samarbeid, klima og miljø, personlig ansvar. Artister: Bob Dylan og Paul Simon.

BONUS: Se Christian Ingebrigtsens Frp-låt «Fremtiden i dag», Aps valgkamplåt fra 2009, «Alle skal med», og valgkamplåta til Tromsøs Høyre-ordfører Jens Johan Hjort:

Video Jens Johan Hjort fremfører ny sang

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter